Hyppää pääsisältöön

Mikko Hokka: Materiaalien mekaaninen käyttäytyminen

Julkaistu 14.6.2022
Tampereen yliopisto
Mikko Hokka on materiaalien mekaanisen käyttäytymisen professori tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnassa. Hänen tutkimustyönsä liittyy materiaalien mekaaniseen käyttäytymiseen sekä suorituskyvyn arviointiin ja ennustamiseen haastavissa olosuhteissa, kuten korkeissa ja matalissa lämpötiloissa tai iskumaisissa kuormituksissa.

– Tutkin esimerkiksi, miten autoista voi tehdä kevyempiä ja samaan aikaan kolariturvallisempia, miten puhelimen näytön saisi säilymään ehjänä sen pudotessa lattialle tai miten kiviporan saisi rikkomaan kiveä tehokkaammin kuitenkin vaurioittamatta itse poraa, Hokka kertoo.

Tutkimuksen tavoitteena on kehittää tarkempia menetelmiä materiaalien ominaisuuksien mittaamiseen. Yhdistämällä tietoa materiaalien mikrorakenteesta ja mekaanisista ominaisuuksista voidaan oppia ymmärtämään, miten materiaalien ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa lisäten niiden käyttöikää, lujuutta ja turvallisuutta.

Hokka kertoo materiaalitieteen yhdistävän perustieteitä kuten fysiikkaa ja kemiaa soveltaviin tieteisiin kuten konetekniikkaan. Tutkimuksen tulosten vaikutus näkyy moneen muuhun tieteenalaan verrattuna nopeasti.

– Materiaalien mekaaniset ominaisuudet ovat usein avaintekijöitä isojen yhteiskunnallisten ja teknistieteellisten ongelmien ratkaisemisessa. Paremmilla ja kestävämmillä materiaaleilla sekä niiden kestävää käyttöä ohjaavilla tietokonemalleilla pystytään säästämään luonnonvaroja sekä parantamaan energiatehokkuutta.

Mikko Hokan yhteystiedot