Henkilöprofiili

Saara Särmä

tutkijatohtori (Suomen Akatemia)

Oma esittely

Saara Särmä (s. 1975) on feministi, aktivisti, taiteilija ja tutkija, joka valmistui yhteiskuntatieteiden tohtoriksi Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta vuonna 2014. Tamperelainen tohtori, jonka sisällä elää pieni vorssalainen. Särmä hyödynsi kansainvälisen politiikan väitöskirjassaan Junk Feminism and Nuclear Wannabes - Collaging Parodies of Iran and North Korea kuvataidetta menetelmällisenä ajattelun ja analyysin välineenä sekä tutkimuksen esittämisen tapana. Särmä on työskennellyt tutkijana Maanpuolustuskorkeakoulussa ja Tampereen yliopistossa. Hänen tutkimuksellisiin kiinnostuksen kohteisiinsa kuuluvat mm. visuaalisuuden politiikka, huumori ja meemit maailmanpolitiikassa, taideperustaiset metodit ja sukupuolittunut nettiviha, johon hän paneutuu myös taiteellisessa työssään.  

Feministisen ajatushautomo Hatun perustaja ja johtaja Särmä on tullut tunnetuksi meillä ja maailmalla ”Congrats, you have an all male panel!” tumblr-sivusta, jossa on julkaistu yli 2000 miespaneelia. Koneen Säätiön rahoittamassa Naiset esiin! -hankkeessa hän on yhdessä Hatun muiden johtajien Vehkoon ja Meriläisen kanssa voimaannuttanut satoja naisia kiroiluiltamien ja kehtaamiskoulutusten muodossa ja tuonut naisten asiantuntemusta esiin monin eri tavoin. Yhdessä Rosa Meriläisen kanssa Särmä kirjoitti teoksen Anna mennä - opas hauskempaan elämään (Kustantamo S&S, 2016). 

Särmä kirjoittaa kolumneja Aamulehteen ja Yleisradiolle.

Työtehtävät

Tutkijatohtori, Suomen Akatemian rahoittama Making Meaning Out of Meme-making – the Politics of Online Image Circulation (MEMEPOL) hanke, 2019-2022.