Henkilöprofiili

Sari Kivistö

professori, yleinen kirjallisuustiede

Oma esittely

Toimin Tampereen yliopistossa yleisen kirjallisuustieteen professorina (syksystä 2016 lähtien). Opetan kirjallisuudenhistoriaa, antiikin kirjallisuutta ja uudelleenkirjoituksia, klassikkojen historiaa ja teoriaa, kirjallisuutta ja filosofiaa/uskontoa yhdisteleviä kursseja, sekä vedän maisteriopintojen seminaareja. Olen pitänyt Tampereella kursseja mm. antiikin myyttisistä naisista nykykirjallisuudessa, tragedian historiasta ja filosofiasta, kärsimyksestä ja kivusta kirjallisuudessa sekä satiirisen pilalehdistön historiasta. Toimin kirjallisuustieteen tohtoriohjelman johtajana 2019 alkaen. 

Tutkimusalueitani ovat tieteidenvälinen kirjallisuudentutkimus, kirjallisuus yhdistyneenä filosofiaan, uskontoon ja lääketieteeseen, satiirin historia ja teoria, intellektuaalisen elämän moraaliset ulottuvuudet ja episteemiset paheet, klassiset traditiot, latinankielinen kirjallisuus, latinankieliset dissertaatiot, retoriikan ja käännösten historia sekä dissidenttikirjallisuus. 

Olen tutkinut mm. episteemisiä paheita, Jobin kirjan uudelleenkirjoituksia, satiiria terapiana, ja tiedon metaforia. Viime aikoina olen kirjoittanut artikkeleja esimerkiksi uutuuden ajatuksesta 1600-luvulla, oppineista kauppiaista sekä erityisesti kärsimyksestä, kivusta ja antiteodikeasta kirjallisuudessa, uuslatinalaisesta runosatiirista ja latinankielisten dissertaatioiden vaihtelevista aihepiireistä. 

Olen Suomen Tiedeseuran ja Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen. Aiemmin olen työskennellyt mm. Suomen Akatemian akatemiatutkijana (2009-2014) sekä Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkijana (2004-2009), varajohtajana (2010-2015) ja johtajana (2015-2016). Olen yleisen kirjallisuustieteen dosentti Helsingin yliopistossa. 

Lisätietoja tutkimusalueistani englanninkielisellä sivulla (ja julkaisuista ks. alla). See the English page for further information on my research areas.