Hyppää pääsisältöön

Petri Myllyniemi: Psykoterapia on taitavaa toimintaa kielipelissä

Tampereen yliopisto
SijaintiPinni B -rakennuksen auditorio 1096, Kanslerinrinne 1 ja etäyhteys. HUOM. uudet koronarajoitukset!
Ajankohta18.12.2021 10.00–14.00
Kielisuomi
PääsymaksuMaksuton tapahtuma
Petri Myllyniemi
Psykoterapia on kielellistä toimintaa. Se, mitä näemme psykoterapiassa tapahtuvan, ja mitä näemme psykoterapeutin tekevän, riippuu pitkälti siitä, miten ymmärrämme kielen ja sen merkityksellisyyden. FM Petri Myllyniemi tarkastelee Tampereen yliopistossa tarkastettavassa filosofian alan väitöskirjassaan psykoterapiaa myöhemmän Wittgensteinin näkökulmasta merkityksen käsitteen kautta. Esiin nousee kuva hoitomuodosta, joka on ymmärrettävissä psykoterapeutin taitavana toimintana kielipelissä.

Psykoterapia on lääketieteellisesti todennettu hoitomuoto. Yhtenevät tulokset laajoissa tutkimuksissa osoittavat, että 80 prosenttia psykoterapeuttista hoitoa saaneista potilaista voivat paremmin kuin ne, jotka eivät ole psykoterapeuttista hoitoa saaneet. Psykoterapeutin toiminta ei kuitenkaan Myllyniemen työssä kuvaudu analogisena sille, mitä lääkäri tekee.

—Wittgensteinin ajattelun valossa esiin nousee kuva hoitomuodosta, joka on ymmärrettävissä enemmänkin kanssaihmisyyden perspektiivistä vuorovaikutustilanteena.  Tällöin se on tarkasteltavissa psykoterapeutin ammatillisesti taitavana toimintana kielipelissä. Tämä näkökulma kiertyy merkityksen käsitteen ympärille.

Erilaisia psykoterapiamuotoja on jo yli 400. Keskustelu eri terapiamuotojen paremmuudesta on käynyt välillä kiivaanakin. Silti ne näyttävät kaikki pitkällä aikavälillä auttavan ihmisiä keskimäärin yhtä paljon.

—Tilanteen ymmärtämiseksi terapiamuodon teoriataustan roolia on syytä tarkastella eri tavoin kuin esimerkiksi lääketieteellistä teoriaa tarkasteltaisiin. Tähän myöhemmän Wittgensteinin ajattelu tarjoaa työvälineen. Tästä näkökulmasta terapiamuodon teoriataustaa voi tarkastella ikään kuin terapeutin käytössä olevana hermeneuttisena työkalupakkina, jolla yhteistyössä asiakkaan kanssa voidaan tavoitella uudenlaista jaettua ymmärtämisen kokemusta asiakkaan tilanteesta, Myllyniemi sanoo.

Jos psykoterapiaa tarkastellaan Wittgensteinin myöhemmissä teksteissä esiin nousevan ajattelun valossa, näyttävät myös monet psykoterapian kiistakysymyksistä häviävän. Esiin nousee kuva psykoterapiasta, joka tulee ymmärretyksi ensisijaisesti vuorovaikutustilanteena. Tällöin se on enemmän sukua ihmisten väliselle arkiselle kanssakäymiselle kuin lääketieteelliselle hoidolle.

—Tilannetta kuvaamaan soveltuu erinomaisesti Wittgensteinin ajatus jaetusta elämänmuodosta nousevista kielipeleistä, joiden puitteissa merkitykset rakentuvat ja muuttuvat myös terapiatilanteessa terapeutin taitavan toiminnan avulla.

Filosofian maisteri Petri Myllyniemen filosofian alaan kuuluva väitöskirja Parantava puhe kielipelinä – Myöhäiswittgensteinilainen näkökulma psykoterapiaan tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa lauantaina 18.12.2021 kello 12.00 alkaen. Paikkana on Pinni B -rakennuksen auditorio 1096, Kanslerinrinne 1. Vastaväittäjänä toimii dosentti Hannes Nykänen Åbo Akademista. Kustoksena toimii dosentti Jani Hakkarainen.

Uusimman koronalinjauksen mukaan kaikkien yliopistoyhteisön ulkopuolisten tulee esittää väitöstilaisuuteen saapuessaan koronapassi ja henkilöllisyystodistus. Yliopiston henkilökunnan on esitettävä henkilökortti ja opiskelijoiden opiskelijakortti.

Yleisön on mahdollista seurata väitöstä myös etäyhteyden kautta.

Väitöskirjaan voi tutustua osoitteessa
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-2219-9

Kuva: Johanna Kestilä