Ja, vi pratar svenska!

Tampereen asukkaista 0,5 % puhuu äidinkielenään ruotsia, mikä tekee Tampereesta Suomen suurimman kielisaaren. Suomenruotsalainen yhteisö Tampereella ei ole iso, mutta se on valovoimainen. Tampereelta löytyy ruotsinkielinen päiväkoti, esikoulu, ylä- ja ala-aste sekä lukio. Lisäksi Tampereella on ruotsinkielinen seurakunta ja muutamia vapaa-ajan kerhoja, jotka järjestävät toimintaa ruotsiksi. 

Monet kuvattavista kertoivat, että omaa äidinkieltään pystyy käyttämään päivittäin esimerkiksi töiden ja opiskelujen parissa, vaikka asuukin hyvin suomenkielisellä paikkakunnalla. Kuitenkin ruokakaupassa, lääkärissä ja pankissa asioidaan pääsääntöisesti suomen kielellä. Suomenruotsalaisuus oli kaikille kuvattaville tärkeä osa identiteettiä, ja he pitivät tärkeänä sitä, että omaa äidinkieltä saisi käyttää päivittäin. 

Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriopintojen Journalistisen henkilökuvan työpajaa syksyllä 2021. Outi ja Juha Törmälän ohjaamassa lopputyössä kuvattiin ihmisryhmiä ja pohdittiin muotokuvan käytäntöjä.