Hyppää pääsisältöön

Alumnimme Paula Mäkeläinen: Vastuullisuustyö vaatii kokonaiskuvan hahmottamista, ennakointitaitoa ja sitouttamiskykyä

Julkaistu 19.6.2023
,
päivitetty 31.1.2024
Tampereen yliopisto
nainen punaisessa kaulahuivissa
Suomen Hyötytuuli Oy:n tuore vastuullisuuspäällikkö Paula Mäkeläinen kuvailee uutta työkenttäänsä paitsi laajaksi myös erittäin innostavaksi. Hän pääsee vaikuttamaan työssään niin työnantajansa yhteiskunnallisen ja ympäristövastuullisuuden kokonaisuuteen kuin myös arkiseen, päivittäiseen tekemiseen. Hyvän selkänojan työhön hän saa ympäristöpolitiikan ja aluetieteen opinnoistaan sekä pitkästä työkokemuksestaan.

Ennakoivaa ja läpileikkaavaa vastuullisuutta

Paula Mäkeläisen tähänastiseen koulutus- ja työhistoriaan kuuluu monipuolinen kattaus eri toimialoja. Opintojen puolelta hänellä on hallussaan Tampereen yliopistosta hallintotieteiden maisterin tutkinto ja Laurea-ammattikorkeakoulusta sosionomin paperit. Lisäksi hän on opiskellut Turun kauppakorkeakoulussa tulevaisuudentutkimusta ja sai viimeisimpänä valmiiksi Tampereen kauppakamarin tarjoaman, hallitustyöskentelyyn eväitä antavan HHJ-koulutuksen.

Työelämän puolella Paula puolestaan teki pitkän pätkän kehittämis-, asiakkuus- ja viestintätyötä sote-alan startup-yrityksessä, kunnes aloitti keväällä 2023 Head of Sustainable Culture -roolissa kotimaista tuulivoimatuotantoa edistävässä Suomen Hyötytuuli Oy:ssä. Paulan uusi positio on yritykselle siinäkin mielessä tärkeä, että vastuullisuus on tärkeä osa yrityksen strategiaa ja yksi yrityksen keskeisistä arvoista tehokkuuden ja edelläkävijyyden rinnalla.   

– Olen aloittanut uudessa tehtävässä tosi hyvällä fiiliksellä. Työ herättää kipinää, ja olen tavallaan palannut juurilleni. Ympäristöpolitiikan ja aluetieteen opintojeni jälkeen tein ensin töitä uusiutuvan energian tutkimuksen ja kehittämisen puolella. Tämän jälkeen kehitin sote-alan etäpalveluja lähes vuosikymmenen ajan, ja tällä välin uusiutuvan energian alalla on ehditty ottaa iso hyppy eteenpäin, Paula kertoo.

Energia-alalla tapahtuukin paljon juuri nyt, ja Paula valmistelee tuoreessa tehtävässään muun muassa uusiin ESG-raportointivelvoitteisiin vastaamista. Suomen Hyötytuuli Oy:n kokoista yritystä direktiivi alkaa velvoittaa vuodesta 2025 lähtien. Yritys on toiminut jo monella tapaa pitkään vastuullisesti, joten kyse on sekä hyvän tekemisen dokumentoinnista että uuden kehittämisestä.

– Vastuullisuuden näkökulma on mukana tekemisessä yksilötasolla läpi koko organisaation ja koko tuulivoiman elinkaaren. Hoidettavanani on iso ja haastavakin kenttä, sillä esimerkiksi vastuullisuuden mittarointi ei ole ihan yksinkertainen asia. Keskitymme tekemään parhaamme viimeisimmän saatavilla olevan tiedon pohjalta ja kehitämme aktiivisesti itse uusia ratkaisuja, Paula toteaa.

Monipuolisista kiinnostuksenkohteista ja kokemuksista huolimatta Paula löytää tähänastisen polkunsa vaiheista muutamankin yhdistävän tekijän.

– Minulla on aina ollut halu vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin, ja toisaalta kaiken perustana ovat aina olleet ihmiset. Lopulta vastuullisuuttakin eletään todeksi arjessa joka päivä ihmisten kautta. Sote- ja energia-aloilla on yhteistä myös se, että kumpaankin liittyy vahvoja, olemassa olevia rakenteita, ja siten muutokset ovat tyypillisesti hitaita. Lisäksi molempien alojen taustalla vaikuttaa vahvasti politiikka. Samalla molemmat ovat ihmisen arjessa erittäin tärkeitä asioita, Paula toteaa.

