Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan verkkojulkaisu
Tiina Heikkilä
Kirjoittaja on Alustan toimittaja.
Sosiaalityö palasi yhteisöön Hervannan Kototorilla
Kotoutumisen alussa oleva maahanmuuttaja saa Hervannan Kototorilta vastauksia yhdeltä luukulta omalla kielellään. Samaa kieltä puhuva yhteisöneuvoja auttaa lomakkeiden ja työnhaun kanssa. Paikalle voi tulla kahville tapaamaan tuttuja kahvilaan, jota maahanmuuttajat pitävät itse. Yhteisö muodostaa myös turvallisuusmekanismin.
– Tämä on sitä rinnalla kulkemista, jota paljon mainostetaan, sanoo sosiaalityön yliopistonlehtori Anna Metteri.
Kototori sijaitsee Hervannan vapaa-aikakeskuksessa. Sosiaalialan ammattilaiset tarjoavat asiakkaille elämänhallinnan tukea ja palveluohjausta. Paikalla päivystävät vaihdellen myös Kelan asiantuntija ja Hervannan terveyskeskuksen maahanmuuttajien sairaanhoitaja ilman ajanvarausta. Mukana on alueen asukkaita, seurakunnan työntekijöitä, kokemusasiantuntijoita ja vapaaehtoisia.
Yhden paikan periaate helpottaa maahanmuuttajan elämää Kelan, TE-toimiston, asumisen tai muiden arkeen liittyvien asioiden kanssa. Näin hänelle jää voimavaroja tehdä byrokratian ja velvollisuuksien päälle muuta.
Keskeistä on, että maahanmuuttajat saavat apua suomen kielen oppimiseen ja tukea työllistymiseen: Kototorin tarkoitus on edistää uusien tulijoiden sosiaalista toimintakykyä. Se tarkoittaa uskalluksen luomista, viranomaisjärjestelmän opettelua, lomakkeiden täyttämistä, töiden etsimistä.
Hervannan Kototori sai ammattiliitto Talentian Hyvä käytäntö -palkinnon. Kototori on osa Teko-kotouttamishanketta. TEKO-hanketta koordinoi Tampereen evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä ja muita toteuttajia ovat Tampereen kaupunki, Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu. Kantava ajatus on, että maahanmuuttaja toimii itsensä ja yhteisönsä hyväksi.
Kototorilla omakielistä neuvontaa saa darin, persian, somalin ja arabian kielillä. Omakielinen neuvonta on helpompi hyväksyä ja ottaa vastaan. Se ei tule yläpuolelta.
Uuden maan järjestelmää, byrokratiaa, kulttuuria ja tapoja on vaikea ymmärtää. Omakielinen neuvonta helpottaa huomattavasti kokonaisuuden ymmärtämistä ja vastaanottamista. Teko-hankkeessa on kehitetty myös muun muassa kielimuurin ylittävää kuvallista viestintää.
Ahmed Mesaedy on yksi Kototorin yhteisöneuvojista. Irakista pakolaisena 2015 Suomeen tullut Mesaedy on ammatiltaan juristi ja työskentelee Kototorilla yhteisöneuvojana ja kokemusasiantuntijana. Mesaedy tekee Tampereen ammattikorkeakoulun avoimella puolella sosionomin opintoja. Hän tuli Teko-hankkeeseen harjoittelijaksi vuoden 2018 kesällä. Silloin hän osasi muutaman sanan suomea, jota hän on opiskellut ja puhuu jo hyvin ja pystyy toimimaan tulkkina.
Pakolaisena tulleista hyvin harva voi jatkaa ammattiaan maassa, johon saapuu. Korkeakoulutettu Mesaedy suhtautuu ammatti-identiteettinsä muutokseen tyynesti. Hän sanoo olleensa Irakissa taitava lakimies, ja nyt hänen kokemuksensa yhteiskunnasta ja sen byrokratiasta auttaa häntä uudessa työssään. Uusi tehtävä on auttaa muita.
– Toimin siltana maahanmuuttajien ja sosiaalityöntekijöiden välillä. Kun maahanmuuttaja kokee, että joku suomalaisessa viranomaisorganisaatiossa ymmärtää hänen kieltään, taustaansa ja kulttuuriansa, se luo turvallisuuden tunnetta. Kun maahanmuuttaja näkee, että on mahdollista olla virkamies Suomessa, kokemus rohkaisee haluamaan osaksi yhteiskuntaa.
Pakolaisena tulleista hyvin harva voi jatkaa ammattiaan maassa, johon saapuu. Lakimies Ahmed Mesaedy suhtautuu ammatti-identiteettinsä muutokseen tyynesti. Uusi tehtävä Kototorin yhteisöneuvojana on auttaa muita. Mesaedyn kokemus yhteiskunnasta ja byrokratiasta auttaa häntä uudessa työssä.
