Hyppää pääsisältöön
Tutkinto-ohjelma, lukuvuosi 2023–2024

Kasvatus ja yhteiskunta -tohtoriohjelma, 240 op

Tampereen yliopisto
Osaamistavoitteet

JATKOKOULUTUKSEN TAVOITTEET

Yliopistotutkinnoista annetun asetuksen mukaan (794/2004) tieteellisen jatkokoulutuksen tavoitteena on, että väitöskirjatutkija perehtyy syvällisesti omaan tutkimusalaansa: sen kehitykseen, perusongelmiin ja tutkimusmenetelmiin sekä yhteiskunnalliseen merkitykseen. Lisäksi hänen tulee saavuttaa valmiudet soveltaa itsenäisesti ja kriittisesti tieteellisen tutkimuksen menetelmiä tutkimusalallaan ja luoda uutta tieteellistä tietoa.

Kasvatustieteen ja filosofian tohtorin tutkintojen sekä kasvatustieteen lisensiaatin tutkinnon tavoitteena on, että niitä suorittavat perehtyvät syvällisesti kasvatustieteiden monitieteiseen kenttään, hankkivat tarvitsemansa tiedot ja taidot, toimivat tutkimusryhmissä ja -verkostoissa sekä antavat panoksensa johonkin kasvatustieteelliseen erityisalaan. Hankkimiensa tietojen ja taitojen avulla tutkintoja suorittavat pystyvät seuraamaan kotimaisen ja kansainvälisen tieteen kehitystä, kiinnittämään niihin huomiota sekä tulkitsemaan ja tuottamaan tutkimustuloksia. He kehittävät itsenäistä ja kriittistä ajattelua tutkimusalallaan sekä kykyä toimia globaaleissa tiedeyhteisöissä. ja oppivat avaamaan tutkimustuloksiaan suurelle yleisölle. Lisäksi tutkintoa suorittaville karttuu vahva ymmärrys tutkimusetiikasta, tutkimuksen yhteiskunnallisesta vastuusta sekä opetus- ja ohjauskäytännöistä.

Opetussuunnitelmaa ohjaa neljä periaatetta:

a) tohtoriopintojen ja kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan tutkimuksen painopistealueiden välinen yhteys

b) uusien ja vanhojen väitöskirjatutkijoiden sekä ohjaajien muodostaman yhteisön rakentaminen

c) jaettu tuki ja väitöskirjatyöhön kohdennettu ohjaus

d) joustavuus ja valinnanmahdollisuus

Kunakin vuonna opiskelemaan hyväksytyt väitöskirjatutkijat muodostavat oman ryhmänsä. Opiskelijoita kannustetaan toistensa tukemiseen ja yhteistyöhön, mikä edistää tiedon muodostamista sekä opiskelijan oman tutkimusaiheen ylittäviä kollegiaalisia suhteita.

Sisällön kuvaus

KASVATUSTIETEEN JA FILOSOFIAN TOHTORIN TUTKINTOJEN RAKENNE

Tohtorin tutkinnon kokonaislaajuus on 240 opintopistettä, jota muodostuu seuraavista osioista:

· Tutkimustyö, väitöskirjan kirjoittaminen ja sen julkinen puolustaminen (180 op)

· Opinnot (60 op)


KASVATUSTIETEEN JA FILOSOFIAN TOHTORIN TUTKINTOIHIN KUULUVAT OPINNOT (60 op)

Opinnot jakautuvat kahteen osaan:

Yleiset valmiudet: tieteellisen asiantuntemuksen kehittymistä tukevat opinnot (20 opintopistettä)

Tutkimusalan ja tieteenalan opinnot: Kasvatustieteiden, tieteenfilosofian ja metodologian opinnot (40 op)

Nämä kokonaisuudet jakautuvat opintojaksoihin, joissa opintojen tarkempi sisältö kuvataan. 

Lukuun ottamatta seuraavia pakollisia jaksoja

Yleiset valmiudet:

- tutkimusetiikka 

Tutkimusalan ja tieteenalan opinnot:

- Kasvatustieteellisen tutkimuksen painopistealueet ja suuntaukset sekä

- aktiivinen osallistuminen tutkijaseminaariin 

opetussuunnitelmassa esitellyt opintojaksot toimivat väitöskirjatutkijoiden omien valintojen tukena. Opintojaksojen opintopistemäärät eivät ole tarkkoja vaan antavat suuntaa siitä minkä laajuisista opinnoista on kyse, ja mitä tulisi ottaa huomioon opintoja suunniteltaessa.

Väitöskirjatutkija ja ohjaaja neuvottelevat opintojaksoihin sisällytettävistä kursseista ja muista suoritusmuodoista, jotka kirjataan opiskelijan henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan. Väitöskirjatutkijan vastuulla on pyytää ohjaajalta tapaamista, jonka aikana henkilökohtainen opintosuunnitelma päivitetään ja muokataan vuosittain 28.2. mennessä. Kursseja voi valita Kasvatus ja yhteiskunta –tohtoriohjelman sekä Tampereen yliopiston Tutkijakoulun tarjonnasta tai muilta soveltuvilta akateemisilta tahoilta.

Kun suoritusmuotona ei ole kurssi, väitöskirjatutkijan tulee toimittaa ohjaajalle yksityiskohtainen kirjallinen kuvaus tehdystä työstä, sen kestosta tunneissa (1 opintopiste vastaa noin 27 tunnin työtä) ja soveltuvuudesta tohtoriopintoihin. Tarkat kuvaukset opinnoista toimitetaan hyväksyttäväksi vuosittain yhdellä kertaa samalla kun henkilökohtainen opintosuunnitelma jätetään päivitettäväksi. Koska opintosuunnitelman vuotuisessa päivityskeskustelussa tulee syntyä käsitys väitöskirjatyön ja opintojen etenemisestä, on suositeltavaa, että väitöskirjatutkija hankkii opinnoista opintopisteet hyvissä ajoin ennen henkilökohtaisen opintosuunnitelman jättöaikaa. Ohjaajat allekirjoittavat opintoja koskevat kuvaukset ja toimittavat ne ohjelman opintokoordinaattorille.


Lisätietoja väitöskirjasta ja sen tarkastamisesta saa opiskelijan käsikirjasta. Väitöskirjatutkija voi hakea todistusta sitten, kun kaikki vaadittavat opinnot on suoritettu ja tallennettu opintorekisteriin.


Lukuvuodet
2021–2022, 2022–2023, 2023–2024, 2024–2025
Tutkinto­nimikkeet
Kasvatustieteen tohtori
Filosofian tohtori
Laajuus
240 op
Tutkinto-ohjelman tyyppi
Tohtoriohjelma
Opetuskieli
englanti, suomi
Kampus
Keskustakampus
Koulutusluokitus
815201 Fil. toht., kasvatustiede
815101 Kasvatustieteiden tohtori, kasvatustiede
Koulutusalat
  • Kasvatusalat
Vastuuhenkilö
Vastuuopettaja:
Petri Nokelainen 1.1.2024 alkaen
Vastuuopettaja:
Annalisa Sannino 31.12.2023 saakka, tohtoriohjelmavastaava