
Ruoansulatuskanavan oireet heikentävät raskaana olevien naisten elämänlaatua. Ravintokuidun tiedetään vähentävän ummetusta ja närästystä ei-raskaana olevilla, mutta raskauden ajalta näyttöä on vähän. Myöskään ravintokuidun ja raskauspahoinvoinnin välisestä yhteydestä ei ole tutkimusnäyttöä.
Johanna Reijonen selvitti väitöstutkimuksessaan ravintokuidun yhteyksiä yleisiin ruoansulatuskanavan oireisiin ja raskauden ennusteeseen. Lisäksi hän selvitti kasvisruokavalion ja gluteenittoman ruokavalion yhteyttä raskauden kulkuun ja sen ennusteeseen.
Reijonen havaitsi, että pahoinvoinnista ja oksentelusta kärsivät naiset kuluttivat merkitsevästi enemmän kuitua raskautta edeltävänä aikana verrattuna oireettomiin. Molemmissa ryhmissä kokonaiskuidun ja hedelmistä ja vihanneksista peräisin olevan liukoisen ravintokuidun saanti lisääntyi ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana.
– Vastoin ennakko-oletusta ravintokuidun saanti ennen raskautta ei vähentänyt raskauspahoinvoinnin esiintyvyyttä. Kuitua kuitenkin siedettiin hyvin alkuraskauden aikana. Tästä havainnosta voi olla hyötyä, kun annetaan ruokavalioneuvontaa pahoinvoinnista ja oksentelusta kärsiville, Reijonen toteaa.
Riittävä kuidun ja nesteen saanti näyttäisi suojaavan raskauteen liittyvältä ummetukselta. Ravintokuitu näytti myös liittyvän parempaan raskauden ennusteeseen, kun mittarina käytettiin keisarileikkauksen, ennenaikaisen synnytyksen ja raskauden kestoon nähden pienipainoisen vastasyntyneen yhdistelmämuuttujaa.
Gluteeniton ruokavalio on suosittu myös ilman keliakiadiagnoosia, mutta sen sopivuudesta raskauden aikana on vähän tutkimusta. Kasvisruokavalion puolestaan on oletettu lisäävän sikiön kasvuhäiriön riskiä, mutta useimpien tutkimusten mukaan raskauden lopputulos on ollut suotuisa.
Reijosen tutkimus osoitti, että kasvissyöjillä ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavilla naisilla vastasyntyneiden mediaanisyntymäpaino oli korkeampi kuin kontrolliryhmässä. Raskausdiabetes oli yleisempää kasvissyöjäryhmässä, mutta raskauden kestoon nähden suuripainoisten vastasyntyneiden määrät eivät eronneet ryhmien välillä. Gluteenittoman ruokavalion ryhmässä synnytyksiä käynnistettiin useammin ja synnytyksen kesto oli pidempi. Ryhmien välillä ei kuitenkaan ollut eroja keisarileikkausten määrissä.
– Käyttämäni potilasaineiston perusteella sekä kasvis- että gluteeniton ruokavalio vaikuttivat turvallisilta raskauden aikana. Niihin ei liittynyt lisääntynyttä raskauden tai vastasyntyneiden komplikaatioiden riskiä, Reijonen sanoo.
Johanna Reijonen työskentelee erikoislääkärinä Kanta-Hämeen keskussairaalassa ja pitää yksityisvastaanottoa Pihlajalinna lääkäriasemalla.
Väitöstilaisuus perjantaina 25. huhtikuuta
Lääketieteen lisensiaatti Johanna Reijosen naistentautien ja synnysten erikoisalaan kuuluva väitöskirja Association of dietary factors with gastrointestinal symptoms during pregnancy and pregnancy outcome: the role of dietary fiber and vegetarian and gluten-free diet tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 25.4.2025 klo 12 Kaupin kampuksella, Arvo-rakennuksen Jarmo Visakorpi -salissa (Arvo Ylpön katu 34, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori Päivi Polo Turun yliopistosta. Kustoksena toimii professori Hannele Laivuori Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta.
