Henkilöprofiili

Sari Kivistö

professori, yleinen kirjallisuustiede
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta
| Sub unit: Historia,filosofia ja kirjallisuus

Oma esittely

Toimin Tampereen yliopistossa yleisen kirjallisuustieteen professorina (syksystä 2016 lähtien). Opetan kirjallisuudenhistoriaa, antiikin kirjallisuutta ja uudelleenkirjoituksia, klassikkojen historiaa ja teoriaa, kirjallisuutta ja filosofiaa/uskontoa yhdisteleviä kursseja, sekä vedän maisteriopintojen seminaareja. Olen pitänyt kursseja mm. satiirisen pilalehdistön historiasta, antiikin myyttisistä naisista nykykirjallisuudessa ja kärsimyksestä kirjallisuudessa. Toimin kirjallisuustieteen tohtoriohjelman johtajana 2019 alkaen. 

Tutkimusalueitani ovat tieteidenvälinen kirjallisuudentutkimus, kirjallisuus yhdistyneenä filosofiaan, uskontoon ja lääketieteeseen, satiirin historia ja teoria, intellektuaalisen elämän moraaliset ulottuvuudet ja episteemiset paheet, klassiset traditiot, latinankielinen kirjallisuus, latinankieliset dissertaatiot, retoriikan ja käännösten historia sekä dissidenttikirjallisuus. 

Olen tutkinut mm. satiiria terapiana, episteemisiä paheita, Jobin kirjan uudelleenkirjoituksia ja tiedon metaforia. Viime aikoina olen kirjoittanut artikkeleja esimerkiksi uutuuden ajatuksesta 1600-luvulla, oppineista kauppiaista sekä erityisesti kärsimyksestä ja antiteodikeasta kirjallisuudessa, uuslatinalaisesta runosatiirista ja latinankielisten dissertaatioiden vaihtelevista aihepiireistä. 

Olen Suomen Tiedeseuran ja Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen. Aiemmin olen työskennellyt mm. Suomen Akatemian akatemiatutkijana (2009-2014) sekä Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkijana (2004-2009), varajohtajana (2010-2015) ja johtajana (2015-2016).  

Lisätietoja tutkimusalueistani englanninkielisellä sivulla (ja julkaisuista ks. alla). See the English page for further information on my research areas.