Hyppää pääsisältöön

Opiskelijoiden hyvinvointi

Tampereen korkeakouluyhteisön tavoite on hyvinvoiva opiskelija ja hyvä opiskelukokemus. Älä jää yksin askarruttavien asioiden kanssa.

Tältä sivulta löydät seuraavat osiot:

  • Apua ja tukea
  • Hyvinvointia tukevaa toimintaa
  • Opiskelu- ja elämäntaitoja
  • Terveys ja hyvinvointi
  • Mielekäs vapaa-aika ja uudet kaverit
  • Päihteet ja pelaaminen
  • Asuminen ja toimeentulo
  • Ohjeita ja lisätietoja erilaisiin tilanteisiin

TAMK Parvi Chatbot on avoinna ympäri vuorokauden (löydät chatin tämän sivun oikeasta alakulmasta)

  • Chatbot tarjoaa neuvontaa ja ohjausta opiskeluun tai palveluihin liittyvissä kysymyksissä
  • Chatbotin kautta voit myös jättää viestin asiantuntijalle.

Seuraathan @tamkparvi -tiliä Instagramissa!

Apua ja tukea kohtaamisen avulla

Koppari auttaa etsimään ja löytämään

Koppari auttaa löytämään sinulle sopivan palvelun TAMKista ja Tampereen alueelta, kun tarvitset apua opintojen sujumiseen, jaksamiseen, ihmissuhteisiin, terveyteen, päihteisiin, talouteen, asumiseen tai vaikka työpaikan löytymiseen.

Koppariin

TAMKin ohjaus-, neuvonta ja tukipalvelut

Opiskeluun ja opintoihin on saatavilla monenlaista ohjausta-, neuvontaa ja tukea. Täältä löydät ne kaikki. Olemme lisäksi koonneet tälle sivustolle vielä erikseen kaikki hyvinvointiasi tukevat TAMKin toimijat.

Opiskelijan ohjaus- ja tukipalvelut

Löydä oma opinto-ohjaajasi

Opinto-ohjaajaltasi saat apua opintojesi suunnitteluun sekä sujuvaan käynnistymiseen ja jatkumiseen. Opinto-ohjaajan kanssa voit käydä urasuunnitelmiin, opiskelukykyyn ja opiskelumotivaatioon liittyviä keskusteluja. Opinto-ohjaajat tekevät yhteistyötä opettajatuutoreiden kanssa.

Opinto-ohjaajat

Tarvitsetko erityisopettajaa?

TAMKin erityisopettaja ja erityisopettajien tiimi tukee sinua oppimisessasi. Tervetuloa Sparris-opiskelutaitopajoihin! Opinto-ohjaaja, opintokuraattori tai muu asiantuntija voi ohjata sinut erityisopettajan tuen piiriin. Erityisopettaja tekee myös lukitestejä.

Saavutettavuus ja yksilölliset opiskelujärjestelyt

Pohdituttaako opiskelukykysi?

Tökkiikö opiskelu? Mietityttääkö jaksaminen tai tulevaisuus? Monet erilaiset asiat voivat aiheuttaa kuormitusta arjessa ja opiskelussa, eikä niitä tarvitse jäädä pohdiskelemaan yksinään! Oletko pohtinut, kehen ottaa yhteyttä ja mistä löytyisi apu? Ota yhteys opiskelukyvyn ohjaajaan ja pohditaan yhdessä tilannettasi ja kartoitetaan ohjauksen ja tuen tarvettasi.

Opiskelukyvyn ohjaus

Oppilaitospastori kuuntelee

Elämä on matka. Joskus polun pää on kateissa tai tie näyttää johtavan umpikujaan. Joskus myös suru voi musertaa. Puhuminen auttaa. Keskustelu avaa uusia mahdollisuuksia ja muuttaa näkökulmaa. Älä jää yksin.

Seurakuntien oppilaitostyö

Hyvinvointiasi tukeva toiminta opinnoissa ja vapaa-ajalla

TAMK Parvi

TAMK tarjoaa monipuolista opiskelukykyäsi tukevaa toimintaa. TAMK Parvi sijaitsee Palvelukadulla B1-24 ja löydät sieltä tukipalveluiden päivystyksiä, pienryhmätoimintaa sekä tapahtumia. Tutustu Parven kalenteriin ja tule rohkeasti mukaan!

TAMK Parvi: kalenteri, toiminta ja tukipalvelut

SportUni - Parasta korkeakoululiikuntaa Tampereella

SportUni tarjoaa laadukkaat ja monipuoliset liikuntapalvelut Tampereen korkeakoulujen opiskelijoille ja henkilökunnalle. Käytössäsi ovat kolmen kampuksen liikuntapalvelut yhdellä edullisella maksulla!

SportUni

Tule mukaan Tamkon kerhotoimintaan

Tule mukaan monipuoliseen kulttuuri- ja vapaa-ajan toimintaan. Tamko tukee lukuisia aine-, harraste- ja yhteisökerhoja, tavoitteenaan jokaiselle jotakin. Tamkon toimistolta voit lainata myös liikuntavälineitä.

