Ajan kanssa

Tampereen museoiden kokoelmakeskuksessa aika pysähtyy, tai ainakin melkein.

Paikassa säilytetään tuhansia ja tuhansia historiallisia esineitä ja taideteoksia, jotka kaikki vaativat tietynlaiset olosuhteet. Siksi arkistoissa on hämärää ja taidehallissa tulee vilu. 

Siitä huolimatta kaikki rapistuu vähä vähältä. Sanotaan, että silkki syö itseään, joten tanssikengät eivät ole ikuiset. Uudempien esineiden muovi voi hapertua muutamassa vuosikymmenessä.

Kokoelmia konservoidaan ja niistä pidetään huolta, mutta sen lisäksi museotyössä tehdään jatkuvasti vaikeita valintoja, kun kokoelmia kartutetaan. Millä on arvoa myöhemmin? Mikä ilmentää aikaamme?

Ennustamisen vaikeus näkyy myös vanhoissa kokoelmissa. Mitalit ja rukinlavat eivät kiinnosta nyt monia, mutta sattumalta kerätyt sivujuonteet voivat olla nykypäivän näkökulmasta mittaamattoman arvokkaita. 

Konservointityöntekijä Sirpa Virolainen käärii varastoon palaavia kankaita happovapaaseen silkkipaperiin.
Silent Northern on Suomen vanhin auto – tai ainakin tiettävästi vanhin, jolla on tiettävästi ajeltu suomalaisilla teillä. Se on valmistettu 1904 tai 1905.
Teemu Luodon Sammakosta on irronnut varvas, joten patsas on tuotu hoidettavaksi. Päiväkotiin sijoitetun otuksen kidasta löytyy muovidinosauruksia, joita sille on syötetty.
Kokoelmakeskuksen päällikkö Tiina Paavola esittelee suurinta varastohallia, jossa pidetään kookkaimpia esineitä.
Luonnontieteellisten kokoelmien hyllyillä sadat lasisilmät tuntuvat seuraavan ohikulkijaa.

Kuvasarja on tehty kesätehtävänä osana kandidaattitason kuvajournalismin erikoistumisopintoja kesällä 2020. Kesätehtävän teemana oli ”muutos”. Juttu on toteutettu osana harjoittelua Aamulehdessä ja julkaistu täällä.