Hyppää pääsisältöön
Selaat menneen lukuvuoden (2020–2021) opintotietoja.
Haluatko vaihtaa kuluvaan lukuvuoteen?
Tutkinto-ohjelma, lukuvuosi 2020–2021

Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tohtoriohjelma, 240 op

Tampereen yliopisto
Osaamistavoitteet
Tohtorin tutkinnon osaamistavoitteet:

Tutkintoasetuksen mukaan tieteellisen jatkokoulutuksen yleisenä tavoitteena on, että jatkokoulutuksen suorittanut on:

1) perehtynyt syvällisesti omaan tutkimusalaansa ja sen yhteiskunnalliseen merkitykseen;

2) hankkinut valmiudet soveltaa itsenäisesti ja kriittisesti tieteellisen tutkimuksen menetelmiä ja luoda uutta tieteellistä tietoa;

3) perehtynyt hyvin oman tutkimusalansa kehitykseen, perusongelmiin ja tutkimusmenetelmiin;

4) saavuttanut sellaisen yleisen tieteenteorian ja tutkimusalaansa liittyvien muiden tieteenalojen tuntemuksen, joka mahdollistaa niiden kehityksen seuraamisen;

5) saavuttanut riittävän viestintä- ja kielitaidon ja muut valmiudet toimia työelämässä laajoissa ja vaativissa asiantuntija- ja kehitystehtävissä ja kansainvälisessä yhteistyössä.

Tohtoriohjelman tavoitteena on tarjota tutkijakoulutusta, joka antaa valmiudet toimia informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkimuksen eri erityisaloilla. Informaatiotutkimus tarkastelee tiedon hankintatapoja ja tiedon käyttöä eri tilanteissa sekä tiedon organisointia, välittämistä ja säilyttämistä. Sen tavoitteena on kehittää käsitteitä, menetelmiä ja järjestelmiä, joiden avulla tieto saadaan vaivattomasti sitä tarvitsevien ulottuville helposti omaksuttavassa muodossa. Alueen tutkimuksen painoalueet ovat tiedonhaku, tietokäytännöt, informaatiolukutaito ja oppiminen, oppimisteknologia, sekä tieto- ja asiakirjahallinto. Interaktiivisen median alueella keskeisiä teemoja ovat median muutoksen ja mahdollisuuksien analyysi, uuden median suunnittelun ja toteutuksen kysymykset, käyttökulttuurit, sekä interaktiivinen media osana yhteiskuntaa. Internet-tutkimus, pelitutkimus, avoimen tietoyhteiskunnan tutkimus sekä sosiaalisen median palvelujen suunnittelun ja tutkimuksen kysymykset ovat interaktiivisen median painoalueita. Alueen jatkokoulutuksella on laajenevaa kysyntää informaatio- ja media-ammattien tutkimus- ja tuotekehitystoiminnassa.

Tutkijakoulutus perustuu informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median alueella tehtyyn pitkäjänteiseen opetus- ja tutkimustyöhön, joka on saanut merkittävää kansallista ja kansainvälistä näkyvyyttä. Tohtoriohjelmalla on tiivis yhteys TRIM-tutkimuskeskukseen sekä tutkimuskeskuksessa toteutettaviin tutkimushankkeisiin. Tutkimuksen arvioinneissa alueen tutkimus on toistuvasti arvioitu erittäin korkeaksi. Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tohtoriohjelmassa kehitettävät tutkimusvalmiudet tarjoavat edellytykset informaatio- ja viestintäteknologioiden sisältöä, käyttöä ja kehittämistä koskevan tutkimustiedon luomiseen. Ohjelma liittyy kiinteästi yliopiston strategiassa mainittuun ihmisen ja teknologian vuorovaikutuksen tutkimukseen. Sillä on myös selvä yhteys yliopiston strategian linjauksiin tärkeistä ja ajankohtaisista yhteiskunnallisista ilmiöistä tehtävään tutkimukseen, sekä rohkeiden ja monitieteisten lähestymistapojen tukemiseen tutkimustyössä. Tohtoriohjelma on yksi kansainvälisistä iSchools-jäsenistä ja odottaa väitöskirjatutkijoiltaan sen mukaista, korkeatasoista suoriutumistasoa.

Sisällön kuvaus

FILOSOFIAN TOHTORIN TUTKINTO

Informaatiotutkimus ja interaktiivinen media

Suoritettava tutkinto: ohjelmassa voi suorittaa filosofian tohtorin tutkinnon (FT) pääaineena informaatiotutkimus ja interaktiivinen media. Välitutkintona voi suorittaa filosofian lisensiaatin tutkinnon (FL).


Tohtorin tutkinto 

Tohtorin tutkinto koostuu tutkimustyötä tukevista opinnoista (40 op) sekä väitöskirjasta (200 op) seuraavasti:


1. Yleiset valmiudet, väh. 10 op 

· Tutkijataitoja kehittävä osaaminen

· Tieteellistä asiantuntijuutta kehittävä osaaminen

· Viestintään liittyvä osaaminen

· Pedagogiset valmiudet

Pakollinen suoritettava: Tutkimusetiikka


2. Tutkimusalan ja tieteenalan opinnot, väh. 25 op

· Tutkimusalaan liittyvä osaaminen

· Tieteenalaan liittyvä osaaminen


Väitöskirja (ohjeellinen laajuus 200 op)


Ohjeet:

Väitöskirja

Opintojen suunnittelu (HOPS)

Opintopisteiden myöntäminen tohtoriopinnoissa





Lukuvuosi
2020–2021
Tutkinto­nimikkeet
Filosofian tohtori
Laajuus
240 op
Tutkinto-ohjelman tyyppi
Tohtoriohjelma
Opetuskieli
englanti, suomi
Kampus
Keskustakampus
Koulutusluokitus
999999 Muu tai tuntematon koulutus, koulutusaste tuntematon
Koulutusalat
  • Luonnontieteet
Vastuuhenkilö
Vastuuopettaja:
Tuomas Harviainen, tohtoriohjelmavastaava