Hyppää pääsisältöön

Pakkausarvoketjun kiertotalousosaaja -koulutus

Tampereen ammattikorkeakoulu
Projektin kesto1.8.2022–30.6.2024

Digitalisaation ja vihreän siirtymän edistäminen

Tavoite ja tehtävät

Pakkaussektori kasvaa useilla toimialoilla, kuten muovi- kuin metsäteollisuudessa. Pakkausjätettä syntyy valtavia määriä sekä teollisuuden sivutuotteina että pakkauksia käyttäviltä kuluttajilta. Koska kierrätettävät ja uudelleen käytettävät pakkausmateriaalit on nostettu yhdeksi tärkeäksi osaksi EU:n kiertotalouden toimintasuunnitelmassa, tulee myös yritysten ja teollisuuden kiinnittää niihin entistä paremmin huomiota. Koulutusta tarvitaan pakkausten koko arvoketjussa.

Tähän tarpeeseen vastaten TAMK käynnistää syksyllä 2023 suomeksi pidettävän pakkausten arvoketjun ammattilaisille suunnatun "Pakkausarvoketjun kiertotalousosaaja" -koulutuksen. Pakkausarvoketjun kiertotalousosaaja on 30 op on työelämälähtöinen jatkuvaoppimisen kokonaisuus pakkausten arvoketjussa työskenteleville, jotka haluavat kehittää kiertotalousosaamistaan ja kyvykkyyttään toimia digitalisoituvassa työympäristössä tehokkaasti ja innovatiivisesti. Koulutuksen tavoitteena on edistää digitalisaatiota ja vihreää siirtymää tarjoamalla kiertotalousosaamista ja käytännön taitoja muuttuvan työelämän tarpeisiin. Koulutus valmentaa menestymiseen tulevaisuuden monipuolisissa ja uudenlaissa työtehtävissä tilanteessa, jossa pakkausala kasvaa voimakkaasti, ja pakkausten raaka-aineita toimittava metsäteollisuus ja muoviteollisuus ovat selkeästi uudistumassa.

Opintokokonaisuus koostuu kuudesta 5 op moduulista, jotka käsittelevät kattavasti pakkausten arvoketjua eri näkökulmista muodostaen holistisen kokonaisuuden: kestävät materiaalit ja raaka-aineet, kestävä suunnittelu ja tuotantoprosessit, sivuvirtojen hallinta ja hyödyntäminen, kuluttajan ja kansalaisten osallistaminen, kiertotalous ja liiketoiminta, innovaatiohaaste.

Lisätietoa: https://projects.tuni.fi/kiertotalousosaaja/

Rahoituslähde

Koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskuksen tehtävänä on edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta sekä vastata nopealla toiminnalla työmarkkinoiden äkillisiin rakennemuutoksiin. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Rahoituslähde

Jotpa

Yhteyshenkilöt

Nina Kukkasniemi
nina.kukkasniemi [at] tuni.fi