Hyppää pääsisältöön

Paragolferilla mieleenpainuvia kokemuksia liikuntarajoitteisille

Julkaistu 21.1.2020
Tampereen ammattikorkeakoulu
Esteetöntä golfia
Tampereen ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopalveluiden hanketoiminnassa syntyy ikimuistoisia elämyksiä. Esteetöntä golfia nuorille –hankkeen paragolferilla liikuntarajoitteiset henkilöt voivat golfata yhdessä muiden pelaajien kanssa ja saada monia mieleenpainuvia kokemuksia.

Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) koordinoimassa ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa aktivoidaan nuoria vammaisia golfin pelaamiseen. Samalla edistetään heidän liikkumistaan, hyvinvointiaan ja kuntoisuuttaan sekä lisätään sosiaalista kanssakäymistä. Pilottiryhmänä TAMKin ja Suomen HCP Golf Oy :n yhteishankkeessa ovat toimineet selkäydinvammaiset. 

− Hanketoimijanakin saa enemmän, kun näkee, että ihminen oikeasti liikuttuu hankkeen tarjoamasta mahdollisuudesta päästä uudelleen liikkumaan tai aloittaa kokonaan uusi liikunnallinen harrastus. Kaikissa hankkeissa vaikuttavuus ei aina välttämättä konkretisoidu näin voimakkaasti, toteaa projektikoordinaattori Piia Tarnanen.

Paragolferi mahdollistaa pelaamisen kaikille

Hankkeen paragolferi on Suomessa ainut yleisessä käytössä oleva. − Paragolferi on järeän sähköpyörätuolin ja mönkijän risteytys, Tarnanen kuvailee. − Sen avulla pelaaja pystyy liikkumaan ketterästi golfkentän väylillä ja matalareunaisissa bunkkereissakin. Vauhti vastaa kevyttä hölkkää. 

Saksasta tilattu laite on järeä, jotta se on riittävän tukeva. Pelaaja tuetaan istuimeen polvien alapuolelta ja lantiosta. Laitteessa on herkkä ohjaus ja pelata voi myös yhdellä kädellä. Pystyasennon voi säätää pelaajan pituuden mukaan ja golfbägi kulkee mukana telineessä. 

Paragolferin myötä avautuu uusia, hienoja mahdollisuuksia nuorten vammaisten harrastuskirjoon. 

– Tavoitteena on se, että he voivat pelata kaikilla Suomen kentillä. Laite mahdollistaa tasavertaisen, mahdollisimman itsenäisen golfin peluun, kertoo projektipäällikkö, yliopettaja Jarmo Perttunen TAMKista. 

– Golf tarjoaa positiivisia ja yhteisöllisiä elämyksiä harrastajille. On hienoa, että myös erityisryhmät pääsevät nauttimaan lajista. 

Kokeiluelämyksiä kohderyhmälle

Paragolferi on kiertänyt kesällä 2019 golftapahtumissa ja -kursseilla ympäri Suomea. Hankkeen pilottiryhmälle järjestettiin kaksi golfleiriä, joilla koettiin niin innostusta, onnistumisia kuin golfkärpäsen puremiakin. – Se oli mahtava golfkierros, kommentoi eräs leiriosallistujista. 

Laitteen talvisijoituspaikka on Malmin golfhalli Helsingissä. Siellä paragolferi on aktiivisessa käytössä myös kesän golfkauden jälkeen kevääseen 2020 asti. – Ensi kesänä sitä pääsee kokeilemaan eri golftapahtumissa ympäri Suomea. Aikataulun voi tarkistaa HCP Golfin nettisivuilta, opastaa Tarnanen. 

Paragolferi herätti mielenkiintoa ja innosti kokeilemaan myös syksyn 2019 Tampereen Apuvälinemessuilla. Kolmen päivän aikana messuosastolla kävi runsaasti kiinnostuneita, jotka testasivat laitetta. − Kokeilijat olivat hyvin innostuneita. Osa ei ole tiennyt, että he pääsisivät tällaista edes harrastamaan, kertoo Tarnanen. 

Yhden mieleenpainuvimmista kommenteista esitti eräs laitetta kokeillut henkilö: ”Siistii päästä kokeilemaan jotain, mitä ei ole aatellut, et pystyis tekemään”. 

Vaikuttavuus jatkuu ja tietoisuus paragolfista leviää

Yhteistyökumppaneiden – Suomen Golfliiton, Suomen Paralympiakomitean, Respectan sekä useiden golfkenttien ja vammais- ja potilasjärjestöjen − kautta tieto paragolferista kulkee uusille potentiaalisille käyttäjille ja myös päättäjille.

− Hankkeessa levitetään tietoisuutta myös paragolfista yleensä. Itse laite on tärkeä, mutta niin on myös golfkenttien yleinen esteettömyys. Esteetöntä golfia nuorille -hanketta edelsi Suomen HCP Golfin projekti, jossa yli 50 golfyhteisössä tehtiin esteettömyyskartoitus, taustoittaa Perttunen.

− Tämä on hyvä ja tärkeä hanke. Toivomme kovasti, että golfyhteisöt hankkisivat lisää paragolfereita vaikkapa yhdessä ja näkisivät paragolfaajat potentiaalisena uutena asiakasryhmänä. Yhdenvertaisuus yhteiskunnassa on tärkeää, ja esteettömät golfkentät ja paragolferit mahdollistavat pelaamisen kaikille, summaa Perttunen. 

Ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa pyritään mahdollisimman suureen vaikuttavuuteen. Esteetöntä golfia nuorille -hankkeessa vaikuttavuus erityisryhmille on taattu. Paragolferin mahdollistamat liikuntaelämykset jatkunevat golfviheriöillä vielä pitkään hankkeen päättymisen jälkeenkin. 

 

Lisätiedot:

Jarmo Perttunen
Yliopettaja
TAMK, hyvinvointi ja terveysteknologia
050 5603159, jarmo.perttunen [at] tuni.fi

Piia Tarnanen
Projektikoordinaattori
TAMK, TKI-palvelut
040 6646640, piia.tarnanen [at] tuni.fi

 

Teksti: Hanna Ylli

Kuva: Hankekuva