Hyppää pääsisältöön
Haku

Tallennus ja suoratoisto tilan laitteistolla

Tampereen yliopisto ja TAMK

Isot opetustilat kuten auditoriot on pääosin varustettu kiinteillä tallennus-ja striimauslaitteilla ja niissä on useissa myös etäyhteysmahdollisuus Zoomia ja Teamsia varten. Kiinteillä tallennuslaitteilla varustetuissa saleissa tallennukset ja striimaukset ovat ajastettavissa Panopto videoalustalle.

Etäyhteysmahdollisuus puolestaan tarkoittaa usb-liitäntää josta saa tilan kameran kuvan sekä mikrofonien äänen liitettyä kannettavaan tietokoneeseen etäyhteyttä varten. Pienempiä opetustiloja on varustettu ns. kevyillä hybridiopetuslaitteilla, eli webkameralla ja kaiutinmikrofonilla. Näiden tilojen laitteita voi käyttää Zoomin, Teamsin ja Panopton kanssa omalla tietokoneella.

Katso tilojen varustusta ja av-laitteiden ohjeita tilapalveluiden sivuilta Etäosallistumisen mahdollistavat tilat ja Suoratoisto- ja tilatallennustilat.

Jos haluat aikatauluttaa kokonaisen luentosarjan luentotallennukset toimi alla olevien ohjeiden mukaisesti, mikäli tarvitset yksittäisen tilaisuuden tallennuksen katso ohjeet yksittäisen tapahtuman tallentamisesta ja suoratoistosta.

 

Oppimistapahtumien aikataulutus tiloihin joissa on tallennus- ja striimauslaitteet

1. Opetuksen suunnitteluvaihe

Jos tarve luentotallennukselle on tiedossa etukäteen, kerro siitä opetuksen suunnitteluvaiheessa kun tilatoiveet tehdään aikatauluttajille: Oppimistapahtumien aikataulutus.

Jos tallennustarve ei ollut tiedossa suunnitteluvaiheessa ja tilat on jo varattu toteutukselle, tee pyynnöt tallennuksen lisäyksistä ja muutoksista aikataulutukseen IT Helpdeskin itsepalvelukanavan https://helpdesk.tuni.fi/ lomakkeilla kohdasta Oppimistapahtuma / toteutus. Tee pyynnön yhteydessä itsepalvelukanavan lomakkeelle merkintä "lecture capture" jos luennot halutaan tallentaa ajastetusti. Jos aikataulutuksen jälkeen varaukseen täytyy tehdä muutos tai peruutus, ilmoita tästä edellä mainitun lomakkeen lisäksi myös osoitteeseen it-helpdesk [at] tuni.fi

 

2. Kurssivideokansion luonti

Luentotallennusten ajastusta varten opettajan täytyy luoda Moodlessa Panopto-kurssivideokansio omalle Moodle-kurssialueelleen seuraavalla tavalla (opettaja saa samalla creator-roolin Panopto-palveluun):

 • Kytke muokkaustila päälle Hallintatyökalut-valikosta.
 • Klikkaa Lisää lohko (Lisää aktiviteetti/aineisto) -linkkiä vasemman palstan alareunassa (avaa tarvittaessa vasen navigaatio-palsta auki vasemman yläkulman hampurilais-ikonista)
 • Valitse listasta Panopto
 • Klikkaa oikeaan palstaan ilmestyneen Panopto-lohkon Provision Course -linkkiä.
  Tämä luo kurssivideokansion ja käyttöoikeusryhmät Panoptoon.

3. Ajastusten tietojen vahvistus ennen opetusperiodin alkua

Saat ennen opetusperiodin alkua täytettäväksi lomakkeen jolla tarkennetaan tallennusten tietoja.  Lomakkeella on valmiiksi esitäytettynä tilavarausten mukaiset luennot valittavana. Näiden tietojen tarkistamisen jälkeen ajastukset viedään automaattisesti Panoptoon ja salien tallentimille.

 • Mitkä luentosarjan luennot tallennetaan (kaikki tai yksittäiset)
 • Voit valita Panopto-kansion johon ajastetut luennot tehdään (oletuksena aiemmin luotu kurssivideokansio)
 • Käytetäänkö tallennuksen lisäksi suoratoistoa
 • Voit tarvittaessa hienosäätää tallennusten aloitus- ja lopetusaikoja
 • Voit halutessasi vaihtaa tallenteiden oletusnimet

4. Luennon alkaessa

Muista ennen luentoa tarkistaa tallennus- ja striimauslaitteen käyttöohjeet ja muistilista salissa toimimiseen.

Ajastetut tallenteet tulevat automaattisesti näkyviin Moodle-alueelle.Tallennusten jälkeen voit tarvittaessa editoida tallenteita Panoptossa.

 

 

 

 

 

Julkaistu: 1.2.2019
Päivitetty: 21.2.2024