Hyppää pääsisältöön

Luonnonmukaisten materiaalien mahdollisuudet nykyaikaisessa rakentamisessa

Tampereen yliopisto
SijaintiKorkeakoulunkatu 1, 33720 Tampere
Hervanta kampus, Tietotalo, sali TB104
Ajankohta2.6.2023 6.00–13.00
Ilmoittautumisaika päättyy 28.5.2023,21.00
Kuva Ecosafe-hankkeen koetalosta
ECOSAFE-hankkeiden loppuseminaarissa 2.6.2023 tarjotaan laaja katsaus perinteisen ja savetetun kutterinlastun ominaisuuksiin sekä niillä toteutettujen rakenneratkaisuiden toimintaan. Tilaisuus on suunnattu kaikille rakentamisen parissa toimiville henkilöille sekä alan opiskelijoille.

ECOSAFE-hankkeiden loppuseminaari

Ympäristöministeriön rahoittamissa ECOSAFE- hankkeessa on tarkasteltu kutterinlastueristepohjaisten rakenneratkaisujen rakennusfysikaalista toimintaa laskennallisesti ja kokeellisesti, ja määritetty millä edellytyksillä niistä saadaan toteutettua kosteusturvallisia rakenteita nykyisissä ja tulevaisuuden ilmasto-olosuhteissa. ECOSAFE 2 -hankkeessa on tarkasteltu savetuksen edullista vaikutusta kutterinlastueristeen rakennusfysikaaliseen toimivuuteen sekä laajennettu

 

ECOSAFE-tutkimuksia akustiikan, palotekniikan, hiilijalanjälkilaskennan ja mikrobiologian osa-alueille. Tutkimus on osoittanut mahdollisuuden hyödyntää luonnonmukaisia materiaaleja tämän päivän rakentamisessa huomattavasti nykyistä laajemmin sekä tuottanut käytännön työkaluja, mm. suositusrakennetyyppejä sekä materiaalidataa. Tulokset ovat hyödynnettävissä sekä uudis- että korjausrakentamisessa. 

 

ECOSAFE-hankkeista järjestetään perjantaina 2.6.2023 klo 9.00-16.00 loppuseminaari, jossa esitellään hankkeiden keskeiset tulokset. Seminaari on suunnattu kaikille rakennusalalla toimiville sekä luonnonmukaisesta rakentamisesta kiinnostuneille henkilöille, yhtä lailla työmaahenkilöstölle, urakoitsijoille, rakennusmateriaali- ja tarviketeollisuuden edustajille, suunnittelijoille, tutkijoille kuin opiskelijoillekin. Tarkoituksena on tarjota osallistujille uusinta tutkimustietoa vähähiilisestä ja luonnonmukaisesta rakentamisesta sekä evästystä kutterinlastueristeiden käyttöön suunnittelussa ja rakentamisessa.

Paikka ja Ilmoittautuminen

Seminaari järjestetään Tampereen Yliopiston Hervannan kampuksen Tietotalossa, sali TB104. Osoite on Korkeakoulunkatu 1, 33720 Tampere. 

Tilaisuus on julkinen ja osallistuminen on ilmaista, mutta osallistujamäärän kartoittamiseksi ilmoittautuminen on tarpeellista. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 29.5.2023. Ilmoittautuminen sähköisesti oheisella lomakkeella: https://forms.office.com/e/aejdCPtkWx 

Osallistujille tarjoillaan aamu- ja iltapäiväkahvit. Lounas on omakustanteinen. Kampukselta löytyy useita ravintoloita, ks. Ravintolapalvelut Hervannan kampuksella (tuni.fi).  

Seminaarin ohjelma:

8:30 kahvi
9:00 seminaarin avaus, Juha Vinha
9:10 Hankekokonaisuuden sisältö ja kulku, Eero Tuominen
9:30 Materiaalien esittely, materiaalikokeet, Ilkka Tuurala
10:00 Yläpohjarakenteiden U-arvokokeet, Teemu Jokela
10:30 Koerakennusten seinäelementtien mittaustulokset, Jaakko Hietikko
11:00 Rakennusfysikaaliset laskentatarkastelut, laskennan ja mittaustulosten vertailulaskelmat Petteri Huttunen
11:30 Omakustanteinen lounas 60 min
12:30 Hiilijalanjälkitarkastelut, Arto Saari
12:50 Akustiikka, Jesse Liezen
13:10 Palotekniset tutkimukset, Mikko Malaska
13:45 kahvi
14:00 Mikrobiologia
14:00 Homehtumisherkkyysluokan määritys, Anna-Mari Pessi
14:15 Kammiomittauslaitteisto ja -tuloksia, Jimi Brander
14:30 Savetuksen vaikutus kuttereiden homeen kasvuun, Timo Hokkanen
14:45 Valikoitujen mikrobien lajitunnistus, Phillip Watts
15:00 Yhteenveto ja ECOSAFE suositukset, suositusrakenteet, Ilkka Valovirta, Juha Vinha
15:30 Keskustelua tutkimuksesta ja jatkosuunnitelmista
Seminaari päättyy

 

Lisätietoja: ECOSAFE | Rakennusfysiikka | Tampereen korkeakouluyhteisö (tuni.fi) 

 

Saapuminen kampukselle: 

Saapumisohjeet Tampereelle ja Hervannan kampukselle löytyvät täältä: Hervannan kampus - tieteen, teknologian ja yhteistyön keskittymä | Tampereen korkeakouluyhteisö (tuni.fi) 

Omalla autolla tultaessa kannattaa ajaa Hervannan Valtaväylältä tai Teekkarinkadulta Korkeakoulunkadulle. Vieraat voivat pysäköidä kampuksen parkkihallin Hervannan valtaväylän puoleiseen päätyyn sekä ulos parkkihallin eteen (molemmat maksullisia).

Junalla Tampereella saapuvien kannattaa tulla rautatieasemalta Hervantaan raitiovaunulla numero 3 (päätepysäkki Hervantajärvi). Linja-autoasemalta puolestaan pääsee kampuksen lähelle paikallisliikenteen linja-autolla numero 6 (päätepysäkki Länsi-Hervanta). Huom. Käteisen käyttö maksuvälineenä on loppunut Tampereen seudun paikallisliikenteessä, pankkikorttimaksu käy sekä busseissa että raitiovaunuissa.

Tampereen paikallisliikenteen reittiopas ja muu informaatio löytyvät täältä: www.nysse.fi 

 

Järjestäjä

Rakennetun ympäristön tiedekunta, Rakennustekniikan yksikkö, Rakennusfysiikan tutkimusryhmä