Mesaedyn tyypillinen päivä koostuu auttamisesta lomakkeiden täyttämisessä. On Kelan papereita, sähkösopimuksia, työhakemuksia. Maahanmuuttajille on alussa helpompaa edistää suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumistaan ensin omalla kielellään. Turhien virheiden ja väärinkäsitysten määrä ja siten turhautumisen riski vähenee.
Maahanmuuttajien tulomaiden järjestelmät ovat hyvin erilaisia. Suomalaisen verkkopankin käyttäminen, asunnon hakeminen ja sähköisen asioinnin sisäistäminen vie aikaa.
Apu on tarpeen, koska maahanmuuttajien tulomaiden järjestelmät ovat hyvin erilaisia. Suomalaisen verkkopankin käyttäminen, asunnon hakeminen ja sähköisen asioinnin sisäistäminen vie aikaa. Esimerkiksi työvoimatoimistoja ei monessa maassa ole. Työt välittyvät myös maahanmuuttajapiireissä epävirallisia reittejä, mutta työvoimaviranomaiset ovat Meseadyn mielestä hyvä esimerkki erosta Suomen ja esimerkiksi hänen kotimaansa Irakin välillä. Maahanmuuttaja tarvitsee vertaisapua ja moniammatillista tukea, jotta hän saa yhteiskunnan syrjästä kiinni.
Mesaedy sanoo, että Kototorin lisäksi tarvittaisiin vertaisapuun perustuva puhelinpalvelu.
– Tärkeintä on mahdollisimman matala kynnys ja tietojen saatavuuus.
Eniten Meseadya harmittaa, kun maahanmuuttajia katsotaan yhtenä pakettina. Hänen mukaansa korkeakoulutetut kokeva usein, että Suomen järjestelmä ei helpota elämää. Esimerkiksi suomen kielen opiskelu kouluttamattomien kanssa voi olla turhauttavaa, koska tarpeet ja motivaatiot ovat erilaisia. Moni maahanmuuttaja päätyy pienyrittäjäksi, koska valinnanvaraa eikä muita esimerkkejä ole.
– TE- toimisto ei anna riittävästi mahdollisuuksia aktiivisille ihmisille. Heitä pitäisi tukea pääsemään tavoitteisiinsa. Mutta en halua kiinnittää huomiota negatiiviseen. Minua sosiaalityö ja suomalainen yhteiskunta on auttanut paljon, Mesaedy sanoo.
Hankepohjaisuus tekee sosiaalityön kehittämisestä hankalaa, sanoo sosiaalityön yliopistonlehtori Anna Metteri. Metterin mukaan suomalainen hankekulttuuri on tähän asti jättänyt hankkeen tulokset usein käyttämättä. Kototorin mallia aiotaan kokeilla seuraavaksi mahdollisesti Tesoman hyvinvointikeskuksessa.
– Tarvitaan tilaa luoda uutta työkulttuuria. Sosiaalityöntekijät ovat hyvin kuormittuneita, ja kuormituksen kokemus vähenee, kun ihminen saa sopivasti tilaa kehittämiselle ja määräysvaltaa työhönsä.
Toimistoja keskitettiin kaupunkeihin, markkinoistaminen lisäsi palveluntarjoajien vaihtumista. Managerialistinen suuntaus sulki matalan kynnyksen paikkoja ja aluetoimistoja 1990-luvulta alkaen.
1990-luvulta alkaen on kehitetty Metterin mukaan managerialismin mukaista byrokratiaa. Toimistoja keskitettiin kaupunkeihin, markkinoistaminen lisäsi palveluntarjoajien vaihtumista. Managerialistinen suuntaus sulki matalan kynnyksen paikkoja ja aluetoimistoja 1990-luvulta alkaen.
Sosiaalityöllä on pitkä historia nimenomaan yhteisösosiaalityössä, mutta matalan kynnyksen lähityö väheni keskittämisen ja 1990-luvun laman leikkausten takia. Alueperustainen työ oli ihmisläheistä ja asiakkaat tunnettiin. Nuorille luotujen yhden luukun Ohjaamoiden ja Kototorin kaltaiset kohtaamispaikat pitäisi Anna Metterin mukaan vakiinnuttaa normaaliksi toiminnaksi.
– Ei ihmisen tarvitse tietää sitä byrokratiaa vaan hän menee sinne paikkaan, jossa hänet kohdataan kokonaisena, arvostetaan ja kunnioitetaan ja hän saa avun, jonka tarvitsee.
Se että ihminen ei tule kohdatuksi ja kuulluksi on iso ongelma byrokraattisissa järjestelmissä. Metterin mukaan on hyvin tärkeää, että ihmisille annetaan aikaa oppia itse. Kiireisessä byrokratiassa on passivoitumisen riski. Maahanmuuttotyössä on usein aiemmin ajateltu, että on nopeampi tehdä ihmisten puolesta. Silloin osaaminen ei siirry ihmiselle itselleen. Yhteisöneuvonnassa osaaminen siirtyy tiedon pyytäjälle. Metterin mukaan myös kantasuomalaiset hyötyisivät yhteisöneuvonnasta. Sitä voisi hyödyntää esimerkiksi Kela-asioinnissa.
