Hiuksista apua vesistöjen suojeluun

Parturikampaamoissa syntyy runsaasti hiusjätettä, joka päätyy yleensä poltettavaksi. Ekokampaamoyrittäjä ja kuvataiteilija Miila Hyökki pohtii pitkään, miten voisi hyödyntää kampaamoiden sivutuotetta. Ajatusten pohjalta syntyi lopulta Hiukka hyvä -ympäristöprojekti, jossa hiukset huovutetaan kuitumatoksi. Mattojen avulla voidaan esimerkiksi imeyttää öljyvalumia vesistöistä ja saasteita hulevesistä. Hyökki hyödyntää hiuksia myös taideteoksissaan.

Miila Hyökki löysi projektilleen kodin Lahdesta luovien alojen kiertotalouskeskus Circcusta. Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahti 2021 on rahoittanut hanketta, ja mukaan lähti myös LAB-ammattikorkeakoulu, joka haluaa tutkia hius- ja karvakuidun uusiokäytön potentiaalia. Kampaamot ympäri Suomen ovat innostuneet hiusten hyötykäytöstä ja lähettävät hiusjätteensä uudelleenkäytettäväksi Lahteen. Koirien karvoja saadaan lisäksi trimmausliikkeistä.

Hiukka hyvä -projektille löytyi koti Lahden Sopenkorvesta.

Hiukka hyvä -projekti kuuluu yhdysvaltaisen ympäristönsuojeluun ja puhtaanapitoon keskittyvän Matter of Trust -järjestön yhteistyökumppaneihin. Järjestö on tutkinut pitkään hiuskuitumattojen kykyä imeä petrokemikaaleja ympäristöstä ja vesistöistä. Miila Hyökin sopiman yhteistyön ansiosta Lahteen saatiin myös pohjoismaiden ensimmäinen hiuskuitumattojen huovutuskone.

Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman Journalistisen henkilökuvauksen työpajaa syksyllä 2021. Tämän kurssinosan aiheena oli YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman Ilmastotekoja-teeman tavoitteet.

Juha-Pekka Huotari ja Outi Neuvonen: Öljyn kerääjä (2022)

Miila Hyökki tiesi jo lapsena, että hänestä tulee isona parturikampaaja. Taito käsitellä hiuksia tuli hänelle luonnostaan – hiukset valitsivat hänet. Ympäristökriisi on pakottanut ekokampaamoa Helsingissä pitävän Hyökin miettimään suhtautumistaan alaansa, ja mitä hän voisi tehdä ympäristön hyväksi.

Video on tehty osana visuaalisen journalismin maisteriopintojen Narratiivisen videon kurssia keväällä 2022. Videoiden teemana oli kestävä kehitys. Kurssitöitä ohjasi ja videotyöskentelyä opetti videojournalisti Riina Kokko, editointiohjelmistojen käyttöä ja työnkulkua opetti yliopisto-opettaja Ilari Kellokoski, tuottaja oli yliopistonlehtori Anssi Männistö.