Tamkon kerhotoiminta

Break pro - Liiku myös tauoilla

Break pro -taukoliikuntaohjelma on fysioterapeuttien suunnittelema työkalu työn tauottamiseen, ergonomian parantamiseen sekä työ- ja opiskeluhyvinvoinnin lisäämiseen.

BreakPro taukoliikuntaa

Osallistu opiskelijatapahtumiin

Tampere - Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki. Tutustu Opiskelijan Tampere ry:n järjestämiin tapahtumiin ja mene rohkeasti mukaan!

Opiskelijan Tampere - Tapahtumat

Opintojen sujuminen

Oppimisen saavutettavuus ja erityinen tuki

Saavutettavuudella tarkoitetaan sitä, että sinulla on mahdollisuudet opiskella yhdenvertaisesti ominaisuuksistasi riippumatta. Jos sinulla on oppimisen vaikeus tai opiskeluun vaikuttava sairaus tai vamma, olet oikeutettu erityiseen tukeen opinnoissasi.

Saavutettavuus ja erityisjärjestelyt

Osallistu opiskelutaitopaja Sparrikseen

Erityisopettajat pitävät koko lukuvuoden ajan opiskelutaitojapajoja, joissa voit kehittää omia opiskelutaitojasi. Sparriksien aiheet käsittelevät monipuolisesti erilaisia opiskelun kannalta oleellisia taitoja sekä auttavat sinua esimerkiksi opinnäytetyössä.

Tutustu Sparris-pajoihin

Oppimisen säätelyn itsearviointikysely

Oppimisen säätelyn itsearviointikyselyn avulla saat tietoa käyttämistäsi oppimisstrategioista ja oppimismotivaatiotekijöistä. Tavoitteena on auttaa sinua tunnistamaan omia vahvuuksiasi ja heikkouksiasi oppijana sekä auttaa sanoittamaan käyttämiäsi oppimisstrategioita.

Oppimisen säätelyn itsearviointikysely

Tiedonhankintataitojen koulutus

Kaipaatko lisätukea tiedonhakuun? Osallistu tiedonhaun työpajaan! Tiedonhaun työpajoissa saat ohjausta tiedonhakuun ja opit löytämään luotettavaa ja ajankohtaista tietoa. Lisätietoa Tampereen yliopiston kirjaston sivuilta.

Tiedonhaun työpajat opiskelijoille

Ohjeita ja lisätietoja erilaisiin tilanteisiin

Mitä tehdä, kun kanssaopiskelijasta herää huoli? Toisista huolen pitäminen ja varhaisen välittämisen kulttuurin rakentaminen kuuluu meille jokaiselle opiskeluyhteisössä. Tutustu varhaisen välittämisen perusperiaatteisiin sekä siihen, miten toimia, jos toisen opiskelijan olemus, toiminta, käyttäytyminen tai vuorovaikutus herättävät huolta.

Jos koet häirintää – Kaikilla on oikeus turvalliseen elämään ilman minkäänlaista kiusaamista. Asiaton, syrjivä ja loukkaava puhe, käytös tai viestittely eivät kuulu Tampereen ammattikorkeakouluun eikä muuhun opiskelijaelämään. TAMKin häirintäyhteyshenkilöt tavoitat sähköpostilla hairintayhteyshenkilot [at] tamko.fi (hairintayhteyshenkilot[at]tamko[dot]fi). Lue lisää Tamkon sivuilta.

Jos kohtaat kriisin (tämä linkki vaatii kirjautumisen) – TAMKin kriisiryhmä on yhteisömme ja kaikkien sen jäsenten tukena tarvittaessa ja tarjoaa tilanteen mukaista henkistä ensiapua yhteisöä kohdanneissa traumaattisissa kriisitilanteissa. Tarkemmat kriisitoimintaohjeet ja yhteyshenkilöt löydät ylläolevasta linkistä.

Päihteet ja pelaaminen

TAMKin päihdeohjelma - Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden päihdeohjelman lähtökohtana on tukea opiskeluhyvinvointia. Päihdeohjelman tavoitteena on päihteetön opiskeluympäristö, ongelmien ehkäisy, päihteiden käytön tunnistaminen sekä varhainen puuttuminen. Lisäksi päihdeohjelmalla pyritään lisäämään tietoisuutta päihteiden vaikutuksesta yksilön hyvinvointiin, opiskeluun ja työelämään.

Huoli päihteistä ja riippuvuuksista – Päihdelinkki-verkkopalvelu tarjoaa tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista. Päihdelinkistä löytyy kattavan tietopankin lisäksi testejä, oma-apusisältöjä, vertaistukea ja neuvontapalvelun.

Peluuri auttaa, kun pelaaminen haittaa – Tukea ja neuvoja peliongelmissa. Voit soittaa tai laittaa viestiä Peluurin chattiin, jos jokin omassa tai toisen pelaamisessa mietityttää ja haluat pohtia asiaa tarkemmin. 

