Enemmän ilmastojournalismia!

Hanna Nikkanen palasi syksyllä Suomeen Ruotsista, jossa hän oli syventämässä ilmastojournalistista osaamistaan Stockholm Resilience Centressä. Nikkanen kokee saaneensa monitieteisestä maisteriohjelmasta runsaasti tarvittavia eväitä tutkivan ilmastojournalismin tekemiseen.   

Toimittaja, tietokirjailija ja yksi tutkivaan journalismiin keskittyvän Long Play -julkaisun perustajäsenistä on asettunut perheineen Kemiönsaaressa sijaitsevaan n. 1700 asukkaan Taalintehtaan kylään. 

Parhaillaan Nikkanen luotsaa Long Playn ilmastotoimitusta. Tämä tarkoittaa sekä juttujen kirjoittamista että tuottamista. Tämän lisäksi hän vetää koulutuksia ympäristöjournalismista, kirjoittamisesta ja digitaalisesta tiedonhankinnasta, sekä pyrkii irrottamaan viikossa ainakin yhden päivän tutkimuksen tekoon. Nikkanen työskentelee pääosin Taalintehtaalta käsin, mutta yrittää käydä Helsingissä tapaamassa kollegoita vähintään kerran parissa viikossa. 

Suomessa ei Nikkasen mukaan tehdä tarpeeksi tutkivaa ilmastojournalismia. Hän haluaakin olla mukana kouluttamassa sekä tuoreita tekijöitä, että jo pidempään alalla toimineita ammattilaisia.

Naisoletettu kurkkaa olkansa yli kohti kameraa lumisessa metsässä.
Toimittaja Hanna Nikkanen palasi perheineen Suomeen syksyllä 2021.
Naisoletettu seisoo vaaleaa taustaa vasten katseen suunta kamerasta katsottuna alas oikealle
”Haluan todella paljon tehdä tutkivaa ilmastojournalismia. Sitä ei ole Suomessa tarpeeksi.”
Keskisommiteltu naisoletettu katsoo kohti kameraa. Taustalla näkyy merimaisema
”Mä haluan tehdä niitä juttuja, sellaisia jotka näyttävät, että mm. tällä tavalla ilmastojournalismi voi haastaa päätöksentekijöitä ja paljastaa uutta tietoa.”
Naisoletettu työskentelee puolilähikuvassa kannettavalla tietokoneella
Hanna Nikkanen työskentelee pääosin kotoaan tai kirjastosta, mutta pyrkii tapaamaan kollegoitaan Helsingissä parin viikon välein.
Naisoletettu työskentelee kannettavalla tietokoneella ruokapöydän ääressä kissa sylissään.
Nikkasen perheeseen kuuluu puolison ja kahden lapsen lisäksi 16-vuotias Elmo-kissa.
Naisoletettu kävelee lumisella tiellä, katse kohti kameraa.
Hanna Nikkanen asuu perheineen noin 1700 asukkaan Taalintehtaan kylässä Kemiönsaaressa.

Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman Journalistisen henkilökuvauksen työpajaa syksyllä 2021. Tämän kurssinosan aiheena oli YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman Ilmastotekoja-teeman tavoitteet.

Hanna Maunuksela ja Anni Savolainen: Mörkö selän takana (2022)

”Mä ajattelen, että tietynlainen ilonpilaajana oleminen edustaa toivoa”, palkittu tietokirjailija ja toimittaja Hanna Nikkanen toteaa. Hän kirjoittaa teksteissään muun muassa ilmastoasioista ja teknologiasta.

Nikkanen on huomannut, että sekä päättäjillä, yrityksillä että myös toimittajilla on houkutus tarjota helppoja ratkaisuja ilmastokriisiin ja luontokatoon. Tällöin hän kokee tarpeelliseksi olla hankala ja sanoa, että tämä ei nyt riitä. Mörkö selän takana -videossa Nikkanen pohtii toivoa journalismissa.

Video on tehty osana visuaalisen journalismin maisteriopintojen Narratiivisen videon kurssia keväällä 2022. Videoiden teemana oli kestävä kehitys. Kurssitöitä ohjasi ja videotyöskentelyä opetti videojournalisti Riina Kokko, editointiohjelmistojen käyttöä ja työnkulkua opetti yliopisto-opettaja Ilari Kellokoski, tuottaja oli yliopistonlehtori Anssi Männistö.