Hyppää pääsisältöön

TAMKissa alkaa sosiaali- ja terveysalan yrittäjyyteen painottuva YAMK-tutkinto

Julkaistu 7.9.2022
Tampereen ammattikorkeakoulu
Yliopettajat Hannele Laaksonen ja Marjo Räsänen sekä lehtori Minna Törnävä TAMKista.
Tarve sosiaali- ja terveysalan yrittäjyyden koulutukseen on tullut alan kentältä. Kuvassa yliopettajat Hannele Laaksonen (vas.) ja Marjo Räsänen sekä lehtori Minna Törnävä.
Sosiaali- ja terveysalan yrittäjille on kysyntää työelämässä. Tampereen ammattikorkeakoulu käynnistää tammikuussa 2023 uuden sosiaali- ja terveysalan yrittäjyyteen keskittyvän ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. Koulutukseen on haku parhaillaan auki, hakuaika päättyy 14.9.2022.

Sosiaali- ja terveysala on suuren muutoksen edessä sote-uudistuksen astuttua voimaan. Uudistus on tuonut ja tuo epävarmuutta alan yrityksille, mutta kasvava palvelutarve avaa kuitenkin uusia mahdollisuuksia alan yritystoimintaan. 

− Tarve koulutukseen on tullut sosiaali- ja terveysalan kentältä, kertoo koulutuksen vastuuopettaja lehtori Minna Törnävä TAMKista.

− Liiketoiminnan alueella on muutama yrittäjyyden YAMK-tutkinto Suomessa ja niihin mahdollisesti voi sosiaali- ja terveysalan AMK-tutkinnolla hakea, mutta sosiaali- ja terveysalan yrittäjyyteen keskittyvä YAMK-tutkintotarjonta on Suomessa vähäistä tällä hetkellä, Törnävä sanoo.

Markkinoita aukeamassa

Iso osa sosiaali- ja terveysalan yrittäjistä on eläköitymässä lähivuosina, joten markkinoita on Törnävän sekä koulutusta suunnitelleiden yliopettaja Hannele Laaksosen ja yliopettaja Marjo Räsäsen mukaan aukeamassa lisää.

− Sote-kentällä yksin yrittäminen on yleistä ja uudella tutkinnolla voidaan vahvistaa jo yrittäjinä toimivia sekä antaa laajat valmiudet uusiksi yrittäjiksi aikoville.

Sote-alan yrittäjyyteen liittyy monia erityisvaatimuksia, sillä ala on varsin säädeltyä. Tutkinto-ohjelma painottuu näyttöön perustuvaan yrittäjyyden johtamis- ja kehittämisosaamiseen. Opintojen myötä opiskelija saa teoreettisesti laajat tiedot alalta ja valmiudet hankkia tutkittua tietoa toimintansa perustaksi sekä valmiuksia aloittaa oman yrityksen tai kehittää olemassa olevaa yritystä.

Sosiaali- ja terveysalan yrittäjyyden tutkinto-ohjelma on tarkoitettu yrittäjäksi aikoville tai jo yrittäjänä työskenteleville ammattikorkeakoulututkinnon tai vastaavan opistoasteen tutkinnon suorittaneille henkilöille. Yrittäjyys sote-alalla on ihmiskeskeistä, joten hoiva, huolenpito ja empatia ovat sosiaali- ja terveysalan yrittäjän työn keskeiset sisällöt.

Opiskelupaikkaa sosiaali- ja terveysalan ylempään tutkinto-ohjelmaan voi hakea ammattikorkeakoulujen syksyn yhteishaussa 14.9.2022 klo 15 saakka. Hakukohde löytyy TAMKin YAMK-tutkintojen tarjonnasta.

Lisätietoja:

Sosiaali- ja terveysalan yrittäjyys

Minna Törnävä, lehtori, Tampereen ammattikorkeakoulu
p. 050 477 004, minna.tornava [at] tuni.fi (minna[dot]tornava[at]tuni[dot]fi)

 

Teksti: Arja Hautala
Kuva: Saara Lehtonen