Kansainvälisen ABWET-EJD-yhteistutkinto-ohjelman superviikko: viisi väitöstä jätteiden energiakäytöstä

Neljän eurooppalaisen yliopiston yhteisesti järjestämä ABWET-EJD-ohjelma (Advanced Biological Waste-To-Energy Technologies programme) oli ensimmäinen kansainvälinen tohtoritason yhteistutkinto-ohjelma Suomessa. Euroopan komission vuosina 2015−2018 rahoittamaan ohjelmaan osallistui kaikkiaan 15 tohtorikoulutettavaa. Neljä heistä valmistui viime vuonna, ja viiden väitöstilaisuudet pidetään kuluvalla viikolla.
Tohtorikoulutettavien opinnot ja tutkimustyö koskivat erilaisia ympäristöteknologioita, joilla voidaan muuntaa jätemateriaaleja hyödynnettäväksi bioenergiaksi. Tutkimuksissa keskityttiin myös innovatiivisten talteenotto- ja kierrätysteknologioiden kehittämiseen ja niiden kaupallistamiseen.
Tampereen yliopistossa ohjelman toteutuksesta vastasi tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnan alaisuudessa toimiva bio- ja kiertotalouden tutkimusryhmä. Tampereen yliopiston lisäksi ohjelmassa olivat mukana italialainen University of Cassino and Southern Lazio, ranskalainen Université Paris-Est ja alankomaalainen UNESCO-IHE.
Hyvä startti uralle ja arvokasta oman alan verkostoa
Yksi tohtoriksi valmistuva on thaimaalainen Ramita Khanongnuch. Hän tutki väitöstyössään rikkivedyn erottamista biokaasusta nitraattipitoisia jätevesiä hyödyntämällä. Tutkimustulokset edistävät biokaasun ympäristöystävällistä ja kestävää puhdistamista.
Khanongnuch aloitti ABWET-EJD-ohjelmassa joulukuussa 2015 ja väitteli tänään tiistaina. Hän valitsi ABWET-ohjelman, koska se tarjosi hyvän pohjan hänen urasuunnitelmilleen.
– Olen saanut ohjelmasta juuri sellaisia taitoja ja kokemuksia, joiden avulla pystyn jatkamaan uraani tällä alalla. Tavoitteenani on jatkaa työtä tutkijatohtorina joko Suomessa tai muualla Euroopassa, Khanongnuch kertoo.
Vaikka tietty aikakausi valmistuvien tohtorien elämässä päättyy kuluvaan väitösviikkoon, ohjelman aikana kertynyt verkosto on ja pysyy. Ohjelman ympärille rakentui oma, tiivis yhteisönsä.
– Ohjelma antoi mahdollisuuden tavata oman alani ammattilaisia ja erittäin kansainvälisen kollegajoukon. Sen aikana järjestettiin esimerkiksi monia kesäkouluja ja konferensseja, joten olemme tavanneet muiden osallistujien kesken useasti ohjelman aikana, Khanongnuch kertoo.
Tampereella Khanongnuch on asunut väitöstyön merkeissä kaikkiaan 2,5 vuotta, ja hän kertoo viihtyneensä hyvin.
– Pidän Tampereesta paljon, erityisesti Hervannasta. Ympärillä on kaunista luontoa ja hiljaisuutta. Ilmastokin on minulle mieluisa – täällä ei ole yhtä kuuma kuin kotimaassani Thaimaassa, Khanongnuch kehuu.
Väitökset
ti 21.5. klo 9.15 Ramita Khanongnuch: Hydrogen sulfide removal from synthetic biogas using anoxic biofilm reactors
ke 22.5.2019 klo 9.15 Andreina Laera: Fate of trace elements during and after anaerobic digestion: a sequential extraction method and DGT technique to assess bio-accessible trace elements in digestate
ke 22.5.2019 klo 14.15 Ran Tao: Nutrient and organic matter removal from wastewaters with microalgae
to 23.5.2019 klo 9.15 Tejaswini Eregowda: Anaerobic treatment and resource recovery from methanol rich waste gases and wastewaters
to 23.5.2019 klo 13.15 Suchanya Wongrod: Biochars from solid digestates as sorbing materials for metal(loid)s removal from water
Kaikki väitöstilaisuudet järjestetään Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella Festian salissa FA032 (Pieni sali 1).
Väitöstilaisuuksia voi seurata myös streamina.
Teksti: Tiina Leivo
Kuva: Jonne Renvall