Turvapaikka sijaitsee hankalasti lainsäädännön ja politiikan rajalla. Valtiolla on oikeus päättää ulkomaalaisten oleskelusta rajojensa sisäpuolella, mutta samalla sillä on velvollisuus turvata perus- ja ihmisoikeudet kaikille turvapaikanhakijoille.

Vaatimus paremmasta turvapaikkapolitiikasta heijastelee yhteiskuntatieteilijöiden näkemyksiä vallitsevasta tilanteesta. Samalla se on myös turvapaikkapoliittisten käytännön muutosten kriittistä arviointia.

Turvapaikkapuhutteluiden pitäisi olla pohja, jonka perusteella päätös turvapaikasta tehdään. Puhuttelut ovat lyhentyneet huomattavasti ja stressaava tilanne vaikeuttaa kerrontaa, sanoo puhutteluja tutkinut psykologi Riitta Ylikomi.

-On perusteita kysyä, miten monella turvapaikanhakijalla myönteisen päätöksen perusteet eivät toteudu haastattelutilanteen takia.

Videolla Ylikomin lisäksi tutkijat Anitta Kynsilehto ja Eeva Puumala pohtivat turvapaikkapolitiikkaa ja sen käytäntöjen tarkoituksenmukaisuutta.