Hyppää pääsisältöön
Haku

Python TUNI Mac -tietokoneilla

Tampereen yliopisto ja TAMK

Python on ohjelmointikieli, jota opetetaan mm. ohjelmoinnin peruskursseilla. Lisäksi sitä käytetään laajasti tieteellisessä laskennassa ja tutkimuksessa. Pythoniin on saatavilla paljon laajennuksia eli kirjastoja. Sopivan asennustavan valinta riippuu Pythonin käyttötarpeesta.

Näillä ohjeilla saat Pythonin käyttöösi TUNI Mac -tietokoneilla. Pythonin käyttöönottoon TUNI Windows- ja TUNI Linux -tietokoneilla on erilliset ohjeet.

Pythonin asennus henkilökunnan TUNI Mac -tietokoneelle

Apple ei enää nykyisin sisällytä Pythonia suoraan macOS:ään, joten se pitää asentaa tietokoneelle erikseen.

Huom: Älä käytä asentamiseen ylläpito-oikeuksia, vaikka sinulla sellaiset olisi. Lisäkirjastojen asennukset ja päivitykset toimivat helpoiten, kun Python-asennus on tehty peruskäyttäjäoikeuksilla. Tällöin saat valita itse tarvitsemasi version ja kirjastot, ja voit päivittää ne itse valitsemallasi aikataululla. Sinun vastuullasi on kuitenkin se, että kaikki tietoturvapäivitykset asennetaan viipymättä.

Anaconda ja Miniconda

Kun on tarve monipuoliselle Python-ohjelmointiympäristölle TUNI Mac -tietokoneella, suosittelemme Python-jakeluja Anaconda ja Miniconda. Niissä molemmissa lisäkirjastojen asennuksia hallitaan conda -komennolla. Anaconda sisältää valmiiksi suuren joukon tutkimuksessa käytettyjä kirjastoja. Miniconda on pienikokoinen Python-asennus, johon asennat vain ne kirjastot, joita tarvitset. Lisätietoja näiden eroista on sivulla Downloading conda.

Valintasi mukaisen asennuspaketin voi ladata:

Huom: Älä käytä asentamiseen ylläpito-oikeuksia, vaikka sinulla sellaiset olisi. Kun käynnistät Anacondan tai Minicondan asennuspaketin, käynnistä se tavallisilla käyttäjän oikeuksilla. Kun asennusohjelma kysyy teetkö asennusta vain itsellesi vai järjestelmänlaajuisesti, valitse ”Install for me only”.

Voit tehdä asennuksen TUNI Mac -tietokoneelle conda-yhteisön tekemillä ohjeilla.

Lisäkirjastojen asennus

Lisäkirjastoja voi asentaa mm. Anacondan ja Minicondan mukana tulevalla conda-komennolla, esim: conda install kirjaston_nimi

IT Helpdesk
0294 520 500
it-helpdesk [at] tuni.fi (it-helpdesk[at]tuni[dot]fi)
helpdesk.tuni.fi

Julkaistu: 3.5.2021
Päivitetty: 15.2.2022