Hyppää pääsisältöön

Eskon puumerkki tutkijatohtori Saara Särmälle

Julkaistu 12.10.2020
Tampereen yliopisto
Tutkijatohtori (Suomen Akatemia) Saara Särmä. Kuva: Jonne Renvall
Aleksis Kiven Seura palkitsi Saara Särmän Eskon puumerkki -palkinnolla. Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto.
Tutkija Saara Särmä on saanut tämänvuotisen Eskon puumerkki -tunnustuspalkinnon. Palkinto luovutettiin Nurmijärvellä 10.10. Aleksis Kiven päivänä.

Aleksis Kiven Seura palkitsee vuosittain henkilön, joka osoittaa Nummisuutarin Eskolle kuuluvia luonteenpiirteitä – aitoa suomalaista sinnikkyyttä ja itsepäisyyttä – ja piirtää siten puumerkkinsä aikakirjoihin. Eskon puumerkki on jaettu vuodesta 1975 alkaen.  

Palkintoperusteiden mukaan Särmä on tehnyt näkyväksi yhteiskunnallisia ja poliittisia ilmiöitä sekä tarjonnut tyylillään hersyviä nauruja seuraajilleen.  

– Terävällä ja riemua raikuvalla toiminnallaan feministi ja tutkija Saara Särmä saa meidät ihmettelemään maailman menoa ympyrjäisillä silmillämme, Aleksis Kiven Seuran johtokunta perustelee.  

Yhteiskuntatieteiden tohtori Saara Särmä on akateeminen sekatyöläinen, yhteiskunnallinen keskustelija, taiteilija sekä Feministisen ajatushautomo Hatun johtaja. Tutkijana Särmää kiinnostavat erityisesti visuaalisuuden politiikka, huumori ja meemit maailmanpolitiikassa sekä taideperustaiset tutkimusmetodit.  

Särmä työskentelee tutkijatohtorina Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa COMET tutkimuskeskuksessa ja Visual Studies Labissa. Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa Making Meaning Out of Meme-making – the Politics of Online Image Circulation (MEMEPOL) Särmä tutkii meemien merkityksellistämää maailmanpolitiikkaa. Hän analysoi, miten eri toimijat tuottavat ja levittävät meemejä sekä miten meemeillä reagoidaan maailman tapahtumiin.  


Saara Särmän infokortti (www.tuni.fi)  

Uutislähde: Aleksis Kiven Seuran tiedote  

Kuva: Jonne Renvall