Hyppää pääsisältöön

Alumnimme Jonna Koponen

Julkaistu 17.8.2022
,
päivitetty 17.8.2022
Tampereen yliopisto
Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta
Viestintätieteet
Viestintä
Jonna Koponen, viestinnän alumni

Valmistuin filosofian tohtoriksi Tampereen yliopistosta kesäkuussa 2012, pääaineena puheviestintä (nykyisin viestintä). Väitöskirjassani tutkin lääketieteen opiskelijoille suunnattua vuorovaikutuskoulutusta. Vertailin tutkimuksessani työpajateatterin, roolipelien ja simuloitujen potilaiden soveltuvuutta vuorovaikutusosaamisen oppimiseen. Opintojen aikana kuuluin valtakunnalliseen Viestintätieteiden tutkijakoulu Coreen.

Olen työskennellyt viestinnän ja draamakasvatuksen kouluttajana julkisella ja yksityisellä sektorilla vuodesta 2002 alkaen. Väittelemisen jälkeen minut pyydettiin heti töihin kauppatieteiden laitokselle Itä-Suomen yliopistoon, jossa työskentelin tutkijatohtorina Innovation practice ja MYYJO -hankkeissa 2012-2013. Vuoden 2014 alussa aloitin yliopistonlehtorina ja tehtäväni oli suunnitella sekä toteuttaa uusia vuorovaikutusopintoja kansainvälisen liiketoiminnan ja myynnin johtamisen maisteriohjelmaan. Opettamisen lisäksi tein aktiivisesti tutkimusta myynnin johtamisen ja asiakasvuorovaikutuksen teemoista yhdistäen niihin viestinnän näkökulman. Yhteistyö yritysten kanssa oli luonnollinen osa työtäni ja vastasin myös maisteriohjelman markkinoinnista.

Etenin kauppatieteiden laitoksella kansainvälisen akkreditoinnin (AACSB International) johtajaksi ja työskentelin tehtävässä 2018-2020. Vuoden 2021 alussa aloitin myynnin ja asiakaskohtaamisten apulaisprofessorina LUT-yliopistossa (tenure track). Kiinnostava tehtävä innoitti minua tekemään toisen väitöskirjan modernista myynnin vuorovaikutusosaamisesta. Samana keväänä minusta tuli myös viestinnän dosentti Tampereen yliopistoon.

Toukokuussa 2021 sain Suomen Akatemialta 5-vuotisen rahoituksen tutkimukseen, jossa tarkastellaan etäjohtamista digitaalisen viestinnän avulla. Niinpä palasin syksyllä 2021 takaisin Itä-Suomen yliopistoon kauppatieteiden laitokselle, jossa työskentelen nyt akatemiatutkijana. Tutkimusprojektissa ovat mukana muun muassa professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta, professorit Kiyoshi Hori ja Akiko Asai J.F. Oberlinin yliopistosta, professori Takehiko Nagumo Kioton yliopistosta, professori Brian Spitzberg San Diegon osavaltionyliopistosta, viestinnän dosentti Anne Laajalahti Vaasan yliopistosta, vanhempi tutkija Sanna Herkama Turun yliopistosta sekä apulaisprofessori Saara Julkunen ja yliopistonlehtori Esa Hiltunen Itä-Suomen yliopistosta.

Puheviestinnän jatko-opinnot avasivat minulle aivan uusia mahdollisuuksia työelämässä ja oven tutkijan uralla etenemiseen. Omaa osaamista pitää uskaltaa markkinoida, sillä viestinnän asiantuntijoita on Suomessa vielä suhteellisen vähän. Ihmisten välinen vuorovaikutus on ilmiö, joka on keskeinen ja kiinnostava myös muilla tieteenaloilla kuin viestintätieteissä. Meillä vuorovaikutuksen asiantuntijoilla onkin mielestäni loistavat mahdollisuudet tehdä yhteistyötä eri tieteenalojen edustajien kanssa nyt ja tulevaisuudessa.