Hyppää pääsisältöön
Opinto­kokonaisuus, lukuvuosi 2023–2024
FYS-S02

Teknillisen fysiikan syventävät opinnot, Vähintään 80 op

Tampereen yliopisto
Kuvaus
Teknillisen fysiikan erikoispitkät syventävät opinnot (50 op) koostuvat pakollisista yhteisistä opinnoista (10 op), kahden painotusalan pakollisista opinnoista (20-30 op) ja vapaavalintaisista opinnoista (10-20 op). Opiskelija valitsee kaksi seuraavista painotusaloista:
Aerosolifysiikka / Aerosol Physics 10 op,
Laskennallinen fysiikka / Computational Physics 15 op,
Fotoniikka / Photonics 10 op,
Lääketieteellinen fysiikka / Medical Physics 15 op.

Teknillisen fysiikan painotusalasta riippuen suositellaan ottamaan lisäksi tutkintoon seuraavien alojen opintoja:
Aerosolifysiikan painotusala: fysiikan muut painotusalat, energiatekniikka, kemia, ympäristötekniikka, elektroniikka, materiaalitekniikka;
Laskennallisen fysiikan painotusala sekä muilla painotusaloilla teoreettisesti suuntautuvat opinnot: matematiikka, muut luonnontieteet;
Fotoniikan painotusala: optiikka, elektroniikan perusteet, kemia, pintatiede.

Aineopintovalinnoista on suositeltavaa keskustella painotusalan professorin kanssa.
Tavoitteet
Fysiikka on perusluonnontiede, jonka syventävien opintojen tavoitteena on aineen rakenteen ja ominaisuuksien syvällinen tunteminen ja ymmärtäminen sekä taito soveltaa fysiikkaa. Opinnot antavat hyvät kokeelliset valmiudet toimia laboratoriomittausten parissa, sekä teoreettiset valmiudet matemaattis-fysikaalisten aineistojen ja tulosten ymmärtämiseen ja käsittelyyn.

Fysiikan syventävien opintojen keskeisen sisältö jakaantuu kokeellisten laboratoriokurssien ja vaativien teoreettisten kurssien ympärille. Laboratoriokursseilla opiskelija edelleen kehittää laboratoriossa vaadittavia ryhmätyötaitojaan, monimutkaisempien kokeellisten tulosten kriittistä tarkastelua sekä ammattimaisten raporttien laatimista. Kokonaisuutena teoreettisten kurssien kanssa opiskelijan osaaminen laajenee fysiikan ongelmien ymmärtämisestä ja analysoinnista niiden itsenäistä ratkaisemista kohti.

Diplomityön tehtyään opiskelija on valmis ottamaan vastuun erilaisista ja eri tasoisista projekteista, niiden aikataulutuksesta ja toteutuksesta, sekä osaa laatia niiden vaatimat tutkimussuunnitelmat ja koesuunnitelmat. Opiskelija pystyy itsenäisesti ja kriittisesti analysoimaan tieteellistä dataa ja tekemään hyvätasoisen tieteellisen/teknisen raportin.

Perustiedeluonteensa vuoksi fysiikkaa voidaan soveltaa hyvin laajalla sovellusalueella, teknologiateollisuudesta ympäristötutkimukseen, jätteidenkäsittelystä nanorakenteiden tutkimukseen. Opintokokonaisuus täydentää kandidaatin tutkinnon fysiikan opintoja siten, että niissä saavutetaan määrältään ja laadultaan sekä kansallisesti että kansainvälisesti vertailukelpoinen diplomi-insinöörin fyysikkotutkinto, joka vastaa yhteiskunnan tarpeisiin sekä soveltavan tekniikan monella alalla teollisuudessa ja yrityksissä, että tutkimuksen aloilla yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa.
Koodi
FYS-S02
Opetuskieli
suomi
englanti
Lukuvuodet
2021–2022, 2022–2023, 2023–2024
Opintokokonaisuuden taso
Syventävät opinnot
Koulutusalat
Tekniikan alat
Vastuuhenkilö
Vastuuopettaja:
Jyrki Mäkelä
Vastuuopettaja:
Jorma Keskinen
Kokonaisuudet, joihin opinto­kokonaisuus kuuluu
Koodi
FYS-S02
Opetuskieli
suomi
englanti
Lukuvuodet
2021–2022, 2022–2023, 2023–2024
Opintokokonaisuuden taso
Syventävät opinnot
Koulutusalat
Tekniikan alat
Vastuuhenkilö
Vastuuopettaja:
Jyrki Mäkelä
Vastuuopettaja:
Jorma Keskinen