Hyppää pääsisältöön

Nataša Mojškerc: Kulttuurisesti sensitiivinen turvakotityö edellyttää asianmukaisia työoloja ja risteävien erojen dynamiikan ymmärrystä

Tampereen yliopisto
SijaintiKalevantie 5 , Tampere
Keskustakampus, Linna-rakennuksen Väinö Linna -sali ja etäyhteys.
Ajankohta19.6.2023 9.00–13.00
PääsymaksuMaksuton tapahtuma
Suomessa turvakotien tavoitteena on antaa välitöntä suojaa ja turvaa lähisuhdeväkivallan uhreille sekä voimaannuttaa heitä. Merkittävällä osalla turvaa etsivistä ihmisistä on maahanmuuttotausta tai muu rodullistettu asema, mikä haastaa monin tavoin turvakotityöntekijöiden ammattitaitoa. Nataša Mojškerc tutki turvakotityötä Suomessa ja sen vaikutuksia rodullistettujen uhrien turvaan pääsylle ja voimaantumiselle.

Taustaltaan muuta kuin valtaväestöä edustavat uhrit voivat kokea syrjintää tai heidän toimijuuttaan heikentäviä ulossulkevia käytäntöjä. Tämä heikentää uhrien mahdollisuuksia saada turvaa ja äärimmillään johtaa turvakotipalvelun ulkopuolelle jäämiseen, mikä voi olla elämän ja kuoleman kysymys lähisuhdeväkivaltaa pakeneville naisille.

Nataša Mojškercin tutkimus tuottaa uutta tietoa arkisista rodullistavista tulkinnoista ja käytännöistä turvakodeissa ja tarjoaa uuden näkökulman lähisuhdeväkivaltatyöhön Suomessa. Väitöstutkimuksessaan Mojškerc analysoi huolellisesti turvakotien arkisten käytäntöjen intersektionaalista valtadynamiikkaa ja näiden käytäntöjen vaikutuksia turvakotityöhön sekä uhrien että työntekijöiden näkökulmasta. Samalla hän identifioi toimintatapoja, jotka auttavat rodullistettujen uhreja voimaantumaan ja pääsemään turvaan. Tutkimus on ensimmäinen turvakodissa tehty autoetnografinen toimintatutkimus Suomessa ja yksi harvoista kansainvälisesti.

– Työskentely kokopäiväisenä turvakodin ohjaajana ennen tutkimusta ja sen aikana antoi minulle mahdollisuuden tuottaa ainutlaatuista tietoa rodullistamisen arkisista prosesseista ja turvakotien työoloista", sanoo Nataša Mojškerc, joka keräsi tutkimusdataa kahdeksannen kuukauden kenttätyön aikana turvakodissa.

Autoetnografia eli tutkijan omien kokemusten ja työkäytäntöjen systemaattinen tarkastelu, osoittautui tehokkaaksi tutkimusmenetelmäksi. Sen avulla Mojškerc pääsi käsiksi siihen, mikä muuten usein jää piiloon.

– Turvakotiohjaajan oma kokemus turvakotiarjen paineista teki näkyväksi työn tekemiseen liittyvän kiireen ja paineet sekä sen, miltä tilanne tuntuu työntekijästä ja miltä se voi näyttäytyä uhrien näkökulmasta", tutkija korostaa.

Yhdenvertaisuus tärkeää turvakotityössä

Tutkimuksen mukaan turvakotityötä on syytä kehittää lisäämällä tietoisuutta rotuun ja sukupuoleen liittyvien merkitysten intersektionaalisesta dynamiikasta turvakotityössä ja tämän vaikutuksista uhrien mahdollisuuksiin saada asianmukaista tukea vaikeassa tilanteessaan.

Mojškerc korostaa, että epäkohtia ei ole mahdollista ratkaista ilman turvakotien työolojen parantamista. Kiireellä ja resurssien vähäisyydellä on monenlaisia kielteisiä vaikutuksia niin työntekijöiden kuin uhrien toimijuuteen. Ratkaisevan tärkeää on varmistaa sellaiset työolosuhteet, jotka mahdollistavat riittävän ammatillisen reflektion toistensa kanssa risteävistä eroista, niiden merkityksistä ja seurauksista turvakotityössä. Tutkimuksen mukaan yhdenvertaisuutta turvakodissa edistävät lisäksi riittävä määrä henkilöstöä, välttämättömien palvelujen asianmukainen organisoiminen sekä mahdollisuus ohjattuihin intersektionaalisiin interventioihin, joissa rodun ja sukupuolen merkityksiä turvakotityössä käsitellään reflektiivisesti ja kriittisesti.

Väitöstilaisuus maanantaina 19. kesäkuuta

MSc Nataša Mojškercin sukupuolitutkimuksen alan kuuluva väitöskirja Racialisation in Domestic violence Shelter Work – Autoethnographic Action Research tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa maanantaina 19.6.2023 klo 12 alkaen, Linna-rakennuksen Väinö Linna -salissa (Kalevantie 5, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori Ann Phoenix, University College London, Iso-Britannia. Kustoksena toimii professori Päivi Honkatukia, Tampereen yliopisto.

Tutustu väitöskirjaan.

Seuraa väitöstilaisuutta etäyhteydellä.

Kuva: Roman Fonda