Hyppää pääsisältöön
Selaat menneen lukuvuoden (2021–2022) opintotietoja.
Haluatko vaihtaa kuluvaan lukuvuoteen?
Opintojakso, lukuvuosi 2021–2022
POL.VO.328

Puolueet ja vaalit, 10 op

Tampereen yliopisto
Essee on tietystä aiheesta tai aihepiiristä pohdiskellen ja arvioiden laadittu kirjoitelma. Opiskelijan tulee ensin olla yhteydessä opintojakson vastuuopettajaan, jonka kanssa opiskelija määrittelee korvaavalle esseesuoritukselle selkeän kysymyksenasettelun, lähdeaineiston ja esseen laajuuden. Esseen aiheen tulee sopia opintojakson osaamistavoitteisiin. Opiskelijan tulee käyttää esseessään tarkoituksenmukaista ja monipuolista lähdeaineistoa. Tekstin muotoseikkojen osalta on noudatettava hyviä tieteellisen kirjoittamisen käytäntöjä (ks. Opas kirjallisiin töihin, Politiikan tutkimuksen tutkinto-ohjelma, 2019). Kun esseen aiheesta ja lähdeaineistosta on sovittu, opiskelija voi ryhtyä kirjoitustyöhön. Opas kirjallisiin töihin löytyy opiskelijan oppaasta kohdasta ”Kirjallisten töiden ohjeet”. Tarkemmat kirjoitusohjeet esseille löytyy samaisesta oppaasta sivuilta 6-7 (arviontikriteerit liitteessä 5).
Kaikkien osuuksien suorittaminen on pakollista.

Puolueet ja vaalit (Itsenäinen työskentely); englanti, suomi

Puolueet ja vaalit (Osallistuminen opetukseen); englanti, suomi

Tyyppi
Osallistuminen opetukseen
Opetuskieli
englanti, suomi
Laajuus
5 op
Arvosteluasteikko
Yleinen asteikko, 0-5
Vastuuorganisaatio
Johtamisen ja talouden tiedekunta 100 %

Ohjelmassa oleva opetus

Toteutus

Luento-opetus, Länsimaiden puoluejärjestelmien ja kansalaisten poliittisen osallistumisen muutos

Luento-opetus (suomi)
2.11.2021 – 9.12.2021
Aktiivinen periodissa 2 (24.10.2021–31.12.2021)
Toteutus

Luento-opetus, Yhteiskuntaluokat ja poliittinen osallistuminen

Luento-opetus (suomi)
10.1.2022 – 24.2.2022
Aktiivinen periodissa 3 (1.1.2022–6.3.2022)
Toteutus

Luento-opetus, The Politics of Electoral Systems

Luento-opetus (englanti)
11.1.2022 – 25.2.2022
Aktiivinen periodissa 3 (1.1.2022–6.3.2022)
Toteutus

Luento-opetus, Puolueiden organisoituminen, sisäinen demokratia ja johtaminen

Luento-opetus (suomi)
8.3.2022 – 26.4.2022
Aktiivinen periodissa 4 (7.3.2022–15.5.2022)

Kuvaus

Julkisuudessa puolueita käsitellään tyypillisesti niiden ajamien tavoitteiden näkökulmasta. Toimijoina puolueet henkilöityvät vahvasti niiden johtajiin, jotka linjaavat puolueiden tavoitteita ja väittelevät niistä toisten puoluejohtajien ja toimittajien kanssa medioissa. Tämä on kuitenkin vain jäävuoren huippu. Moderni puolue on laaja ja moniportainen organisaatio, jota ohjataan säännöin, jotka yleensä jossain määrin heijastelevat demokraattisia periaatteita. Suomessa puolueiden keskeiset poliittiset linja- ja henkilövalinnat tehdään järjestöperustaisesti. Puoluejohtajatkin, suomalaisen politiikan kiistattomat keskushahmot, valitaan puoluekokouksissa paikallistasoa edustavien delegaattien toimesta. Vaikka nykypuolueet usein mielletään johtajavaltaisiksi, myös johtohenkilöiden julkinen toiminta on aina jossain määrin sidoksissa puolueorganisaatioiden toimintatapoihin ja toiveisiin, jotka myös vaihtelevat puoluekohtaisesti.

Kurssilla käsitellään puolueita organisaatioina. Tarkastelemme, minkälaisista osista puolueet koostuvat, minkälaisia tehtäviä eri osilla on ja minkälaisia vuorovaikutussuhteita osien välillä voi olla. Erityishuomion kohteena on vallan jakautuminen puolueorganisaation sisällä eli se kuinka demokraattisesti organisaatio toimii, ja miten se vaikuttaa puolueen johtamiseen.

Tästä näkökulmasta katsoen kurssi esittää laajan yleiskuvauksen länsimaisten puolueorganisaatioiden synnystä, kehityksestä, nykytilasta ja –haasteista. Teoreettisesti kurssi nojaa 1900-luvulla kehitettyihin puoluemalleihin. Empiirisissä esimerkeissä kurssi painottaa suomalaispuolueita.


Osaamistavoitteet

Kurssin käytyään opiskelija ymmärtää puoluetoiminnan keskeiset organisatoriset periaatteet ja omaa monipuolisen tietämyksen puoluejärjestöjen historiallisesta kehityksestä. Opiskelija myös oppii ymmärtämään nykypuolueiden organisatorisen luonteen ja haasteet sekä organisaation vaikutukset puolueiden poliittiseen toimintaan ja johtamiseen. 

Työskentelytavat
Oppimisympäristöt

Yhteiset

Luennot:
Opettajat
Sijainti