Hyppää pääsisältöön

Tampereen sananvapaustapahtuma: Mediavapauden merkitys itsenäisen Ukrainan tarinassa

Tampereen yliopisto
PaikkakuntaKanslerinrinne 1, Tampere
Luentosali Pinni B1097
28.9.2023 9.00–12.00
Kielienglanti, suomi
PääsymaksuMaksuton tapahtuma
Millainen on sananvapauden ja median merkitys itsenäisen Ukrainan tarinassa? Mitä voimme oppia ukrainalaisten kokemuksista? Mikä on vapaan sanan merkitys sodassa ja edessä olevassa massiivisessa jälleenrakennuksessa? Kutsumme etenkin Tampereen yliopiston journalistiopiskelijoita ja henkilökuntaa osallistumaan ainutlaatuiseen Ukrainan mediaa koskevaan tilaisuuteemme. Tilaisuuteen tulee ilmoittautua etukäteen.

Kuulemme Ukrainan sananvapauden ja median vaiheista suoraan tapahtumien ytimestä. Pääpuhujanamme on palkittu amerikanukrainalainen journalisti, Voice of American Itä-Euroopan osaston päällikkö ja Ukrainan sananvapauden vaiheiden omakohtainen todistaja Myroslava Gongadze.  

Myroslava Gongadze on nuorten ukrainalaisten journalistien mentori ja Ukrainan johtavan journalistipalkinnon taustavoima. Työssään Myroslava Gongadze raportoi synnyinmaansa ja koko itäisen Euroopan uutisista. Hän on haastatellut lukuisia valtionjohtajia ja huippunimiä, ja esimerkiksi tänä kesänä Gongadze teki uutisreportaaseja maailmanlaajuiseen levitykseen Liettuan ja Valko-Venäjän rajalta.  

Tänä syksynä Gongadze saa kansainvälisille johtajille myönnettävän arvostetun etiikkapalkinnon, Inamori Ethics Prizen.  

Valitettavasti Gongadzen nimi liittyy myös Ukrainan lähihistorian traagisimpiin hetkiin. Hänen aviomiehensä Georgiy Gongadze oli kriittinen journalisti, joka perusti yhden Ukrainan ensimmäisistä riippumattomista verkkomedioista, Ukrainska Pravdan, ennen joutumistaan väkivaltaisen murhan uhriksi vuonna 2000. Nuoren toimittajan murha laukaisi varhaisia demokratiaprotesteja Ukrainassa ja saavutti historiallisen poliittisen skandaalin mittasuhteet etenkin, kun ääniteskandaali näytti liittävän tapahtuneen Ukrainan silloiseen presidenttiin Leonid Kutshmaan.  

Myroslava Gongadze on väsymättä tavoitellut oikeutta Georgiy Gongadzelle ja tämän murhan selvittämistä oikeusteitse yli 20 vuotta. Hän myös tukee aktiivisesti muita ukrainalaisia Yhdysvalloissa, minne hän muutti miehensä selvittämättömän murhan jälkeisinä vuosina. 

Tilaisuuden ohjelma on kolmiosainen. Se koostuu lyhyestä johdannosta Ukrainan mediavapauden ja yhteiskunnallisen muutoksen vaiheisiin itsenäisyyden vuosina 1991–2023, kunniavieraamme Myroslava Gongadzen Ukrainan mediavapautta koskevasta Tampereen sananvapausesitelmästä sekä päätteeksi aihepiiriä syventävästä paneelikeskustelusta. 

Paneelikeskustelussa ovat mukana Ukrainassa työskennellyt Ylen toimittaja Antti Kuronen, Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Konttinen, Suomen journalistiliiton kansainvälisten asioiden asiantuntija Salla Nazarenko, Toimittajat ilman rajoja Suomen puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma sekä suomalais-ukrainalainen sellisti ja elokuvaohjaajaopiskelija Lukas Stasevskij.  

Tilaisuuden moderoivat päätoimittaja Matti Posio ja Suomessa nykyään asuva ukrainalainen journalisti Yuliia Shchetyna

Tilanteen salliessa kuulemme myös tunnetun sotareportterin ja kuvaajan Andriy Dubchakin kokemuksista sodan etulinjoissa mediayhtiönsä Donbas Frontlinerin tehtävissä. Tampereen ystävyyskaupungin Kiovan pormestari Vitali Klitschko osallistuu tilaisuuteen videohaastattelun välityksellä (varmistuu myöhemmin). 

Tilaisuus on maksuton, mutta siihen on ilmoittauduttava ennakolta Suomen Kulttuurirahaston sivuilla osoitteessa skr.fi/kutsu. Käytä ilmoittautumiseen koodia PI2809.  

Saliin mahtuu 90 rekisteröitynyttä osallistujaa ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Tilaisuus myös striimataan ja tallenne tulee laajemman yleisön nähtäväksi myöhemmin. 

Järjestäjät 

Tampereen Sananvapaustapahtuman järjestää Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto yhteistyössä seuraavien kumppanien kanssa: Tampereen kaupunki / Operaatio Pirkanmaa, Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö JOKES, Toimittajat ilman rajoja Suomi, Tampereen yliopiston journalistikoulutus, Turun yliopiston Pan-Eurooppa Instituutti, Finlaysonin alue ja Lännen Media.

HUOM! Tilaisuuden tietoja päivitetty 25.9. klo 16.00 paneelin puhujien osalta.

Järjestäjä

Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto

Lisätietoja

Matti Posio, Tampereen sananvapaustapahtuman aloitteentekijä ja Lännen Median toimituksen päällikkö, puh. +358 40 771 7828, s-posti: hanke.matti.posio@skr.fi TAI matti.posio@lannenmedia.fi. Silja Minkkinen-Poikolainen, Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston asiamies, puh. +358 50 385 7610, s-posti: silja.minkkinen-poikolainen@skr.fi.