Hyppää pääsisältöön

Alumnimme Kirsi Aalto: Tietotekniikan ja käytettävyyden asiantuntija tekee tilaa ihmisyydelle digitalisaation keinoin

Julkaistu 28.4.2023
,
päivitetty 8.3.2024
Tampereen yliopisto
Tietotekniikan diplomi-insinööri Kirsi Aalto työskentelee vanhemman palveluarkkitehdin roolissa Goforella, missä hän tarjoaa IT-alan konsultaatiota etenkin julkisen sektorin asiakkaille. Päätyönsä ohella hän kokee tärkeäksi pitää mielensä virkeänä opiskelun ja muiden aktiviteettien parissa: hän on myös sairaanhoitajaopiskelija, vapaapalokunnan ensiauttaja ja sammutusmies, partiolainen sekä luonnonystävä.

Digitalisaatiota, inhimillisyyttä ja hiukkasen maailmanparannustakin

Kirsi Aalto, jonka kaikki tuntevat Kikkana, on toiminut vuodesta 2018 lähtien teknologian, liiketoiminnan ja muotoilun palveluja tarjoavalla Goforella vanhempana palveluarkkitehtina. Hänen asiakkaitaan ovat etenkin julkisen sektorin toimijat, muun muassa sosiaali- ja terveysministeriö. Sisällöltään Kikan työ liittyy muun muassa palvelujen kehittämiseen ja muotoiluun, prosessi- ja vaatimusmäärittelyihin sekä tietojärjestelmähankintoihin. Lisäksi hän toimii Gofore-konsernin työsuojeluvaltuutettuna.

Asiakastoimeksiannoissa Kikka kertoo tekevänsä työtä niin itsenäisesti kuin myös tiiviisti yhdessä asiakkaiden, muiden järjestelmätoimittajien ja Goforen omien kehittäjien kanssa.

– Työni on mukavan monipuolista ja saan käyttää siinä monenlaista osaamista. Erityisen innostavaa siinä on työn merkityksellisyys ja maailmanparantaminen. Kaikki työni tähtää siihen, että ihmisten olisi parempi olla ja että asiat toimisivat sujuvammin. Järjestämme digitalisaation keinoin ihmisille enemmän työaikaa käytettäväksi niihin asioihin, joihin tietokoneet eivät pysty, Kikka kuvailee.

Työni on mukavan monipuolista ja saan käyttää siinä monenlaista osaamista. Erityisen innostavaa siinä on työn merkityksellisyys ja maailmanparantaminen. Kaikki työni tähtää siihen, että ihmisten olisi parempi olla ja että asiat toimisivat sujuvammin.

Kirsi Aalto, vanhempi palveluarkkitehti, Gofore Oy

Erääksi käyttäjiin ja myös omaan työkenttäänsä liittyväksi haasteeksi Kikka mainitsee sen, että viranomaistahoilla on tyypillisesti erilliset tietojärjestelmänsä jokaiseen asiaan. Hän väläyttääkin toiveen yhdestä, kaiken kattavasta palvelusta.

– Haaveilen yhdestä yhteisestä asiointipalvelusta, jossa henkilö voisi hoitaa kaikki viranomaisasiansa. Hän voisi käyttää palvelua esimerkiksi työnantajan edustajan roolissa, ajokorttia uusiessaan, äitinä tai isänä lapsen hoito- tai kouluasioissa, ja niin edelleen. Olisi todella kätevää, jos kaiken asioinnin voisi hoitaa yhden kanavan kautta, Kikka toteaa.

Tietotekniikkaa ja käytettävyyttä

Kikan aiemmassa työkokemuksessa näkyy selvä painotus koulutuksen palveluiden kehittämiseen. Tampereen korkeakouluyhteisössä ja etenkin Hervannan kampuksella hänet muistetaan pitkäaikaisena opiskelijapalvelun päällikkönä sekä korkeakoulujen yhdistämistä valmistelleen Tampere3-hankkeen koulutuksen tukipalvelujen ja tietojärjestelmien projektijohtajana.

– Olen aina tykännyt töistäni, ja iso syy siihen on se, että minulla on aina ollut työkavereina ja -kumppaneina superihania ihmisiä. Oli työn sisältö mitä tahansa, työnteko on kivaa, kun ympärillä on hyvä väki, Kikka toteaa.

Kikka on hankkinut myös oman koulutuksensa Hervannassa. Hän on tietotekniikan diplomi-insinööri, pääaineenaan ohjelmistotekniikka. Sivuaineina hän opiskeli muun muassa teollisuustaloutta ja strategista henkilöstövoimavarojen johtamista.

– Arvostan insinööritieteiden luonnontieteellistä pohjaa. Se auttaa ymmärtämään maailmaa monelta eri kantilta.

Alkujaan Kikka aloitti opinnot silloisella Tampereen teknillisellä yliopistolla vuonna 1998 sähkötekniikan koulutusohjelmassa, ja hänestä piti tulla matemaattisten aineiden opettaja. Sähkön oli kuitenkin tehtävä tilaa tietotekniikalle, kun oma intohimon kohde löytyi – vähän sattumalta.

