Hyppää pääsisältöön

Oppimisvaikeudet

AMK-opiskelijalla voi olla monenlaisia oppimisvaikeuksia. Yleisin oppimisvaikeus on lukivaikeus, mitä tutkimusten mukaan on noin 10 prosentilla AMK-opiskelijoita. ADHD saattaa myös hankaloittaa opiskelua, samoin autismikirjon häiriö.

Saavutettavuus opiskelussa tarkoittaa sitä, että opiskelijalle mahdollisuuksien mukaan taataan tasavertaiset mahdollisuudet opiskella riippumatta oppimisvaikeuden tai vamman tuottamasta haitasta. Opiskelija voi saada yksilöllisiä opiskelujärjestelyjä, jos hänellä on todettu oppimiseen liittyviä erityisvaikeuksia tai hänellä on jokin opiskeluun vaikuttava sairaus, vamma tai muu tila. Lue lisää saavutettavuudesta ja yksilöllisistä opiskelujärjestelyistä.

 

Lukivaikeus

Lukihäiriö tai lukivaikeus eli dysleksia on lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeus. Lukivaikeus on usein perinnöllistä. Se ei ole riippuvaista älykkyydestä tai lahjakkuudesta. Yhtenä lukivaikeuden kriteereistä onkin se, että henkilön kielellinen suoriutuminen on heikompaa kuin voisi olettaa ottaen huomioon hänen muu suoriutumisensa ja koulutustasonsa.

Lukivaikeus voi ilmetä monella eri tavalla. Tavallista on se, että lukemaan ja kirjoittamaan oppiminen on lapsena ollut muita hitaampaa. Aikuisena lukeminen voi olla hidasta tai luettua on vaikea ymmärtää. Lukeminen voi olla vaikeaa, koska kirjaimet ja rivit tuntuvat hyppivän. Työmuistin toiminnassa voi myös olla ongelmia. Kirjoittaminen on usein työlästä: kirjoitukset voivat olla joko hyvin niukkoja tai sitten aiheen vieressä rönsyileviä. Kirjoitusvirheet ovat tavallisia. Lukivaikeus voi näkyä myös keskittymisen ongelmina, unohteluna tai vaikkapa oikean ja vasemman sekoittumisena.

Lukivaikeus saattaa hidastaa tai hankaloittaa opiskelua, mutta ei estä sitä. Omien opiskelutaitojen kehittäminen on erityisen tärkeää, jotta löytää itselle sopivat työskentelytavat. Myös lukemisen ja kirjoittamisen apuvälineistä on paljon hyötyä.

Miten selvittää onko kyseessä lukivaikeus?

On hyvä muistaa, että monesti esim. hitaassa lukemisessa ei ole kyse varsinaisesta lukivaikeudesta. Lukeminen voi olla hidasta, jos et ole aikaisempien opintojesi aikana tottunut opiskelemaan lukemalla tai muuten harjaantunut lukemiseen. Myös tieteelliset tekstit voivat aluksi tuntua vaikeaselkoisilta.

Jos epäilet itselläsi lukivaikeutta, eikä sitä ole aiemmin tutkittu, voit osallistua ryhmämuotoiseen digilukiseulaan. Lue lisää lukitestauksesta Erityinen tuki -sivulta.

 

ADHD

ADHD (attention deficit and hyperactivity disorder) eli tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö voi esiintyä erilaisissa muodoissa. Henkilöllä voi olla ongelmia pääasiassa tarkkaavaisuudessa tai hän voi olla lisäksi ylivilkas ja impulsiivinen.

Kaikki keskittymisongelmat eivät ole ADHD:ta. Tarkkaavaisuuden ja keskittymisen vaihtelu on ihan normaalia jokaisella ihmisellä. Tarkkaavaisuushäiriöstä puhutaan, kun ongelmat haittaavat selvästi jokapäiväistä toimintaa ja jatkuvat kauan. ADHD on synnynnäinen, pysyvä ominaisuus, joka ei varsinaisesti parane. Usein lapsuuden ylivilkkaus vähenee aikuistuessa, mutta keskittymisongelmat pysyvät. ADHD näkyy arkielämässä esimerkiksi unohteluna, tavaroiden hukkaamisena, aloitekyvyn ja organisoinnin ongelmina ja lyhytjänteisyytenä.

ADHD haittaa usein opiskelua, mutta ei estä sitä. Olennaista on tunnistaa omat vahvuutensa ja ongelmansa ja kehittää tietoisesti itselle sopivia työtapoja. Myös keskittymistä tukevista työkaluista on hyötyä.

 

Autismikirjon häiriö

Autismikirjon häiriö on neurologinen kehityshäiriö, joka saattaa haitata arjessa ja opiskelussa selviämistä. Autismikirjon henkilöillä on usein hankaluuksia arjen- ja ajanhallinnassa sekä sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Toisaalta heillä on usein hyvä keskittymiskyky erityiseen kiinnostukse nkohteeseen, mikä auttaa opiskelua ja asiantuntijaksi kehittymistä.

 

Lisätietoa ja tukea

Jos haluat keskustella opiskelun yhteensovittamisesta oppimisen erityispulmien kanssa, ota yhteys erityisopettajaan.

Opiskelijan käsikirjan Opiskelutaidot-osiosta löydät tietoa ja vinkkejä omien taitojesi arviointiin ja kehittämiseen.

Opiskelutaidot 1 op -opintojaksolla pääset syventymään ajanhallinnan, keskittymisen ja opiskelukyvyn asioihin sekä saat vinkkejä lukemisen ja kirjoittamisen edistämiseen.

Tervetuloa myös Sparris-opiskelutaitopajoihin!

Yhteistyötahojen linkkejä

Julkaistu: 27.2.2019
Päivitetty: 19.4.2024