Hyppää pääsisältöön

SOC-Tiedekahvila / SOC Think Cafe

Tampereen yliopisto
SijaintiKeskustakampus, Linna, Navigaattori (kirjaston vieressä). ,
Ajankohta1.11.2023 12.15–13.00
Näytä kaikki ajankohdat
Kielisuomi
PääsymaksuMaksuton tapahtuma
Onko digitalisaatioon suhtauduttu liian kevyesti, ikään kuin se ei muuttaisi ajatteluamme ja todellisuuttamme? Onko rengistä tullut isäntä? Tervetuloa keskustelemaan digitalisaatiosta ja digiähkystä SOC-Tiedekahvilaan.

1.11.2023 Digi-askeesi: Kimmo Jylhämö ja Jaana Parviainen, Tuuli Turja kommentoi yhteistyössä Alusta! ja Tiina Heikkilä 

Onko digitalisaatioon suhtauduttu liian kevyesti, ikään kuin se ei muuttaisi ajatteluamme ja todellisuuttamme? Onko rengistä tullut isäntä? Mitä tarkoittaa yhteiskunnalle ja ajatteluille se, että algoritmit ohjaavat huomiotamme?

Digi vie aikaa, josta on muutenkin pula. Somessa on pakko olla, vaikka haluaisi. Ilman älypuhelinta ei pärjää, ja tavoitettavissa pitää olla koko ajan. Kukaan ei lue kirjoja, Suomen kieli ajattelun välineenä näivettyy, kun sillä kirjoitetaan vain someviestejä. Onko näin, ja mitä ovat ne digitalisaation hyvät puolet, jotka unohdamme?

Onko keskeytyksetön työaika eliitin luksusta? Onko siitä tullut salaisuus, jota kannattaa varjella?

Ajattelun mahdollisuuksista digiähkyn keskellä keskustelevat Kimmo Jylhämö ja Jaana Parviainen. Kimmo Jylhämö on tiedekustantaja, journalisti ja filosofi, jonka kirja Digi-askeesi ilmestyi viime vuonna. Jaana Parviainen on filosofi ja yliopistotutkija, jonka tutkimuksellisia kiinnostuksen kohteita ovat teknologian filosofia, ruumiillisuus ja tietämättömyyden tutkimus.

29.11.2023 Kaupungin flow’ssa: flowtaide, kaupunkitila ja hyvinvointi

Heta Mulari ja Maaria Hartman esittelevät Koneen Säätiön rahoittaman, etnografisen Into the Flow -tutkimushankkeen tuloksia. Tutkimuksessa tarkastellaan nuorten aikuisten ja aikuisten alakulttuurisia, urbaaneja flowtaide-, tulitaide- ja sirkusyhteisöjä, kaupunkitilan haltuunottoa ja näkemyksiä hyvinvoinnista. Flowtaide, siihen kietoutuvat kaupungissa olemisen ja elämisen tavat sekä taiteilijoiden moninaiset elämänpolut jäävät helposti varjoon julkisessa keskustelussa. Tutkimushankkeen osana on toteutettu yhteistyössä taiteilijoiden kanssa videoita, jotka tarkastelevat tutkimustuloksia visuaalisen, kehollisen ja taiteellisen ilmaisun kautta. Esitelmän osana katsotaan yksi näistä videoista. Heta Mulari ja Maaria Hartman työskentelevät tutkijoina Nuorisotyön ja nuorisotutkimuksen oppiaineessa. 

SOC-tiedekahvila järjestetään keskiviikkoisin klo 14.15-15.00 Navigaattorissa, Linnan kirjaston kupeessa. Jos haluat esitellä tutkimustasi tai alustaa jostakin ajankohtaisesta aiheesta niin ota yhteyttä maija.ojala-fulwood [at] tuni.fi . SOC-tiedekahvilat ovat avoimia kaikille kiinnostuneille, myös opiskelijoille.

SOC Think Café will be organised on Wednesday afternoons at 14.15-15.00 in Navigaattori, next to Linna library. If you want to suggest program, please contact maija.ojala-fulwood [at] tuni.fi SOC Think Cafés are open to everyone interested, including students.

 

 

Tulevat tapahtumat

Menneet tapahtumat

1.11.2023 12.15–13.00
29.11.2023 12.15–13.00

Järjestäjä

Yhteiskuntatieteiden tiedekunta / Maija Ojala-Fulwood

Lisätietoja

Maija Ojala-Fulwood