Hyppää pääsisältöön
Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Tuki neuromoninaisille opiskelijoille

Tuen muodot neuromoninaisille opiskelijoille:

Vertaistukitoiminta (VENE)

Toiminta on suunnattu opiskelijalle, jolla

  • on tai epäilee autismikirjon piirteitä,
  • on tai epäilee ADHD(ADD):ta tai sen piirteitä,
  • on jotain muuta neuromoninaisuuden kirjoon kuuluvaa.

Diagnoosia ei tarvitse olla, jotta voi osallistua toimintaan.

Keskitymme etsimään käytännön vinkkejä toiminnan ohjauksen ja jaksamisen tueksi, jakamaan ajatuksia vertaisten kanssa ja kuulemaan noin kerran kuussa mukaan tulevan vierailijan (opintopsykologi, uraohjaaja, opinto-ohjaaja, nepsy-valmentaja) ajatuksia ja vinkkejä neuromoninaisen opiskelijan elämään. Kunkin tapaamisen teema siis vaihtuu mutta saat ryhmätoiminnasta kaiken irti osallistumalla mahdollisuuksien mukaan kaikkiin oman kampuksen tapaamisiin. Ryhmän koko on enintään 12 opiskelijaa tapaamista kohden.

VENE - tapaamiset järjestetään Hervannan kampuksella Navigaattori-tila (Päärakennus, 2. kerros, huone PA209c) ja Keskustakampuksella Navigaattori-tila (Linna-rakennus, 2. kerros, huone Linna 1003).

Tapaamiset pidetään pääasiassa vuoroviikoin kampusten välillä ja perättäiset tapaamiset ovat saman sisältöisiä.

VENE 2023-2024 kokoontuu seuraavasti:

VENE Hervanta (keskiviikko)

  • syyslukukaudella: 
    • 15.11., 29.11. ja 13.12.
  • kevätlukukaudella:

VENE keskusta (torstai)

Tapaamiset toteutetaan klo 14.00-16.00 ja niihin ilmoittaudutaan etukäteen.

Ilmoittautumisen voit tehdä jokaiselle tapaamiskerralle ilmestyvällä forms-lomakkeella. Ilmoittautumislomake aukeaa viikko ennen tapaamista ja on avoinna tapaamispäivään klo 13 saakka (lomake suljetaan ennen ilmoittautumisajan päättymistä mikäli ryhmä on tullut täyteen). Tapaamiset ovat ensisijaisesti tarkoitettu opiskelijoille, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet toimintaan.

Vetäjänä toimii Opiskelijoiden ohjauspalveluiden koordinaattori, opinto-ohjaaja ja neuropsykiatrinen valmentaja Sanna-Mari Mertaniemi. Yhteydenotot: sanna-mari.mertaniemi [at] tuni.fi (sanna-mari[dot]mertaniemi[at]tuni[dot]fi) / Puh. 050 3182579  

Tapaamisessa saat olla omana itsenäsi ja osallistua siihen sinulle sopivalla tavalla. Vertaistukitoiminta tapahtuu suomen kielellä.  

 

Infotilaisuudet (NOOA)

Lukukauden alussa järjestetään kaksi infotilaisuutta neuromoninaisille opiskelijoille. Tilaisuudessa tarjoamme etenkin nivelvaiheessa oleville neuromoninaisille opiskelijoille opintojen aloittamista helpottavia yleisiä ohjeita ja vinkkejä mutta tervetulleita ovat myös pidempään opiskelleet opiskelijat.

Tavoitteena on

  • sujuvoittaa opintojen alkua ja tarjota tukea etenkin opintojen alkuvaiheessa tai tauon jälkeen
  • auttaa löytämään tietoa ohjauksesta ja opintojen suunnittelusta
  • keskustella miten opintojen aloittaminen voi vaikuttaa ajan ja arjen hallintaan

Samalla voi kohdata samassa tilanteessa olevia neuromoninaisia opiskelijoita.

