Hyppää pääsisältöön

Tutkimuskeskus Taru laajentaa viestinnän ideaa

Julkaistu 22.5.2024
Tampereen yliopisto
Tutkimuskeskus Tarun johtaja Jarmo Viteli ja varajohtajat Laura Ahva ja Esa Kirkkopelto
Kuvassa (vasemmalta) Tarun varajohtaja Laura Ahva, johtaja Jarmo Viteli, varajohtaja Esa Kirkkopelto.Kuva: Jonne Renvall
Viestintätieteiden tutkimuskeskus Taru yhdistää humanistit ja yhteiskuntatieteilijät. Tarulaiset tutkivat yhteiskunnallisia ja kulttuurisia ilmiöitä viestinnän, median ja taiteen näkökulmasta.

Viestintätieteiden yksikön vanhat tutkimuskeskukset, Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus COMET, Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median TRIM-tutkimuskeskus ja Tutkivan teatterityön keskus T7, yhdistyivät tammikuussa 2024 Viestintätieteiden tutkimuskeskus Taruksi. Se kokoaa Tampereen yliopiston entuudestaan vahvat alat uudeksi, monitieteiseksi keskukseksi.  

– Tarussa tehtävä tutkimus on hyvin monialaista, mukana on informaatio-, peli- ja mediatutkimus, sekä journalismin, viestinnän, visuaalisuuden ja esittävien taiteiden tutkimus, kertoo tutkimuskeskuksen johtaja Jarmo Viteli.   

– Yhteisen tutkimuskeskuksen ajatus syntyi Tampereen yliopistossa vuonna 2022 toteutetun kansainvälisen tutkimuksen arvioinnin yhteydessä. (Research Assessment Exercise, TAU RAE 2022). Viestintätieteiden yksikön tutkimus oli aiemmin kolmessa tutkimuskeskuksessa, mutta valmistauduimme RAE-arviointiin huolellisesti ja yhdessä. Huomasimme yhdessä toimisen hyödyt ja ilot, lisäksi saimme erinomaiset arviot tutkimuksestamme, toteaa Viteli. 

Tutkimuskeskuksessa on kaikkiaan 11 tutkimusryhmää ja liki sata tutkijaa. Varajohtajina toimivat tenure track -professori, journalismin tutkimuksen ryhmää johtava Laura Ahva ja professori, Esiintymisen ääret -tutkimusryhmää vetävä Esa Kirkkopelto.  

Laura Ahva toteaa, että kaikki on muutoksessa, niin myös tutkimuksen tukirakenteet, ja siksikin viestintätieteiden yksikön tutkimuksen oli hyvä järjestäytyä uudelleen.  

– On uuden aika. Toimintamme Taruna on vasta alussa, haluamme kuunnella ihmisten toiveita ja tarpeita. 

– Konkreettista tukea, mitä voimme saada toisiltamme, on esimerkiksi yhteistyö ja sparraus suurissa rahoitushauissa, täsmentää Ahva.   

Esa Kirkkopelto tuli Tampereen yliopistoon Viestintätieteiden yksikköön taiteellisesta tutkimuksesta vastaavaksi professoriksi syksyllä 2023. Kirkkopellolla on aiempaa kokemusta tutkimusyhteisöjen rakentamisesta Teatterikorkeakoulussa ja Lundin yliopistossa. Tampereen yliopistossa esittävien taiteiden tutkimus on ollut suurelta osin Tutkivan teatterityön tutkimuskeskuksen alla. Kirkkopelto näkee, että uudelle on tilausta.   

– Laajennamme tutkimuskeskuksellamme viestinnän ideaa, ja me kaikki tutkimme yhteiskuntaa ylläpitävänä voimana. 

– Tutkija tarvitsee yhteisön! Tarvitaan yhteinen tahto ja energia. Taiteellinen tutkimus tuo oppialojen väliseen yhteistyöhön uutta virtaa, toteaa Kirkkopelto 

Laura Ahva ja Jarmo Viteli ovat samaa mieltä. 

– Yhteisöllisyys ja läsnäolo!  Yhteisön voima on sen jokaisessa jäsenessä. 
 
 

Tarun tuoreimpia käynnistyneitä hankkeita on mm. Diacomet. Se on kahdeksan maan EU-hanke, jossa kehitetään viestinnän eettistä ohjeistusta monimutkaistuneeseen mediaympäristöön soveltuvaksi.  

Kyselykierroksella "mitä tutkimuskeskus Tarussa tutkitaan" tuottaa tutkimusryhmien edustajien parissa lukuisia vastauksia. 

Tarussa muun muassa tutkitaan

 "... toivon ja utopian strategioita teatterissa ja esitystaiteessa." 

 "... maanpaossa toimivaa venäläismediaa." 

"... luottamusta visuaalisiin sosiaalisen median terveysaiheisiin sisältöihin." 

"... vaaliviestintää sosiaalisessa mediassa." 

 "... nuorten median kuuntelua teknologiavälitteisessä arjessa, podcastit journalistisessa työssä."

 "... ratkaisumalleja, joilla voidaan edistää suomalaisen pelikulttuurin kulttuurista, sosiaalista ja taloudellista kestävyyttä." 

Lisää vastauksia löytyy tutkimusryhmien sivuilta.

 

Tutkimuskeskus Taru