Miten maahanmuutto on vaikuttanut sosiaalityöhön viimeisen parinkymmenen vuoden aikana?
Tietokoneet eivät ole tuttuja kaikille maahanmuuttajille ja kielimuuri on iso. Omakielinen neuvonta on toiminut Metterin mukaan erittäin hyvin ongelman ratkaisijana.
– Globaalinäkökulma on tullut jäädäkseen. Perustimme Globaali sosiaalityö ry:n vuonna 2002. Silloin jotkut sosiaalityön opettajatkin vastustivat ajatusta ja sanoivat, että meillä on vain tämä kansallinen sosiaalipolitiikka. Nyt kukaan ei enää kyseenalaista ajatusta, sanoo sosiaalityön yliopistonlehtori Anna Metteri.
– Globaalinäkökulma on tullut jäädäkseen. Perustimme Globaali sosiaalityö ry:n vuonna 2002 . Silloin jotkut sosiaalityön opettajatkin vastustivat ajatusta ja sanoivat, että meillä on vain tämä kansallinen sosiaalipolitiikka. Nyt kukaan ei enää kyseenalaista ajatusta.
Turvapaikanhakijoiden arkisen selviytymisen asiat jäävät usein nimenomaan sosiaalityön vastuulle. Sosiaalityön pitää Metterin mukaan ihmisoikeusnäkökulmasta ottaa esimerkiksi paperittomien tilanne vakavasti.
– Sosiaalityö on ihmisoikeusammatti, jossa on kansainväliset eettiset lähtökohdat. Koska poliitikoilla on vahvasti eriäviä näkemyksiä siitä, miten maahanmuuttajien asiat pitäisi hoitaa, on sosiaalityö joutunut ottamaan myös asianajajan roolia ihmisoikeusasioissa, joiden turvaaminen kuuluisi poliitikoille kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaisesti.
Ihmiskauppa, lasten hyväksikäyttö ja prostituutio liittyvät globaaliin pakkomuuttoon ja paperittomuuteen. Oma kysymyksensä ovat ihmiset, jotka eivät voi palata lähtömaahansa. Esimerkiksi Irak ei ota kaikkia vastaan. Anna Metteri sanoo, että yhteisö on paras turvallisuusmekanismi.
– Ei ihmisiä voi jättää umpikujaan. Eikö miellä nähdä sisäministeriössä uhkana, jos jätetään tuhansia ihmisiä yhteiskunnan ulkopuolelle? Jos radikalisoitumista halutaan ehkäistä, sosiaalityö palvelee siinä ihmisiä ja yhteiskuntaa. Voimaantumisen kannalta on olennaista, että ihminen saa merkityksellisen tehtävän. Ihmiset ovat tulleet kaukaa tänne, ja tyhjänpanttina oleminen on heille raskasta.
Tarinatalous ja muutokset elättävät viestintätoimistoja
Päättäjien puheille pääsystä on kilpailua, ja viestintätoimistolta apua ostamalla pääsee eturiviin.
Viestintätoimistot menestyvät, koska yhteiskunta on viestinnällistynyt, ja viestintätoimistojen häärääminen laajalla kentällä edistää viestinnällistymistä. Viestintätoimistojen kasvusta on seurannut ”pyöröovi-ilmiö”. Rajat journalistien, poliitikkojen sekä vaikuttajaviestijöiden välillä hämärtyvät, kun työpaikat vaihtuvat tiheään.
Matti Ylösen, Mona Mannevuon ja Niina Karin kirja Viestintätoimistojen valta (Vastapaino, 2022) hahmottaa viestintätoimistoja yhteiskunnallisena toimijana.
Yhteiskunnalliset muutokset kasvattavat viestintäpalveluiden ja etenkin vaikuttajaviestinnän kysyntää. Kirja keskittyy erityisesti vaikuttajaviestintään, joka tarkoittaa päämäärätietoista yhteiskunnallista ja poliittista vaikuttamista toivotun olosuhteen saavuttamiseksi.
Luova tuho eli disruptio ja siilojen purkaminen tuovat viestintätoimistoille asiakkaita. Jatkuva muutos on niille ansainmahdollisuus. Viestintätoimistoista on tullut merkittävä taustavaikuttaja suomalaisessa politiikassa, kirjoittavat Ylönen, Mannevuo ja Kari.
Kattauksessa ovat mukana muun muassa vaikuttajaviestintä, brändäys, viestinnän strateginen suunnittelu, verkkosivujen suunnittelu, palvelumuotoilu, somepostailu ja tarinankerronta, erikoistunut viestintä kuten tiedeviestintä, mediakärkien laadinta ja viestintävalmennukset.