Voit myös esittää kysymyksiä, varata tapaamisajan opinto-ohjaukseen tai yksilöllisten opiskelujärjestelyjen asiantuntijalle. Kerromme myös muista yliopiston neuromoninaisille opiskelijoille kohdennetuista ryhmäohjauksen ja tuen muodoista (JOLLA ja VENE).

Kevätlukukauden 2024 tilaisuudet (samansisältöisiä):

Tiistai 16.1.2024 klo 14-16
Paikka: Hervannan kampuksen Navigaattori-tila, Päärakennus, 2. kerros, huone PA209c (kirjaston läheisyydessä)
Kieli: suomi (mahdollisuus kysyä myös englanniksi)

Keskiviikko 17.1.2024 klo 14-16
Paikka: Keskustakampuksen Navigaattori-tila, Linna-rakennus, huone 1003 (kirjaston pääsisäänkäynnin vieressä)
Kieli: suomi (mahdollisuus kysyä myös englanniksi)

Infotilaisuudet pidetään klo 14.00-16.00 eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Vetäjänä toimii Sanna-Mari Mertaniemi (sanna-mari.mertaniemi [at] tuni.fi (sanna-mari[dot]mertaniemi[at]tuni[dot]fi)) ja Stefanie Kohlhoff (stefanie.kohlhoff [at] tuni.fi (stefanie[dot]kohlhoff[at]tuni[dot]fi))

 

Nivelvaiheen pienryhmäohjaus (JOLLA)

JOLLA on nivelvaiheen pienryhmäohjausta neuromoninaisille opiskelijoille ja suunnattu opintonsa juuri aloittaville neuromoninaisille opiskelijoille. Se kokoaa yhteen saman alan tai rinnakkaisalojen neuromoninaisia opiskelijoita pienryhmäohjaukseen.

JOLLAssa käydään läpi opintojen aloituksen kannalta keskeisimpiä asioita:

  • teemme opiskelijan tilanteen alkukartoituksen
  • suunnittelemme ajankäyttöä: miten opiskelupäiviä voi rytmittää, miten opintoja voi aikatauluttaa
  • tutustumme lukuvuoden aloituksen teemoihin (esim. miten rakennan HOPSin, miten ilmoittaudun kurssille, mistä löytyy tietoa)
  • kertaamme mitä neuromoninaisena opiskelijana tulee ottaa huomioon oman toiminnanohjauksen tukemisessa uudessa opiskeluympäristössä (esim. miten motivoida itseään, miten suunnata tarkkaavaisuutta, miten selvitä kuormituksesta)

Samalla keskustelemme siitä mistä haet apua, jos oma toimintakyky heikkenee.

Tapaamiset toteutetaan ensimmäisen periodin aikana maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 15.15-16.45. Tapaamispaikkana on joko keskustakampus tai Hervannan kampus (kaikki kolme tapaamista pidetään samalla kampuksella).

Tapaamme ryhmän kanssa kaksi kertaa ensimmäisen periodin aikana sekä yhden kerran toisen tai kolmannen periodin aikana. Kolmannen tapaamisen ajankohta sovitaan kunkin ryhmän kanssa erikseen.

Ryhmään ilmoittautuminen tapahtuu Forms-lomakkeella, joka on avoinna ma 28.8. klo 18 – pe 8.9. klo 15 (ilmoittautumisaikaa on jatkettu viikolla). Ilmoittautuminen on sitova.

Vetäjänä toimii Opiskelijoiden ohjauspalveluiden koordinaattori, opinto-ohjaaja ja neuropsykiatrinen valmentaja Sanna-Mari Mertaniemi. Yhteydenotot: sanna-mari.mertaniemi [at] tuni.fi (sanna-mari[dot]mertaniemi[at]tuni[dot]fi) / Puh. 050 3182579 

JOLLA on pilotointi neuromoninaisten opiskelijoiden nivelvaiheen ohjauksen malliksi ja se toteutetaan ensimmäistä kertaa syyslukukaudella 2023. Toiminta tapahtuu suomen kielellä.  

Julkaistu: 22.8.2023
Päivitetty: 9.4.2024