– Eksyin käytettävyyden perusteiden kurssille, ja päässä poksahti. Minua alkoi kiehtoa ajatus siitä, että palveluita tai tekniikkaa voidaan kehittää myös käyttäjä edellä – vaikkapa nyt vasenkätisten huomiointi suunnittelutyössä. Itselläni kaikki lähti liikkeelle lasinmurskauslaitteiden käyttöliittymien suunnittelusta, maailmalla näiden laitteiden käyttäjillä ei useinkaan ole lukutaitoa. Sittemmin on alettu puhua laajemmin myös palvelumuotoilusta, Kikka sanoo.

Kikka kertoo opiskeluaikojen kaveriporukasta jääneen laaja ystäväpiiri aina näihin päiviin asti. Opiskelukaverit ovat edenneet valmistumisensa jälkeen moneen eri suuntaan: tohtoreiksi, yrittäjiksi, kirjailijoiksi ja lääketieteen pariin, vaikka suurin osa kuitenkin nauttii edelleen insinööritöistään.

Vuoden 2022 alussa Kikka aukaisi omassa kirjassaan myös kokonaan uuden sivun ja aloitti työn ohessa sairaanhoitajaopinnot TAMKissa. Opintojen myötä sulkeutuu myös eräänlainen ympyrä: ennen tekniikan alan opintojaan Kikka oli haaveillut lääkärin ammatista. Taustalla oli silloinkin ennen kaikkea halu auttaa ihmisiä. Kikka valmistuu sairaanhoitajaksi vuoden 2024 aikana. 

Olen myös sitä mieltä, ettei ajatustyötä tekevänä kannata tuudittautua siihen, että virkeys pysyy aivoissa ilman opiskelemista. Työhön liittyviin ongelmanratkaisutilanteisiin verrattuna pää käy todella kuumana, kun opettelee ymmärtämään kehon ja mielen ihmeellisyyksiä vähän syvällisemmin. Opiskelu on aivoterveyttä parhaimmillaan, aivotkin tarvitsevat uutta inputia.

Kirsi Aalto, vanhempi palveluarkkitehti, Gofore Oy

– Olen myös sitä mieltä, ettei ajatustyötä tekevänä kannata tuudittautua siihen, että virkeys pysyy aivoissa ilman opiskelemista. Työhön liittyviin ongelmanratkaisutilanteisiin verrattuna pää käy todella kuumana, kun opettelee ymmärtämään kehon ja mielen ihmeellisyyksiä vähän syvällisemmin. Opiskelu on aivoterveyttä parhaimmillaan, aivotkin tarvitsevat uutta inputia, Kikka toteaa.

Ensimmäinen naispuoleinen superfuksi

Paitsi että Kirsi Aalto on monella elämän saralla aktiivinen toimija, hän on myös ylpeästi paljasjalkainen tamperelainen – nimenomaan itätamperelainen. Kuten monen muunkin paikallisen, myös Kikan perheen vappuperinteisiin kuului jo 1980-luvulla teekkarikasteen seuraaminen. Tutun porukan kanssa kokoonnuttiin seuraamaan kastetta vuosittain Koskipuiston Cumuluksen kabinetin terassille.

– Vuonna 1999 pääsinkin sitten itse ensimmäiseen koriin, joka koskeen kastettiin. Enpä olisi vielä pienenä arvannut, että joskus olisin TTY:n ensimmäinen naispuoleinen superfuksi.  Näemmä piti sekin sitten vetää överiksi, Kikka nauraa.

Aiemmin Kikka oli aktiivinen teekkarialumni ja kertoo arvostavansa muun muassa kiltojen ja harrastekerhojen alumnitoimintaa. Hän pysyy entisiin ja nykyisiin opiskelukavereihinsa yhteyksissä muun muassa aktiivisten WhatsApp -kanavien kautta, joista erityisesti erään kantturakanavan Kikka kehuu antavan vastauksia paremmin ja nopeammin kuin Google.

Kikka arvostaakin alumnitoiminnassa sekä isoa kokonaiskuvaa että myös pienempien piirien aktiivisia verkostoja.

– Ihmisiähän alumnitapahtumiin mennään pohjimmiltaan tapaamaan, ja omien oppiaineiden alumnitapahtumissa on totta kai todennäköisempää tavata juuri niitä ihmisiä, joita itse tuntee. Minusta olisi kuitenkin upeaa, jos Suomeenkin rantautuisi amerikkalaistyyppinen malli, jossa opiskelijat otetaan alusta alkaen niin tiiviisti mukaan yhteisöön, ettei siitä edes halua lähteä pois. Se pitäisi yllä yhteishenkeä, helpottaisi rahankeruuta ja nostaisi ylpeydentunnetta omasta alma materista, Kikka toteaa.

 

INFOLAATIKKO

Kuka: Kirsi Aalto

Tutkinto: Diplomi-insinööri (tietotekniikka), TTY 1998–2005; sairaanhoitajaopiskelija, TAMK 2022-

Työ: Vanhempi palveluarkkitehti, Gofore Oyj

Sitaatti: ”Olen ylpeä siitä, että olen saanut opiskella ja työskennellä monipuolisesti – ja nimenomaan Tampereella. Täällä tehdään hommia reteesti oman pään mukaan, eikä kaikesta välttämättä huudella kauheasti ulospäin.  Sitten täältä putkahtaakin yhtäkkiä esiin joku Nokia.”

 

Teksti: Tiina Leivo
Kuva: Rami Hanafi

Tutustu muihin alumnitarinoihin