Hyppää pääsisältöön

Teattereissa ei ole stuntteja – näyttämötaisteluja Nätyllä

Julkaistu 13.3.2023
Tampereen yliopisto
Näyttämötaistelukurssi
Professori Martin Woldanin kahden viikon mittaisella kurssilla opiskelijat harjoittelivat teatteriaseiden kuten veitsen, lyhyiden ja pitkien sauvojen, pistoolin ja sateenvarjon kanssa. 

Martin Woldan on fyysisen ilmaisun professori Grazin taideyliopistossa (Kunstuniversität Graz). Hän vietti kaksi viikkoa Tampereen yliopistossa opettaen näyttämötaistelua. Alunperin hänen oli tarkoitus tulla jo  muutama vuosi sitten, mutta korona sotki suunnitelmat.

Professori Martin Woldan

Teatterityön tutkinto-ohjelman opiskelijat osallistuivat yhdessä avoimen yliopiston kautta tulleiden opiskelijoiden kanssa. Kurssilaiset harjoittelivat kahden viikon ajan väkivaltakohtausten tekoa turvallisesti. Näyttämötaistelun harjoittaminen opettaa kontaktia ja yhteistyötä, sen pitää toimia parin kanssa saumattomasti. Harjoituksilla kehitetään koordinaatiota, ketteryyttä, tilallista hahmottamista, tarkkuutta ja kehonhallintaa. 

Teattereissa ei ole stuntteja, taistelut, tappelut, potkimiset ja lyömiset pitää tehdä näyttämöllä turvallisesti, mutta aidon oloisesti. Kurssilla harjoiteltiin muun muassa kuinka antaa iskuja ja kuinka ottaa niitä vastaan, miten keho liikkuu kun se vastaanottaa vaikkapa potkun, luodin tai sähköiskuja.

Näyttämötaistelukurssilaisia, kuva: Jonne Renvall

Avoimen yliopiston kautta kurssille tuli myös näyttelijä Ada Heikkilä. 

– Minulle tämä oli hyvä kurssi juuri tähän hetkeen. Sain keskittyä pari viikkoa syventyen lajiin. Oli myös mielenkiintoista päästä hieman näkemään, millainen Näty ja koko Tampereen yliopisto on kouluna. Olen kaivannut paljon opiskelua, sen vuoksi on ihanaa päästä pariksi viikoksi opiskelemaan. 

 

Näyttämötaistelukurssi, kuva: Jonne Renvall

Heikkilä pitää hienona, että kurssilla on sekä tutkinto-opiskelijoita että muuta kautta tulleita.
– Tällainen muoto oli ja olisi jatkossakin hyödyllinen ja mielenkiintoinen. Saan paljon uutta jo pelkästään siitä, että tekee asioita uusien ihmisten kanssa. 

– Woldanin kurssi antoi minulle paljon uutta näyttämötaisteluosaamista. Oli hyvä, että päivät olivat pitkiä, meillä oli hyvin aikaa syventyä jokaiseen käymäämme osa-alueeseen. Eniten opin ja nautin koreografioiden valmistamisesta. 

Näyttämötaistelukurssilaisia, kuva: Jonne Renvall
Juho ja Panu, Näyttämötaistelu, kuva: Jonne Renvall

Ada Heikkilän mukaan alalla on tarvetta erilaisille täydennyskoulutukselle ja lyhyille opintojaksoille esimerkiksi juuri avoimen yliopiston kautta.

–  Nautin paljon tästä kaksiviikkoisesta. Kurssi oli myös hyvän mittainen Stage Fightiin. Kaksi viikkoa oli myös hyvä mitta huomioiden sen, että aina kun tehdään uuden ryhmän ja uuden opettajan kanssa niin ryhmään tutustuminen vie oman aikansa. Alussa on tärkeää ottaa hitaammin kun ollaan tekemisissä uusien ihmisten kanssa.

– Mielenkiintoa myös tuleville kursseille löytyy! Mielestäni ei ole mitään yhtä tiettyä kurssia tai lajia mille olisi tarvetta. Itse haluan jatkuvasti kehittyä, oppia uutta ja täydentää osaamistani. Jokaisella alalla toimivalla on omat mielenkiinnon kohteensa, joiden opinnot voisivat kiinnostaa. Mikäli kurssien avaaminen avoimeen yliopistoon on tulevaisuudessa mahdollista niin uskon, että mikä tahansa kurssi kiinnostaisi alalla jo työskenteleviä, toteaa Ada Heikkilä. 

Juho Rantonen, kuva: Jonne Renvall

Professori Woldan nähtäneen myös ensi vuonna Tampereella.
– Olemme keskustelleet alustavasti professori Pauliina Hulkon kanssa, toteaa Woldan.


Martin Woldan on toiminut vierailevana opettajana mm. Iso-Britanniassa, Saksassa ja Romaniassa.
– Alallamme opettaminen ja oppiminen on niin erilaista Euroopan eri osissa. Minun täytyy mukauttaa menetelmiäni ja on opittava integroimaan uusia opetustapoja, jotta tavoitan opiskelijat. Olen kiinnostunut tapaamaan alan ihmisiä eri maissa, näkemään erilaisia opetustyylejä. Opin paljon ja se rikastuttaa ammatillista työtäni.

professori Martin Woldan

Kuvat: Jonne Renvall