Ylösen, Mannevuon ja Karin mukaan viestintätoimistot myyvät taitoa tehdä politiikkaa ja työntekijöidensä sosiaalista pääomaa. Mitä enemmän vaikutusvaltaisia verkostoja vaikuttajaviestijällä on, sitä arvokkaampana hän näyttäytyy työnantajalleen. Hankinta-asiakirjoista sekä viestintätoimistoissa työskentelevien ihmisten haastatteluista voi tutkijoiden mukaan päätellä, että tarjonta mukautuu kysyntään: sitä myydään, mitä kysytään ja millä on menekkiä.
Kenttä muuttuu koko ajan ja yrityssalaisuudet hankaloittavat tiedonsaantia, mikä on haaste myös viestintätoimistojen tutkimiselle.
Yhteiskunnallista keskustelua voi ostaa
Yhteiskunnalliset muutokset kasvattavat viestintäpalveluiden ja etenkin vaikuttajaviestinnän kysyntää. Kirja keskittyy erityisesti vaikuttajaviestintään, joka tarkoittaa päämäärätietoista yhteiskunnallista ja poliittista vaikuttamista toivotun olosuhteen saavuttamiseksi.
Viestintätoimistot myyvät taitoa tehdä politiikkaa ja työntekijöidensä sosiaalista pääomaa. Mitä enemmän vaikutusvaltaisia verkostoja vaikuttajaviestijällä on, sitä arvokkaampana hän näyttäytyy työnantajalleen. Hankinta-asiakirjoista sekä viestintätoimistoissa työskentelevien ihmisten haastatteluista voi tutkijoiden mukaan päätellä, että tarjonta mukautuu kysyntään: sitä myydään, mitä kysytään ja millä on menekkiä.
”Jatkuva vaikuttamisen strateginen tuki ja avaimet yhteiskunnalliseen vuoropuheluun”, mainostaa Tekir.
Viestintätoimistojen valta-kirjan mukaan ajatushautomot ja viestintätoimistot pyrkivät vaikuttamaan ja osallistamaan ihmisiä ”ajatusjohtajuudella”. Ne nostavat julkisuuteen agendan, jonka ympärille luodaan eri näkökulmat huomioivaa keskustelua. Ihmiset ikään kuin manipuloidaan mukaan viestimään ja keskustelemaan siten, että tilannut taho hyötyy tai saa läpi tavoitteensa.
Kun Kauppalehti selvitti syksyllä 2019 Suomen kannattavimpia aloja, nousi viestintätoimistoala kärkeen yhteensä 553 eri alan vertailussa.
Kun Kauppalehti selvitti syksyllä 2019 Suomen kannattavimpia aloja, nousi viestintätoimistoala kärkeen yhteensä 553 eri alan vertailussa. Viestintätoimistot ohittivat suuria liikevoittoja tehneen vanhusten ja vammaisten avopalvelualan.
Tilinpäätösten perusteella viestintätoimistojen huippuvuodet olivat ennen koronakriisiä vuosina 2017 ja 2018. Ylösen mukaan voimme puhua yhteiskunnan markkinointiviestinnällistymisestä.
– Voidaan puhua myös onnistuneesta palvelujen kauppaamisesta ja tiettyjen toimintamallien leviämisestä ja normalisoitumisesta. Ajatellaan, että yhä useampaan asiaan tarvitaan viestintätoimistojen palveluita, sanoo maailmanpolitiikan yliopistolehtori Matti Ylönen.
Viestintätoimistoilla on Ylösen mukaan ollut ”jännittävää auraa”, joka on mahdollistanut kovan laskutuksen etenkin vaikuttajaviestinnän palveluista.
–Erityisesti kun vaikuttajaviestinnän palvelut tulivat, niistä pystyi haastattelemiemme viestintätoimistojen työntekijöiden mukaan laskuttamaan isoja summia, mutta kilpailua on tullut, Ylönen sanoo.
Vaikuttajaviestinnän kysynnän kasvu on Viestintätoimistojen valta-kirjan mukaan kaupallistanut yhteiskunnallisista verkostoista lähtöisin olevaa valtaa.
Vaikuttajaviestinnän kysynnän kasvu on Viestintätoimistojen valta-kirjan mukaan kaupallistanut yhteiskunnallisista verkostoista lähtöisin olevaa valtaa, poliittisten prosessien tuntemusta, ja siihen liittyviä erityisiä asiantuntemuksen kenttiä, kuten sosiaali- ja terveyspolitikkaa. Kilpailu on kiristynyt ja viestintätoimistot ovat laajentaneet johdon konsulttiyhtiöiden puolelle. Palveluvalikoimaa on laajennettu.
