Hyppää pääsisältöön

Yhteishaku: TAMK on edelleen toiseksi suosituin ammattikorkeakoulu

Julkaistu 1.4.2021
Tampereen ammattikorkeakoulu
Tulostiedote_kiitoskuva_TAMK
Juuri päättyneessä korkeakoulujen toisessa yhteishaussa Tampereen ammattikorkeakouluun (TAMK) haki 18 452 hakijaa. TAMK on hakijamäärältään Suomen toiseksi suosituin ammattikorkeakoulu. Vain Metropolia Ammattikorkeakouluun oli enemmän hakijoita kuin TAMKiin.

TAMKin hakijamäärä nousi toisessa yhteishaussa 2,4 % keväästä 2020. Ensisijaisia hakijoita oli 7643. Jokaista aloituspaikkaa tavoittelee keskimäärin 4,3 ensisijaista hakijaa. 

TAMKissa suosituin hakukohde ensisijaisten hakijoiden määrän perusteella oli tradenomi (AMK), liiketalouden päivätoteutuksen tutkinto-ohjelma. Seuraavaksi suosituin oli sosionomi (AMK), päivätoteutuksen tutkinto-ohjelma.  

Merkittävää kasvua on nähtävissä useilla aloilla: Rakennustekniikan ensisijaisten hakijoiden määrä kasvoi 24 % ja rakennusarkkitehdin koulutuksen yli 30 %. Terveysalan koulutuksista kätilön (AMK) tutkinto-ohjelman ensisijaisten hakijoiden määrä nousi lähes 15 %. Musiikkiteatteriin painottuvan muusikon (AMK) tutkintoon hakeneiden ensisijaisten määrä nousi 25 %. 

Ylempien ammattikorkeakoulututkintojen suosituin tutkinto-ohjelma oli, kuten aiempinakin vuosina, sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK, sosiaali- ja terveysalan johtaminen. 

TAMKissa on tarjolla 1790 opiskelupaikkaa syksyllä alkaviin opintoihin. Osa paikoista on varattu ensimmäistä kertaa hakeville. 

– Hakijamäärät TAMKiin ovat edelleen kasvaneet, mikä viestii tutkinto-ohjelmiemme vetovoimaisuudesta ja hakijoiden uskosta ammattikorkeakoulutuksen tuottamaan osaamiseen. TAMK on säilyttänyt paikkansa yhtenä vetovoimaisimmista korkeakouluista, mikä on ilo todeta, TAMKin vararehtori Päivi Karttunen kertoo.  

Valintatavat AMK-tutkintoon 

Kevään 2021 opiskelijavalinnoissa todistusvalintaa käytettiin kaikilla koulutusaloilla (pois lukien kulttuuriala). Todistusvalintaa käyttävissä hakukohteissa yli puolet opiskelijoista valitaan suoraan todistusvalinnalla, joka perustuu ylioppilastutkintoon tai ammatillisen perustutkintoon. Todistusvalinnan tulokset julkaistaan pääsääntöisesti ennen hakukohteen valintakoetta, mutta todistusvalinnassa opiskelupaikan saaneet saavat tiedon valinnasta Opintopolku-palvelussa viimeistään 31.5.2021.  

Todistusvalinnan lisäksi opiskelupaikan voi edelleen saada myös valintakoemenestyksen perusteella. Valintakokeet eivät opiskelijavalintauudistuksen myötä edellytä enää pitkää valmistautumista. 

Opiskelupaikka voi aueta myös vaihtoehtoista reittiä pitkin avoimen ammattikorkeakoulun opintojen perusteella. Avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintoja voi hakeutua opiskelemaan kesällä. Lisätietoja:  https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/avoimet-korkeakouluopinnot/avoimen-amkin-polkuopinnot.

Polkuopinnot suoritettuaan voi myöhemmin hakeutua tutkinto-opiskelijaksi ns. avoimen väylän haun kautta.  

Valintakokeet touko-kesäkuun vaihteessa 
 

Suurin osa TAMKin tutkinto-ohjelmista käyttää valintakokeena valtakunnallista digitalista AMK-valintakoetta. Se järjestetään yksivaiheisena lähikokeena ammattikorkeakoulujen osoittamissa tiloissa 31.5.–9.6.2021. Koetilaisuuksia järjestetään kahdeksana päivänä yhteensä 15 koekertana eri paikkakunnilla. Hakija on valinnut kokeen suorituspaikan ja -ajan yhteishaun hakulomakkeellaan. Ammattikorkeakoulujen yhteisenä tavoitteena on valintamenettely, joka takaa hakijoiden yhdenvertaisen kohtelun ja AMK-valintakokeen järjestämisen terveysturvallisella tavalla. 

TAMK järjestää kaikki kahdeksan koetilaisuutta pääkampuksellaan, Kuntokatu 3. TAMKiin on tulossa yhteensä noin 8000 kokeentekijää. Kokeet järjestetään viranomaisten terveys- ja turvallisuusohjeistuksia noudattaen. Valtakunnallinen AMK-valintakokeen yhteistyöryhmä on valmistellut yhteiset ohjeet kokeen toteuttamiseen ja jokainen ammattikorkeakoulu vastaa omista turvallisuusjärjestelyistään. TAMK on kahdesti aiemmin järjestänyt poikkeusoloissa vastaavan kokeen. 

YAMK-ohjelmien, kulttuurialan ja muutaman liiketalouden tutkinto-ohjelman valintatapoina käytetään esimerkiksi valintatehtävää, haastatteluja tai valintakurssia. 

Ajankohtaista tietoa opiskelijavalinnoista ja valintakokeista ylläpidetään sivuilla: 

Tampereen korkeakouluyhteisön verkkosivut  https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/yhteishaku/tamk-valintakokeet-kevat-2021 

Ammattikorkeakouluun.fi-sivusto  https://www.ammattikorkeakouluun.fi/ 

Opintopolku-palvelu https://opintopolku.fi/wp/ammattikorkeakoulu/miten-opiskelijat-valitaan/ 

Lisätietoja hakijoille valinnan etenemisestä ja valintakokeista antaa TAMKin hakijapalvelut: 
hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi 
puhelin: 0294 520 444 (arkipäivisin klo 12-14) 

Lisätiedot: 

Vararehtori Päivi Karttunen, 050 568 5358, paivi.karttunen [at] tuni.fi
Opiskelijarekrytoinnin päällikkö Marjo Korhonen, 040 809 3510, marjo.korhonen [at] tuni.fi