Hyppää pääsisältöön

SAILA - Sairaanhoitajan laillistaminen Suomessa

Tampereen ammattikorkeakoulu

Toteutusaika

2.9.2024-31.12.2025

Hakuaika

3.6.2024-9.8.2024

Hinta

Maksuton. Koulutus on Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama ja osallistujalle ilmainen. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta.

Kaupunki

Tampere

Koulutusala

Terveys ja hyvinvointi

Opetusmenetelmät

Etäopetus, Lähiopetus

Mikä on sairaanhoitajan laillistamisväylä? 

Laillistamisväylällä hankit täydentävää osaamista esimerkiksi  
- sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmästä sekä lainsäädännöstä, 
- kliinisestä hoitotyöstä ja  
- käytännön hoitotyötä harjoitteluissa työelämässä.  
Lisäksi saat näyttää osaamista taitopajoissa ja simulaatioissa sekä opiskella suomen kieltä. 

Tämä laillistamisväylä on sinulle, jolla sairaanhoitajan diploma- tai bachelor-tutkinto  EU- tai ETA-maiden ulkopuolelta, ja haluat saada oikeuden toimia sairaanhoitajana Suomessa.   

Laillistamisväylän pituuteen vaikuttavat aiemmat opintosi ja työkokemuksesi sosiaali- ja terveysalalla ja suomen kielen taitotasosi. Sinä haet Valviralta päätöksen saada toimia Suomessa sairaanhoitajana.  

Kauanko laillistaminen kestää?

Noin 6 -12 kk henkilökohtaisen suunnitelman mukaan. 

Milloin alkaa?

Opinnot alkavat 2.9.2024.    

Miten toteutetaan?

Monimuoto-opetuksena eli opetusta on kampuksella ja verkossa. Lähiopetusta voi olla Tampereen Kuntokadun kampuksella arkena. Lisäksi voi olla Zoom-opetusta verkossa. Opetusta ei ole joka päivä. Teet myös 1-4 kliinistä harjoittelua.  

Valintatilaisuudet

Valintatilaisuudet: 22.8.2024 ja 23.8.2024 Saat laillistamisväylälle haettuasi kutsun valintatilaisuuteen. Varaa tilaisuuteen koko päivä. Saat tiedon valinnasta 23.8. sähköpostitse.  

Kuka voi hakea, kuka on hakukelpoinen?

Sinulla on laillistamisväylään soveltuva sairaanhoitajan diploma- tai bachelor-tutkinto EU- tai ETA-maiden ulkopuolelta ja vähintään A2-tason suomen kielen taito. 

Jos hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, kokemus sosiaali- ja terveysalalta ja valintatilaisuudessa osoitettu suomen kielen taito ratkaisevat.  

Mitä maksaa?

Koulutus on maksuton. Sinä maksat itse esimerkiksi todistusten käännökset, Valviran maksut, mahdolliset YKI-testin ja rokotukset harjoitteluja varten. Lue lisää Valviran laillistamisprosessista ja maksuista

Milloin ja missä voin hakea? 

Voit hakea koulutukseen Tampereen ammattikorkeakouluun 3.6. – 9.8.2024 tällä sivulla julkaistavalla hakulomakkeella. 

Mitä liitteitä tarvitsen hakulomakkeelle?

  • Tutkintotodistuskopio sairaanhoitajakoulutuksesta (Diploma tai Bachelor), joka on suoritettu EU-valtioiden tai ETA-maiden ulkopuolella
  • Kopio alkuperäisestä opintosuoritusotteesta (transcript of records, Academic transcript…)
  • Tutkintotodistuksen ja opintosuoritusotteen käännökset suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Käännökset hyväksytään, jos ne on tehnyt virallinen tai auktorisoitu kielenkääntäjä Suomessa tai muussa EU- tai ETA-maassa. Auktorisoitujen kääntäjien rekisteri. Esitä käännökset viimeistään valintatilaisuudessa.
  • Diploma Supplement (jos on)
  • Lähihoitajan tutkintotodistus (Jos olet suorittanut lähihoitajan tutkinnon ja haluat osoittaa suomen kielen taidon sillä)
  • Todistus suomen kielen taidosta: YKI tai valtionhallinnon kielitesti (jos on)
  • Työtodistukset sosiaali- ja terveysalalta (jos on)

Rahoittajat

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ja Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden keskus (JOTPA). 

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskukus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.