Turvallinen kampus

Turvallisuushavainto – Turvallisuushavaintojen avulla voidaan ehkäistä vaaratilanteita ja tapaturmia sekä edistää hyvinvointia työpaikalla. Jos havaitset tilanteen, joka voi synnyttää vaaratilanteen, korjaa tilanne, jos mahdollista, ja ilmoita siitä turvallisuusasiantuntijoille. Lisätietoa ja linkki turvallisuushavaintolomakkeeseen TAMKin käsikirjassa.

Lisätietoa turvallisuudesta TAMKin käsikirjasta. 

Tutustu huolella myös korkeakoulun järjestyssääntöihin.

YTHS - Terveys ja hyvinvointi

YTHS palvelut

YTHS:n palvelut tuotetaan yhtenäisesti kaikkialla Suomessa. Saat siis samantasoiset palvelut, opiskelitpa sitten missä päin Suomea tahansa. Täältä löydät mitä opiskeluterveydenhuoltoon kuuluu ja mitä ei.

Opiskeluterveydenhuollon palvelut

Nyyti ry - Edistää opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä

Nyytin chat opiskelijoiden tukena 

Nyytin chat on paikka yhteiselle ajatusten ja kokemusten vaihdolle. Voit käydä keskustelua kahden kesken tai osallistua ryhmämuotoiseen chat-keskusteluihin, joissa jutellaan erilaisista opiskelijan arjen ja elämän aihepiireista.

Nyyti Chat

Nyyti ry elämäntaitokurssi – oma-apukurssina

Tämä on tarkoitettu sinulle, joka pohdit hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyviä kysymyksiä. Voit löytää kurssilta vastauksia mm. kysymyksiin: Mitä minä tarvitsen voidakseni hyvin? Mistä saan voimia arkeeni?

Elämäntaitokurssi oma-apukurssina

Ajanhallinta - Ole oman elämäsi tähti

Ajanhallinta tarkoittaa oman ajankäytön järjestämistä niin, että voit käyttää suurimman osan ajastasi asioihin, jotka ovat sinulle jollain tapaa tärkeitä ja mielekkäitä. Hyvä ajanhallinta ei tarkoita sitä, että pyrkisit koko ajan olemaan niin tehokas kuin mahdollista.

Paranna ajanhallintataitojasi

Nyytin nettiryhmät

Verkossa toteutettavissa ryhmissä voit pohdiskella asioita tiettyyn teemaan syventyen. Ryhmien tarkoituksena on vertaistuen jakaminen sekä uusien näkökulmien ja ratkaisujen löytäminen. Ryhmät ovat maksuttomia ja suunnattu 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille opiskelijoille.

Nyytin Nettiryhmät

Muita hyödyllisiä sivustoja terveyteen ja mielenterveyteen

Kaipaatko elämääsi muutosta tai oireisiin helpotusta? Tai haluatko tutustua itseesi tarkemmin? Työkaluja mielen hyvinvointiin -omahoito sisältää osioita, jotka antavat tietoa aina yhdestä aiheesta. Osioita voi suorittaa itsenäisesti tai ammattilaisen kanssa.

Vastavirrasta myötävirtaan – Mistä pelot, ryhtymisen vaikeus, väsymys, stressi sekä vaatimukset ja odotukset itseään kohtaan kumpuavat? Vastavirrasta myötävirtaan -kurssin on tuottanut Mielenterveyden Keskusliitto ry. Kurssilla käydään läpi mm. omia pelkoja ja unelmia sekä omaa jaksamista. Tutustu myös muihin Hyvä kysymys -verkkopalvelun kursseihin.

Oiva -hyvinvointiohjelma – Oivan harjoitukset kehittävät mielen ja kehon hyvinvoinnin taitoja sekä auttavat kohti itselle tärkeitä asioita elämässä. 

Mielenterveystalon omahoito-ohjelma ja nettiterapiaa – Kaikille avoinna olevasta Mielenterveystalosta löydät muun muassa tietoa, omahoito-ohjelmia, oppaita, oirenavigaattoreita sekä palveluhakuja. Mielenterveystalossa on tarjolla myös nettiterapiaa, jonne pääset lääkärin lähetteellä ympäri Suomen.

Mieli ry - Hyvä mielenterveys. MIELI Suomen Mielenterveys ry:n perustehtävä on mielenterveyden edistäminen ja ongelmien ehkäisy. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvää mielenterveyteen. 
 

Työnhaku ja urasuunnittelu

Ota käyttöön uusi JobTeaser-palvelu

JobTeaser-palvelusta löydät ilmoituksia työ- ja harjoittelupaikoista sekä tietoa kiinnostavista työnantajista niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Poimi kalenteriisi myös sinua kiinnostavat uratapahtumat. Lue lisää ja ota palvelu käyttöösi!

Tutustu ja kirjaudu JobTeaser-palveluun