Hyppää pääsisältöön
Opintojakso, lukuvuosi 2023–2024
POL.VO.326

Poliittinen johtaminen ja poliittiset prosessit, 10 op

Tampereen yliopisto
Essee on tietystä aiheesta tai aihepiiristä pohdiskellen ja arvioiden laadittu kirjoitelma. Opiskelijan tulee ensin olla yhteydessä opintojakson vastuuopettajaan, jonka kanssa opiskelija määrittelee korvaavalle esseesuoritukselle selkeän kysymyksenasettelun, lähdeaineiston ja esseen laajuuden. Esseen aiheen tulee sopia opintojakson osaamistavoitteisiin. Opiskelijan tulee käyttää esseessään tarkoituksenmukaista ja monipuolista lähdeaineistoa. Tekstin muotoseikkojen osalta on noudatettava hyviä tieteellisen kirjoittamisen käytäntöjä (ks. Opas kirjallisiin töihin, Politiikan tutkimuksen tutkinto-ohjelma, 2019). Kun esseen aiheesta ja lähdeaineistosta on sovittu, opiskelija voi ryhtyä kirjoitustyöhön. Opas kirjallisiin töihin löytyy opiskelijan oppaasta kohdasta ”Kirjallisten töiden ohjeet”. Tarkemmat kirjoitusohjeet esseille löytyy samaisesta oppaasta sivuilta 6-7 (arviontikriteerit liitteessä 5).
Kaikkien osuuksien suorittaminen on pakollista.

Poliittinen johtaminen ja poliittiset prosessit (Itsenäinen työskentely); englanti, suomi

Poliittinen johtaminen ja poliittiset prosessit (Osallistuminen opetukseen); englanti, suomi

Tyyppi
Osallistuminen opetukseen
Opetuskieli
englanti, suomi
Laajuus
5 op
Arvosteluasteikko
Yleinen asteikko, 0-5
Vastuuorganisaatio
Johtamisen ja talouden tiedekunta 100 %

Ohjelmassa oleva opetus

Toteutus

Poliittinen talous: moderni rahateoria ja sen kritiikki, Luento-opetus

Luento-opetus (suomi)
30.8.2023 – 11.10.2023
Aktiivinen periodissa 1 (1.8.2023–22.10.2023)
Toteutus

Suomen energiapolitiikka, Luento-opetus

Luento-opetus (suomi)
10.1.2024 – 16.2.2024
Aktiivinen periodissa 3 (1.1.2024–3.3.2024)
Toteutus

Puolueiden organisaatio ja johtaminen, Luento-opetus

Luento-opetus (suomi)
11.1.2024 – 22.2.2024
Aktiivinen periodissa 3 (1.1.2024–3.3.2024)
Julkisuudessa puoluejohtajat näyttävät suvereeneilta, mutta monet tekijät rajoittavat heidän valtaansa. Keskeisen rajoitteen muodostaa johtajien oma puolue.

Puolueet heijastuvat julkisuuteen johtajiensa kautta. Siellä johtajat linjaavat puolueiden tavoitteita ja väittelevät niistä. He näyttävät yksin ratkaisevan puolueiden keskeiset kysymykset.

Todellisuudessa puolueiden sisäinen toimintakenttä on johtajilleen paljon haastavampi. Vielä 2000-luvulla puolueet ovat laajoja ja moniportaisia organisaatioita, joita ohjataan vuosikymmeniä vanhojen sääntöjen ja organisaatiorakenteisiin kytkeytyvien intressien ja resurssien perusteella. Puoluejohtajat ja heitä ohjaavat johtoelimet valitaan puoluekokouksissa paikallisten delegaattien toimesta, ja siellä myös vedetään puolueiden keskeiset poliittiset linjaukset. Eduskuntaryhmät, joita ilman puolueiden linjaukset eivät voi edetä lainsäädäntöön taas koostuvat henkilöistä, jotka puolueiden piirijärjestöt asettavat ehdolle omien sääntöjensä ja tapojensa perusteella. Puoluejohtajien toimintatila linkittyy aina puolueorganisaatioiden sisäisiin jännitteisiin.

Kurssilla käsitellään puolueiden johtamista puolueorganisaation tuottamien rajoitteiden ja mahdollistajien näkökulmasta. Analysoimme, minkälaisista osista puolueet koostuvat ja mitä ne tekevät, minkälaisia vuorovaikutussuhteita niiden välillä voi olla, ja miten ne vaikuttavat puoluejohtajan kykyyn vetää puolueen linjaa eri areenoilla. Kurssi kiinnittää erityistä huomiota puoluejohtajien kykyyn määrittää puolueensa poliittinen linja vaaleissa ja politiikanteossa.  

Työskentelytavat
Oppimateriaalit
Oppimisympäristöt

Yhteiset

Luennot:
Opettajat
Sijainti