Viestintätoimistoalan markkinajohtaja on Miltton, joka työllisti kesällä 2022 yli 350 työntekijää Suomessa ja ulkomailla. Miltton on kasvanut yritysostoilla.
Liikevaihdoltaan kokoomusvaikuttajien perustama Ellun Kanat on ollut Milttonia ja Hill+Knowltonia pienempi, mutta sen näkyvyys on omaa luokkaansa. Näkyvyyttä ovat kasvattaneet julkisuushakuiset avaukset, kuten kirjat ja raportit. Miksi osa toimistoista on paljon julkisuudessa ja puhuu itsestään kuten Ellun kanat, kun toiset pysyttelevät taustalla, kuten Hill&Knowlton?
Osa ei viestintätoimistoista ei Ylösen mukaan tykkää näkyvyydestä. Osa tarvitsee toisia vähemmän asiakashankintaa, koska on isoja kansainvälisiä asiakkaita, jotka maksavat hyvin.
Vääränlainen tai liiallinen näkyvyys voi olla viestintätoimistolle myös maineriski, vaikka toisaalta näkyvyys voi tuoda asiakkaita ja edesauttaa hyviä rekrytointeja.
Viestintätoimistoilla ei ole velvollisuutta julkaista asiakkuuksiaan. Epämuodollinen yhteydenpito jää julkisuudelta piiloon. Äänestäjät pysty itse arvioimaan, miten rihmastollisen verkostojen kautta tapahtuva yhteydenpito vaikuttaa demokratiaan, ja kuka milloinkin puhuu.
Viestintätoimistot nousevat välillä julkisuuteen, mutta kokonaiskuva on vaikea hahmottaa
Kirja tehtiin, jotta viestintätoimistojen yhteiskunnallinen rooli hahmottuisi kokonaisuutena. Ylönen sanoo, että vaatii ”aikamoisia kansalaistaitoja” pysyä perillä, mitä mikäkin toimisto tekee ja kenen ja kanssa. Miten yleisessä tiedossa viestintätoimistojen rooli on?
Viestintätoimistot nousevat Ylösen mukaan pistemäisesti julkisuuteen.
– Viestintätoimistojen yhteiskunnallinen rooli on noussut esiin esimerkiksi hävittäjähankintojen yhteydessä sekä liittyen valtiovarainministerinä toimineen Katri Kulmunin esikunnan Tekiriltä tilaamiin viestintäkoulutuksiin. Yksi varhainen esimerkki oli myös, kun Guggenheim-säätiö palkkasi 2013 Milttonin luomaan kansalaiskeskustelua Guggenheim-museoprojektista. Projekti epäonnistui silti.
–Aika harva pystyy hahmottamaan, keitä henkilöitä näihin liittyy ja miten ne yhdistyvät kokonaisuudeksi. Paljon jäi vielä aiheita pengottavaksi, Ylönen sanoo.
Yrityssalaisuudet haittaavat kokonaisuuden hahmottamista ja tutkimusta.
Yrityssalaisuudet haittaavat kokonaisuuden hahmottamista ja tutkimusta. Tutkijat saivat tarjouspyyntöjä keräämällä tietoa, mutta se ei ollut helppoa. Tutkijoiden piti lukea pöytäkirjoja, jotta osasivat tilata oikeat liitteet ja tietää myös ennakolta, mitä pöytäkirjaa lukea.
– Kirja olisi jäänyt torsommaksi ilman tarjousasiakirjoja, joita saimme julkiselta sektorilta hankittua. Saimme havainnollisen kokoelman kasaan, mutta on vaikea sanoa, mitä meiltä jäi saamatta ja mitä emme osanneet pyytää. Tietopyyntöjä voi olla työlästä tehdä ja niissä kestää.
Kokonaisuus hämärtyy, kun yritykset ja viestintätoimistot vastuullisuusviestivät
Vastuullisuusviestintä on monien viestintätoimistojen ydinosaamista.
Se on noussut luontevaksi osaksi viestintätoimistojen laajentunutta palvelujen palettia, kun yrityksiltä on alettu vaatia aina enemmän ja enemmän vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä. Yritykset suorittavat yrityskansalaisuutta ja ovat vastuussa sidosryhmilleen, ja viestintätoimistot auttavat kunnon yrityskansalaisen imagon luomisessa.
Ellun Kanojen sanoin ”yrityksen sidosryhmät ovat arvonluonnin ja toiminnan jatkuvuuden kannalta aiempaa suuremmassa roolissa” ja ”vastuullisuus ole enää vaihtoehto vaan elinehto”.
Viestintätoimistot hyötyvät näkemyksestä, jonka mukaan yritykset ovat tärkeitä yhteiskunnallisia toimijoita, sillä kehitys tuo viestintätoimistoille asiakkuuksia ja mahdollisuuksia liiketoiminnan laajentamiselle, Ylönen kollegoineen kirjoittaa.
