Tulipalojen sammuttelusta monialaiseen sote-palveluiden kehittämiseen
Useiden samanaikaisten haasteiden kanssa painiskelevaa sote-palvelujärjestelmää ei voida enää jatkossa kehittää ongelma kerrallaan, hahmottamatta vaikutuksia kokonaisuuteen. Toimivan palvelujärjestelmän luominen edellyttää päätöksentekijöiltä monipuolisen tiedon tuottamista, keräämistä ja tulkintaa sekä monitieteistä ja monialaista kehittämistä ongelmien ratkaisemiseksi.
Sosiaali- ja terveysalan innovaatioekosysteemit -teoksen tarkoituksena on tunnistaa, miten tutkimustiedon avulla voidaan lisätä TKIO-osaamista hyvinvointipalveluissa ja laajemminkin sote-ekosysteemissä. Kirjassa selvitetään, mitä sote-innovaatioekosysteemillä oikeastaan tarkoitetaan ja miten innovaatioekosysteemejä voidaan hyödyntää sosiaali- ja terveysalan kehittämisessä. Muita keskeisiä teemoja ovat innovaatioekosysteemien johtaminen, hallinta ja vaikuttavuus. Artikkeleissa pohditaan myös ekosysteemimäiseen toimintamalliin liittyviä haasteita.
Sosiaali- ja terveysalan innovaatioekosysteemit on ensimmäinen suomenkielinen innovaatioekosysteemejä käsittelevä teos. Sen avulla kehittäjät, tutkijat ja toimijat voivat luoda yhteistä kieltä ja ymmärrystä sote-alan kehittämiseksi ja yhteistyön syventämiseksi. Tutkimuksen toteutukseen on osallistunut laaja joukko sote-alan tutkijoita ja kehittäjiä niin korkeakouluista kuin julkiselta ja yksityiseltä sektorilta, mikä vahvistaa teoksen moniäänisyyttä ja vaikuttavuutta.
Tampere University Pressin kustantama vertaisarvioitu Open Access -kirja on saatavilla muun muassa Edition.fi -alustalla ja kansainvälisessä OAPEN Libraryssa.
Teoksen tiedot
Pasi-Heikki Rannisto, Ulriika Leponiemi, Nadja Nordling ja Jari Kolehmainen (toim.): Sosiaali- ja terveysalan innovaatioekosysteemit.
Tampere University Press, 2023. DOI: 10.61201/tup.878
Lisätietoja teoksesta:
Tutkimusjohtaja Pasi-Heikki Rannisto
Johtamisen ja talouden tiedekunta, Tampereen yliopisto
pasi-heikki.rannisto [at] tuni.fi