Hyppää pääsisältöön
Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Opiskelijavaihto ja kestävä kehitys

Tältä sivulta löydät hyödyllisiä vinkkejä kestävään vaihtojaksoon niin lähtevän kuin saapuvan vaihto-opiskelijan näkökulmasta. Kestävämpi vaihto-opiskelu ei tarkoita rajoitettua tai vähemmän nautittavaa kokemusta. Ennemminkin se ottaa huomioon vaihtoehtoja, toimintamalleja ja mahdollisuuksia, joiden avulla voit vähentää ja huomioida ympäristövaikutuksia unohtamatta ainutlaatuista vaihtokokemusta.

Vaihto-opiskelu kehittää monia arvokkaita kykyjä, joita ei voi helposti muutoin oppia. Se antaa syvemmän ymmärryksen, kuinka erilaiset näkökulmat ja kulttuurit muokkaavat käytänteitä ja päätöksentekoa. Se vahvistaa vuorovaikutusosaamista ja auttaa luomaan myötätuntoa eri maiden ihmisiä kohtaan vaihdon aikana luotujen ystävien ja kontaktien avulla. Huomion kiinnittäminen kestävän kehityksen teemoihin ja ympäristöasioihin vaihdon aikana lisää uuden ulottuvuuden tähän yhtälöön. Ympäristöön liittyvät haasteet ovat monitahoisia, ja niiden ratkaiseminen vaatii luovaa ongelmanratkaisukykyä ja vaihtoehtoista ajattelua sekä kykyä toimia tiimeissä eri alojen edustajien kanssa.

Voit harkita seuraavia vinkkejä myös omaan arkeesi vaihtoa suunnitellessa, vaihdon aikana ja sen jälkeen. Tampereen yliopistoon saapuville vaihto-opiskelijoille ohjeita on koottuna Guide to a greener exchange at Tampere University -osioon.

Julkaistu: 5.11.2021
Päivitetty: 11.6.2024