Miten vastuullisuusviestintä eroaa siitä, mitä kutsutaan viherpesuksi tai pinkkipesuksi?
Viestintätoimistot kuitenkin myyvät vaikuttavaa viestintää niille, joilla on rahaa maksaa. Miten vastuullisuusviestintä eroaa siitä, mitä kutsutaan viherpesuksi tai pinkkipesuksi? Voiko vastuullisuusviestintä vain hämärtää kokonaisuutta?
Sitä osa Viestintätoimistojen valta-kirjaan haastatelluistakin mietti, eikä kaikkien asiakkaiden kanssa töiden tekeminen tuntunut mukavalta.
Ylösen mukaan on vaikeaa ja työlästä hahmottaa, miten paljon yksittäisten ja pistemäisten tekojen taustalla on merkittävää oikeaa toimintaa ja rakenteiden muuttamista, vaikka teot olivat aitoja ja hyvää tarkoittavia.
Kun yritykset viestivät viestintätoimistojen avulla innokkaasti vastuullisuusteoistaan, ihmisten on vaikeaa hahmottaa, ovatko tekemiset kummoisia suhteessa liiketoiminnan kokoon. Ylösen mielestä konteksti on hyvin tärkeä.
Viestintätoimistot vastuullisuusviestivät myös itse, ja moni markkinoi itseään avoimuuden sanansaattajana. Niiden mainostamat pro bono -keikat pienille yhdistyksille ja kampanjoille eivät riitä Ylösen mukaan kompensoimaan rahalla ostettua vaikuttamista. Viestintätoimistot ovat myös syksyllä 2022 tehneet yhdessä lahjoituksen, jotta Helsingin yliopisto voi perustaa viestinnän työelämäprofessuurin.
Viestintätoimistovetoinen yhteiskunnallinen vaikuttaminen promootiokulttuureineen on vastakkaista korporatismille, jota ammattiliitot ja työnantajajärjestöt edustavat sekä perinteiselle yhdistyspohjaiselle kansalaisyhteiskunnalle. Eturyhmäpolitiikka näyttää viestintätoimiston pöhinästä katsottuna tylsältä ja vanhanaikaiselta.
Viestintätoimistotasoinen viestintä normalisoituu, ja se nostaa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen pyrkivän viestinnän rimaa.
Viestintätoimistotasoinen viestintä normalisoituu, ja se nostaa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen pyrkivän viestinnän rimaa. Laadukkaasti ja uskottavasti viestiviä ääniä on paljon, eikä huomiota riitä kaikille.
Ammattimainen viestintäpeli, jossa paras viestijä saa huomion ja valtaa ei sovi perinteiseen kansalaisjärjestökenttään. Vaikka eläkeläisten yhdistyksellä ja potilasyhdistyksellä olisi paljon jäseniä, niillä ei ole välttämättä viestintäosaamista, rahaa tai valtaa.
–Viestintäkampanjoiden ammattimaistuminen korostaa rahalla ostetun näkyvyyden ja vaikuttamisen painoarvoa. Ei-vakavaraisten toimijoiden mahdollisuudet heikkenevät ja vakavaraisten parantuvat, Ylönen sanoo.
Viestintätoimistojen valta-kirjan mukaan politiikan ytimen ympärillä työskentelee entistä enemmän ihmisiä, jotka tekevät töitä puolueille, mutta eivät puolueissa. Puoluekentän muutoksen ohella poliittisen viestinnän toimintaympäristö on mullistunut, kun puolueet ovat ulkoistaneet poliittisia kärkiäkin julkisuudessa määrittävää viestin muotoilua.
Yhteiskunnassa kokonaisuutta ei välttämättä laajasti ymmärretä.
– On vaikea hahmottaa, että mitä jää nousematta keskusteluun, paljastamatta ja analysoimatta, kun media-ala keskittyy, Ylönen sanoo.
Viestintätoimistoilla ja niissä työskentelevillä ihmisillä on kirjan mukaan ambivalentti suhde politiikkaan. Toisaalta moni heistä on hankkinut osaamisensa politiikan liepeiltä toimimalla erityisavustajina tai poliitikkoina. Toisaalta viestintätoimistot paasaavat, että politiikka on rikki, siiloutunut ja tarvitsee korjaussarjan.
Tutkijoiden yksi havainto oli, että viestintätoimistoissa ei työskentele juuri ammattiliittotaustaisia ihmisiä, vaikka ammattiliitot käyttävät viestintätoimistojen palveluita. Elinkeinoelämätaustaa taas oli useammalla.
Viestintätoimistot toimivat esimerkiksi tapahtumamarkkinoilla. Tapahtumia järjestetään jälleen, ja järjestäjät haluavat, että tapahtumat ovat ammattimaisesti toteutettuja. Korona-aika nosti myös virtuaalisiin tapahtumiin ja striimauksiin kohdistuvia odotuksia. Ulkoa ostetuille tuotannoille syntyy kysyntää.
