Kuva: thierry ehrmann/Abode of Chaos (Creative Commons)

”Strukturalismin historiassa psykoanalyysi on siinä mielessä kiinnostava suuntaus, että kannattajiensa keskuudessa sen merkitys nousee lähes uskonnolliseen asemaan.”

Näky! Aurinkoisena päivänä 5.7.2013 käytiin Tampereen Näsinpuistossa keskustelua strukturalismin historiasta ja sen liepeiltä. Pertti Hämäläisen ja Matti Kortesojan käymän keskustelun pohjana toimi François Dossen teos ”Strukturalismin historia I. Ohjelman synty 1945–1966” (Tutkijaliitto, 2011).

Keskustelun kolmannessa osassa puhutaan lacanilaisesta psykoanalyysistä sekä Lacanin paluusta Freudiin, missä potilaan puhe ja oireiden kielellinen luonne nousee, ei ainoastaan analyysisuhteen, vaan koko subjektia koskevan problematiikan kohteeksi.

Tämä on kolmas keskustelun neljästä osasta. Osat julkaistaan peräkkäisillä viikoilla.

Kuvaus ja leikkaus: Olli Herranen

Kirjallisuus:

Dosse, François (2011) Strukturalismin historia I. Ohjelman synty 1945–1966. Tutkijaliitto. Helsinki.