Hyppää pääsisältöön

Tulipalojen sammuttelusta monialaiseen sote-palveluiden kehittämiseen

Julkaistu 30.11.2023
Tampereen korkeakouluyhteisö
Sosiaali- ja terveysalan innovaatioekosysteemit -teoksen kansikuva.
Sosiaali- ja terveysalalla on ratkottavana useiden ilkeiden ongelmien vyyhti. Uutuuskirja esittää ratkaisuksi ekosysteemimäistä lähestymistapaa, joka mahdollistaa osaamisen ja resurssien yhdistämisen lisäarvoa luovalla tavalla.

Useiden samanaikaisten haasteiden kanssa painiskelevaa sote-palvelujärjestelmää ei voida enää jatkossa kehittää ongelma kerrallaan, hahmottamatta vaikutuksia kokonaisuuteen. Toimivan palvelujärjestelmän luominen edellyttää päätöksentekijöiltä monipuolisen tiedon tuottamista, keräämistä ja tulkintaa sekä monitieteistä ja monialaista kehittämistä ongelmien ratkaisemiseksi.  

Sosiaali- ja terveysalan innovaatioekosysteemit -teoksen tarkoituksena on tunnistaa, miten tutkimustiedon avulla voidaan lisätä TKIO-osaamista hyvinvointipalveluissa ja laajemminkin sote-ekosysteemissä. Kirjassa selvitetään, mitä sote-innovaatioekosysteemillä oikeastaan tarkoitetaan ja miten innovaatioekosysteemejä voidaan hyödyntää sosiaali- ja terveysalan kehittämisessä. Muita keskeisiä teemoja ovat innovaatioekosysteemien johtaminen, hallinta ja vaikuttavuus. Artikkeleissa pohditaan myös ekosysteemimäiseen toimintamalliin liittyviä haasteita.  

Sosiaali- ja terveysalan innovaatioekosysteemit on ensimmäinen suomenkielinen innovaatioekosysteemejä käsittelevä teos. Sen avulla kehittäjät, tutkijat ja toimijat voivat luoda yhteistä kieltä ja ymmärrystä sote-alan kehittämiseksi ja yhteistyön syventämiseksi. Tutkimuksen toteutukseen on osallistunut laaja joukko sote-alan tutkijoita ja kehittäjiä niin korkeakouluista kuin julkiselta ja yksityiseltä sektorilta, mikä vahvistaa teoksen moniäänisyyttä ja vaikuttavuutta.  

Tampere University Pressin kustantama vertaisarvioitu Open Access -kirja on saatavilla muun muassa Edition.fi -alustalla ja kansainvälisessä OAPEN Libraryssa. 

 

Teoksen tiedot

Pasi-Heikki Rannisto, Ulriika Leponiemi, Nadja Nordling ja Jari Kolehmainen (toim.): Sosiaali- ja terveysalan innovaatioekosysteemit.
Tampere University Press, 2023. DOI: 10.61201/tup.878


Lisätietoja teoksesta:

Tutkimusjohtaja Pasi-Heikki Rannisto
Johtamisen ja talouden tiedekunta, Tampereen yliopisto
pasi-heikki.rannisto [at] tuni.fi