– Kun tulee uutta tekniikkaa, palvelujen ostajien ammattitaito vertailemisessa vaihtelee. Kun perkasimme tarjouksia, hintahaarukka erilaisille palveluille oli valtava. Voi olla vaikea nähdä, mikä on järkevä hinta jostain palvelusta, Ylönen sanoo.
Uudemmista avauksista vaikuttajaviestinnän kansainvälistyminen on alan vaikeimmin tutkittavia osa-alueita.
Viestintätoimistojen rooli politiikassa monimutkaistaa esimerkiksi yhteiskunnallisista monopoleista käytävää keskustelua, kirjoittavat Ylönen, Mannevuo ja Kari.
Kansainvälisillä yrityksillä on intressi vaikuttaa Suomessakin poliittiseen keskusteluun, jos ne haluavat esimerkiksi päästä tuottamaan sote-palveluita. Niiden tuottama tieto vaikuttaa keskusteluun esimerkiksi uhkapelaamisesta, terveydenhuollosta tai liikenteestä ja siihen liittyvistä palveluista, mutta on vaikea tutkia, miten.
Kriisiviestintää ja siilojen purkamista tarinataloudessa
Viestinnällistyminen, tarinatalous, huomiotalous ja arvaamattomat skandaalit lisäävät julkisuudenhallinnan ja kriisiviestinnän kysyntää.
Kriisiviestinnän kysyntä on kasvanut 2010-luvulla tilanteessa, jossa kenen tahansa on helpompi nostaa esiin epäkohtia ja kritisoida niitä. Erään kirjaan haastatellun viestintätoimiston työntekijän mukaan kriisiviestinnän kasvanut tarve ei kerro yhteiskunnan muutoksesta vaan siitä, että huudamme toisillemme nopeammin.
Nopeatempoisen keskustelun oletus tarjoaakin tutkijoiden mukaan ansaintamahdollisuuksia viestintäammattilaisille, jotka toimivat maksullisina neuvonantajina. Ruotsissa tutkinut sosiologian professori Stefan Svallfors havaitsi tutkimuksessaan, että joidenkin viestintätoimistotyöntekijöiden mielestä voitontavoittelu voi johtaa keinotekoiseen tarpeiden kehittelemiseen. Kuinka paljon viestintätoimistot elävät kriiseistä?
– Tämä onkin se tuhannen taalan kysymys, että mikä on se lisäarvo, joka tästä syntyy yhteiskunnassa? Kaikki toimistot mainostavat isosti kriisiviestintää. Kriisiviestintä on myös tehokasta asiakashankintaa ja luo tehokkaita laskutusmahdollisuuksia.
Kriisit ja kohut palvelevat viestintätoimistojen liiketoimintaa. Muutoksesta viestiminen herättää enemmän huomiota, eikä vakaus ole mielenkiintoista. Uutislogiikka ja somelogiikka ohjaavat muutosten etsimiseen. Esimerkiksi ”muutostoimistoksi” itseään kutsuvan Ellun kanojen mukaan ”elämämme disruption aika on radikaalin avointa ja läpinäkyvää”.
Kirjan mukaan ikiliikkujan kaltainen muutos- ja strategiapuhe lisää konsultti- ja viestintäpalveluiden kysyntää. Monet aiemmin muutosta politiikkaan kaivanneet ihmiset myyvätkin muutosta viestintätoimistoissa ja ajatushautomoissa, kuten Ellun Kanojen Taru Tujunen.
Tarinatalous ja muutokset elättävät viestintätoimistoja, jotka tykkäävät puhua siilojen purkamisesta. Viestintätoimistoille muutos on aina mahdollisuus. Ylösen ja kirjoittajakollegoiden mukaan viestintätoimistojen ansaintamahdollisuuksia on kasvattanut erityisesti aivan viime vuosina myös digitaalisten alustojen tunnekulttuuri, joka vaatii ilmaisun harjaantumista.
Tätä ilmaisua ja sen opettelua toimistot voivat myydä. Ylönen kollegoineen kirjoittaa, että huomiotaloudessa saa kiinnitettyä huomiota nostamalla julkiseen keskusteluun vakavalta vaikuttava mutta epämääräisesti määritelty ongelma – kuten väite rikkinäisestä järjestelmästä. Viestinnällinen strategia toimii, kun järjestelmässä esiintyviä ongelmia ei paikanneta minnekään suoraan, vaan luodaan mielikuvia siitä, että jokin tärkeä asia vaatii nopean korjausliikkeen.
Toisaalta yhteiskunnan toiminnan vakaus ei luo liiketoimintamahdollisuuksia. Toimiva terveyskeskus ei tarvitse tarinaa.
