”Tilanne on niin vakava, ettei meillä ole varaa toivottomuuteen.”

Näky! Tampereen yliopistossa ilmastonmuutoksen vaikutuksia kansainväliseen politiikkaan tutkiva Teemu Palosaari on käsikirjoittanut ”Hiilivapaa kuunnelma” -teoksen, joka on nyt kuultavissa myös Alustalla! Kysyimme Palosaarelta arktista aluetta ja ilmastonmuutosta koskevasta keskustelusta.

Kuvaus ja haastattelu: Meri Vainiomäki, toimittanut ja leikannut: Matti Kortesoja.

Ilmastonmuutoksesta käytävä keskustelu on niin synkkää ja vakavaa, että siitä on vaikea ottaa vastaan tietoa. Ihmiset, jotka tiedostavat ongelman, saattavat ajatella etteivät voi kuitenkaan tehdä asialle mitään:

– Tilanne on niin vakava, ettei meillä ole varaa toivottomuuteen, Palosaari sanoo.

Elämme Palosaaren mukaan ihmiskunnan historiallista murrosta. Tiedostamme, että toimintamme aiheuttaa ilmastolle ongelmia, mikä puolestaan aiheuttaa ongelmia meille. Teknisiä ratkaisuja ilmastonmuutokseen on olemassa, joten kyseessä on ennen kaikkea poliittinen ongelma. Siihen on etsitty ratkaisua muun muassa päästökaupasta.

Ajatus kuunnelman käsikirjoittamisesta nousi Palosaaren omasta tutkimuksesta. Fossiiliset polttoaineet lämmittävät ilmastoa ja jään sulaminen helpottaa niiden käyttöönottoa arktisella alueella. Tämä herättää moraalisen kysymyksen: saako näin toimia?

Palosaari huomauttaa, että ilmastonmuutoksesta keskusteltaessa ihmisillä on oikeus esittää omia mielipiteitään, mutta heillä ei ole kuitenkaan oikeutta keksiä omia faktoja. Palosaaren Hiilivapaa kuunnelma perustuu tieteellisiin faktoihin ja sopii myös lapsille. Esikuvana on alun perin radiokuunnelmana esitetty Linnunradan käsikirja liftareille.

Ensimmäisessä osassa maapallon lämpötilan nousemista setvitään ”Yhdistyneiden planeettakuntien tuomioistuimessa”. Toisessa osassa palataan maan pinnalle, kun maapallon valtiot pyrkivät keskenään ratkaisemaan ilmastonmuutoksen. Kyseessä on poliittinen satiiri ja asialla ovat ammattinäyttelijät.

Hiilivapaa kuunnelma, osa 1:

”Kuinka käy maapallon edustajien, kun Yhdistyneiden planeettakuntien välitystuomioistuimessa nostetaan pöydälle Telluksen lämpötilan nouseminen? Mitä sanoo herra tuomari päästökiintiöistä? Entä öljynporauksesta sulavan napajään alta?”

Hiilivapaa kuunnelma, osa 2:

”Maapallon valtiot on viimein saatu yhteisen pöydän ääreen puimaan ilmastonmuutosta. Syntyykö kestävä ratkaisu vai vetääkö joku välistä? Miten kokouksessa pärjää pieni mutta aktiivinen Suomi? Entä miksi Salomon-saarilla on kumisaappaat jalassa?”