Järjestelmällisyys luo pohjan luovuudelle

Paula valmistui Tampereen yliopistosta hallintotieteiden maisteriksi vuonna 2003 ja kokee ympäristöpolitiikkaan ja aluetieteeseen painottuneiden opintojensa antaneen työuralleen hyvän pohjan. Esimerkiksi nykyisessä työssä on osattava katsoa asioita ylätasolta, yhdisteltävä eri tekijöitä toisiinsa ja pystyttävä samalla tunnistamaan, mitä käytännön toimia isojen tavoitteiden eteen pitää tehdä juuri nyt.

– Olen ollut kiinnostunut ympäristöasioista aina vuoden 1992 YK:n ympäristökokouksesta lähtien. Yliopisto-opinnoissa ympäristöpolitiikka oli minusta kiehtova aihe muun muassa moniulotteisuutensa takia. Opintojeni aikaan vuosituhannen vaihteessa sitä oikeastaan vasta rakennettiin, Tampereen yliopistossa tarjottu koulutus oli edelläkävijä jo silloin.

Myös aluetiedettä Paula piti todella mielenkiintoisena, ja hän huomasi molemmissa oppiaineissa tarkasteltavan samoja asioita usein vain eri näkökulmista.

– Opinnot liittyvät myös suoraan nykyiseen työhöni, sillä aluetalous ja alueyhteisöt linkittyvät aina tavalla tai toisella tuulivoiman elinkaareen, Paula sanoo.

Tärkeitä taitoja vastuullisuustyössä ovat myös uteliaisuus sekä järjestelmällisyyden ja luovuuden yhdistelmä. Lisäksi on oltava kykyä innostaa oikeat tahot ja ihmiset mukaan toimintaan ja sitouttaa eri sidosryhmiä. Koska vastuullisuus on yhteinen asia, Paula arvostaa paitsi saamaansa mandaattia myös tiimin tukea työnsä takana.

– Koska vastuullisuuden kenttä on niin laaja, sen hallinta vaatii organisointikykyä. Itse olen ollut nuoresta asti myös luova, ja työssäni olen huomannut muodostavani järjestelmällisyydellä ikään kuin pohjan, jonka päälle jää tilaa luovuudelle ja tarinan rakentamiselle, Paula toteaa.

Alkujaan porilainen Paula muutti Tampereelle opintojen takia vuonna 1998 ja on asunut kaupungissa siitä lähtien. Hän kertoo olevansa ylpeä siitä, että on nimenomaan Tampereen yliopiston alumni.

– Olen aina arvostanut Tampereen yliopiston tekemistä ja niitä alueita, joilla se tarjoaa opetusta ja tekee tutkimusta. Se tarjoaa ison ja mielenkiintoisen kokonaisuuden, joka on korkeakoulujen yhdistymisen myötä vain entisestään laajentunut, Paula toteaa.

 

INFOLAATIKKO

Kuka: Paula Mäkeläinen

Tutkinto: Hallintotieteiden maisteri (ympäristöpolitiikka ja aluetiede) 1999–2003

Työ: Vastuullisuuspäällikkö, Suomen Hyötytuuli Oy

Sitaatti: ”Minulla on aina ollut monta rautaa tulessa. Töiden ja opiskelujen ohella olen ollut mukana lasten- ja nuortenteatterissa sen perustamisesta alkaen niin puheenjohtajana kuin johtokunnan jäsenenä. Tulin siinä puolivahingossa kirjoittaneeksi yhden näytelmänkin, ja myöhemmin vielä neljä lisää. Tällä hetkellä vireillä olevassa taideprojektissa olen haastatellut iäkkäitä ihmisiä heidän elämästään. Edelleen yhtenä haaveenani olisi kirjoittaa kirja, ja myöhäisellä urallani voisin toimia vaikkapa osa-aikaisesti hevosterapeuttina nuorille. Elämässä voi tehdä limittäin ja peräkkäin monenlaisia asioita, joita yhdistävät omien arvojen kuunteleminen ja intuition seuraaminen. Aktiivisuus pitää mielen virkeänä.”

 

Teksti: Tiina Leivo
Kuva: Jonne Renvall

Tutustu muihin alumnitarinoihin