Hyppää pääsisältöön

Vapaasti valittavien opintojen tietopankki

Tutkintoihin kuuluu vaihteleva määrä vapaasti valittavia opintoja. Opiskelijat voivat valita näitä opintoja tutkinto-ohjelmien tarjoamista opintokokonaisuuksista tai erilaisista teemakokonaisuuksista. Tampereen yliopistossa on poikkeuksellisen runsaasti valinnanvaraa: monitieteellisen yliopiston opiskelumahdollisuuksien ohella voit hyödyntää myös TAMKin tarjontaa, muiden suomalaisten korkeakoulujen tai muiden tahojen opintotarjontaa. Tutustu tarjontaan ja laajenna osaamistasi!

Tältä sivulta löydät paitsi vapaasti valittavien opintojen tarjonnan, myös muuta tietoa valintojen tueksi. Sivulta löytyy tietoa Opintosuunnistus-tapahtumasta sekä Valinnoilla on väliä -osio, josta löytyy sekä opiskelija-, alumni- että asiantuntijapuheenvuoroja.

Vapaasti valittavat opinnot Tampereen yliopistossa

Hallintotieteitä ja kauppatieteitä voit opiskella Johtamisen ja talouden tiedekunnassa.

Silmäile hallintotieteiden ja kauppatieteiden opintotarjontaa

Humanistisia aloja ovat filosofia, historia, kielet, kirjallisuustiede, logopedia ja viestintä

Silmäile humanististen alojen opintotarjontaa

Kasvatustieteisiin kuuluvat seuraavat opintosuunnat: elinikäinen oppiminen ja kasvatus, luokanopettajakoulutus ja varhaiskasvatuksen opettajan koulutus.

Silmäile kasvatustieteiden opintotarjontaa

Luonnontieteitä ovat bioteknologia ja biolääketieteen tekniikka (FM), informaatiotutkimus, matematiikka ja tilastotiede sekä tietojenkäsittelytieteet.

Silmäile luonnontieteiden ja lääketieteen opintotarjontaa

Psykologian ja terveystieteiden (kansantervesytiede) opintoja voi suorittaa Yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa.

Silmäile psykologian ja terveystieteiden opintotarjontaa

Tekniikan aloihin kuuluvat automaatiotekniikka, bioteknologia ja biolääketieteen tekniikka (DI), konetekniikka, materiaalitekniikka, rakennustekniikka, sähkötekniikka, teknis-luonnontieteellinen, tietojohtaminen, tietotekniikka, tuotantotalous, ympäristö-, energia- ja biotekniikka.

Silmäile tekniikan alojen opintotarjontaa

Yhteiskuntatieteitä ovat journalistiikka, mediatutkimus, politiikan tutkimus, sosiaalityö ja yhteiskuntatutkimus.

Silmäile yhteiskuntatieteiden opintotarjontaa

Kieliä, kieliä vai kieliä? Niitä löytyy kielikeskukselta, jossa sanavarastoaan voi laajentaa useissa kielissä, eri taitotasoilla.

Kielikeskuksen tarjonta

HUBS tarjoaa yrittäjyyteen ja liiketoimintaan liittyviä opintoja kaikille kiinnostuneille.

HUBSin tarjonta

Yliopiston yhteiset opintojaksot

Voit suorittaa yliopiston yhteisiä opintojaksoja osana tutkinnon vapaasti valittavia opintoja. Niiden kuvauksiin voit tutustua Opiskelijan käsikirjassa.

Tutustu yhteisiin opintojaksoihin

Vaihtoehtoja vapaasti valittaviin opintoihin Tampereen yliopiston ulkopuolella

TUNI-ristiinopiskelupalvelun kautta Tampereen yliopiston opiskelijan on mahdollista valita opintoja myös TAMKin ja Poliisiammattikorkeakoulun tarjonnasta.

Lisätietoa TUNI-ristiinopiskelusta

JOO-järjestelmä mahdollistaa myös muiden korkeakoulujen tarjonnan hyödyntämisen. Opintoihin hyväksyminen vaatii puoltoa kotikorkeakoulusta.

Lisätietoa JOO-opinnoista

Kiinnostaako perehtyminen Aasiaan, osuustoimintaan tai vaikkapa nuorisotutkimukseen? Näitä ja monia muita vaihtoehtoja tarjoavat verkosto-opinnot.

Tutustu verkosto-opintoihin

Haluatko ratkoa yhteiskunnan todellisia, merkittäviä ongelmia ja osallistua siten omalta osaltasi paremman maailman rakentamiseen? Tällaisia tavoitteita tukevat ECIU-yliopiston tarjoamat opinnot.

Tutustu ECIU-yliopiston tarjoamiin mahdollisuuksiin

Voit suorittaa vapaasti valittavia opintoja myös vaihdossa. Tampereen yliopistolla on yli 700 vaihtokohdetta, joten ulkomailla opiskeluun on runsaasti vaihtoehtoja!

Tutustu vaihtokohteisiin

Teemaopintoja, joissa on mukana sekä Tampereen korkeakouluyhteisön että muiden korkeakoulujen tarjoamia opintoja

Kestävän kehityksen opinnot

Kestävän kehityksen opintotarjonnasta löydät monipuolisesti opintojaksoja, opintokokonaisuuksia ja verkosto-opintoja. Suurin osa opinnoista on laajasti eri tutkinto-ohjelmien opiskelijoiden saatavilla.

Tutustu kestävän kehityksen opintoihin

Ajankohtaista valinnoista

Opintosuunnistus-tapahtuma

Opintosuunnistus on lukuvuosittain järjestettävä tapahtuma, jossa opiskelijat saavat tietoa vapaasti valittavia opintoja koskevien pohdintojensa tueksi. Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään keväällä 2024.

Lisätietoa Opintosuunnistuksesta

Valinnoilla on väliä

Valintojen tueksi

Vapaasti valittavien opintojen valitseminen osaksi omia tutkinto-opintoja on tärkeä päätös. Siksi on hyvä pohjustaa valintojaan eri näkökulmista hankkimalla riittävästi tietoa. Tutustu valintoja pohtiessasi Tarinoita valintojen takana -opiskelijapodcasteihin sekä opintopsykologin puheenvuoroon ja alumnihaastatteluihin. Sivulle tullaan myöhemmin linkittämään myös muita aiheeseen liittyviä puheenvuoroja ja tietolähteitä.

Tarinoita valintojen takana

Linkistä pääset kuuntelemaan neljä erilaista opiskelijoiden tarinakokonaisuutta liittyen vapaasti valittavien opintojen valintoihin. Aluksi Learning Lab -projektin opiskelijatiimi (Jenni, Saana ja Tiia) pohdiskelee yhdessä omiin opintovalintoihinsa vaikuttaneita asioita. Toisessa podcast-jaksossa viestinnän maisteriopiskeliija Kirsi juttelee omista opintovalinnoistaan Jennin kanssa. Kolmannessa jaksossa sosiologian jatko-opiskelija Marja pohtii Tiian kanssa valintojaan, ja viimeisessä jaksossa Saanan vieraana on koneoppimisen DI-opiskelija Aino.

Kuuntele tarinoita valintojen takana

Opintopsykologin puheenvuoro

Opintopsykologi Simo Ahosen puheenvuoro opintovalintojen merkityksestä 6.11.2019. Videon polkuavain: opsu19. Kuva: Tiina Uimaluoto

Opintopsykologin puheenvuoroon

Alumnitarinat

Tutustu yliopistosta valmistuneiden uratarinoihin.

Alumnitarinoihin