Tarinoiden taitava syöttö mediaan ei poista tarinatalouden ongelmia vaan mutkistaa niitä:
Hyvin rakennetut viestit herättävät kiinnostusta kiireen ja tulospaineen kanssa kipuilevissa toimituksissa. Läpi kriittisen seulan saattavat mennä esimerkiksi yritysten ja etujärjestöjen kannanotot taikka raportit, selvitykset ja tiedotteet, jotka näyttävät tutkimustuloksilta. Vaikka haastateltavamme korostivat esimerkiksi akateemisen tutkimuksen ja tilaustutkimuksen välistä eroa, myös yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa tehtyjen tutkimusten tiedotteet ovat pohjimmiltaan markkinointia. Tiede ei toisin sanoen asetu tarina- ja huomiotalouden ulkopuolelle vaan on osa sitä, kirjoittavat Ylönen, Mannevuo ja Kari.
Promootiokultturi on uusi normaali, josta viestintätoimistot hyötyvät
Ylösen mukaan Tarinatalouden ytimessä on promootiokulttuuri ja oman tai oman organisaation tarinan korostaminen, luominen ja kertominen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.
Poliitikkoja, yrityksiä, tutkijoita ja julkisorganisaatioita rasittaa ”pakko olla somessa”. Jatkuvasti laajenevaa joukkoa koskeva pakko on viestinnällistymisen ja promootiokulttuurin yksi piirre ja seuraus. Henkilöbrändäys on promootiokulttuurin perusmuoto, koska promootiokulttuuri on hyvin henkilökeskeistä, ja henkilöbrändäämisessä onnistuu sitä todennäköisemmin, mitä enemmän voi ja haluaa itsestään ammentaa.
Kun promootiokulttuuri leviää, siitä tulee normaali ja lopulta vaatimus. Viestintätoimistot tekevät rahaa sillä, että kaikkien on pakko olla somessa.
– Kun promootiokulttuuri alkaa määrittää julkista keskustelua siitä on hyvin vaikea jäädä sivuun. Promootiokulttuuri näkyy myös esimerkiksi yliopistoilla, ja näkyy tutkimusmarkkinoinnin kasvuna.
– Kun promootiokulttuuri alkaa määrittää julkista keskustelua siitä on hyvin vaikea jäädä sivuun. Promootiokulttuuri näkyy myös esimerkiksi yliopistoilla, ja näkyy tutkimusmarkkinoinnin kasvunam Ylönen sanoo.
Viestintätoimistot ja niissä työskentelevät korostavat, että he eivät ole lobbareita. Haastateltavat korostivat, että he eivät tee varsinaista lobbausta, siis soittele päättäjille ja aja asiakastahon agendaa, vaan se sparraavat ja auttavat muotoilemaan viestin. Esimerkiksi Milttonia ennen kansanedustajauraan johtaneen Eeva Kallin mukaan yhteiskuntasuhteet käsitetään usein aivan liian suppeasti ”pelkästään lobbaukseksi”, vaikka todellisuudessa kyse on minkä tahansa toimijan vuorovaikutuksesta itseään ympäröivän maailman kanssa. Mikä ero tässä on? Miksi viestintätoimistojen väki haluaa sanoa, että he eivät lobbareita?
– Moni haastateltavamme halusi pysyä tavallaan politiikan yläpuolelle nousevassa asiantuntijaroolissa. Sanalla lobbaus koetaan myös olevan negatiivinen kaiku, jota halutaan välttää, Ylönen sanoo.
Viestintätoimistoalan polttava kysymys ovat karenssisäännöt, jotka ovat käytössä monissa maissa ja niistä on keskusteltu myös Suomessa. Sääntöjen on tarkoitus estää suora siirtymä politiikasta viestintätoimistoon ja poliittisten verkostojen ja osaamisen kaupallistaminen.
EU:lla on avoimuusrekisteri, jonka laajentamisesta on keskusteltu. Suomen avoimuusrekisterilain olisi määrä tulla voimaan 2024, ja siihen liittyvä neuvottelukunta aloitti 2023. Ylösen, Mannevuon ja Karin mukaan keskittyneen yhteiskunnallisen vallan tasoittamiseksi on tärkeää ajaa avoimuusrekistereitä ja tiukempia karenssisääntöjä.
Avoimuusrekisteri antaa riittävän laajasti toteutettuna nopean yleiskatsauksen lobbauksen toimijoiden kirjoon eri kysymyksissä. Lobbauksen sisältöjä tai tarkempia toimintatapoja se ei kuitenkaan riitä avaamaan.
– Toimintatapoja voitaisiin valottaa nykyistä enemmän esimerkiksi julkistamalla rutiininomaisesti julkisen sektorin vaikuttajaviestintäpalveluiden ostoon liittyviä tarjousasiakirjoja. Nyt niitäkin joutuu metsästämään työläillä tietopyynnöillä.