Hyppää pääsisältöön

Jukka Viljanen

professori, julkisoikeuden professori
Tampereen yliopisto
Sähköpostiosoitejukka.viljanen [at] tuni.fi
puhelinnumero+358401901268
Keskustakampus

Oma esittely

Olen julkisoikeuden professori ja julkisoikeuden opintosuunnan vastuuprofessori. Olen aikaisemmin toiminut mm. julkisoikeuden yliopistonlehtorina ja hoitanut julkisoikeuden professorin tehtävää. Olen toiminut myös vierailevana tutkijana Utrechtin yliopistossa, Alankomaiden ihmisoikeusinstituutissa (SIM). Olen Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman ALL-YOUTH hankkeen osahankkeen johtaja. Helmikuussa 2022 valmistui VNTEAS hanke EVOLUTIVE - tutkimus Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimusten vaikutuksista. Olen toiminut pitkään eduskunnan perustuslakivaliokunnan ja oikeusministeriön asiantuntijana perus- ja ihmisoikeuskysymyksissä.  Olen myös Ihmisoikeusvaltuuskunnan jäsen 2020-2024.  Toimin Global Digital Human Rights Networkissa (COST) ja olen verkoston Grant Awarding Coordinator ja kuulun hankkeen Core groupiin ja olen Management Committeen jäsen. 

Työtehtävät

Lukuvuonna 2022-2023 vastaan kursseista HAl.JOIK 312 Valtiosääntöoikeuden syventävä jakso, HAL.JOIK 317 Julkisoikeuden syventävä tutkimusjakso ja HAL.JOIK 399 Julkisoikeuden pro gradu tutkielma ja seminaari sekä jaksosta MAB.211 Oikeus ja politiikka. Lisäksi opetan jaksolla KAT.YRVE 101 Johdatus oikeusjärjestykseen. Vastaan myös julkisoikeuden jatkokoulutusseminaareista.  

Osaamisalueiden kuvaus

Julkisoikeus, valtiosääntöoikeus, perus- ja ihmisoikeudet, Euroopan ihmisoikeussopimus ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin