Hyppää pääsisältöön
Opintojakso, lukuvuosi 2023–2024
POL.VO.321

Euroopan ulkopuoliset poliittiset järjestelmät II, 10 op

Tampereen yliopisto
Essee on tietystä aiheesta tai aihepiiristä pohdiskellen ja arvioiden laadittu kirjoitelma. Opiskelijan tulee ensin olla yhteydessä opintojakson vastuuopettajaan, jonka kanssa opiskelija määrittelee korvaavalle esseesuoritukselle selkeän kysymyksenasettelun, lähdeaineiston ja esseen laajuuden. Esseen aiheen tulee sopia opintojakson osaamistavoitteisiin. Opiskelijan tulee käyttää esseessään tarkoituksenmukaista ja monipuolista lähdeaineistoa. Tekstin muotoseikkojen osalta on noudatettava hyviä tieteellisen kirjoittamisen käytäntöjä (ks. Opas kirjallisiin töihin, Politiikan tutkimuksen tutkinto-ohjelma, 2019). Kun esseen aiheesta ja lähdeaineistosta on sovittu, opiskelija voi ryhtyä kirjoitustyöhön. Opas kirjallisiin töihin löytyy opiskelijan oppaasta kohdasta ”Kirjallisten töiden ohjeet”. Tarkemmat kirjoitusohjeet esseille löytyy samaisesta oppaasta sivuilta 6-7 (arviontikriteerit liitteessä 5).
Kaikkien osuuksien suorittaminen on pakollista.

Euroopan ulkopuoliset poliittiset järjestelmät II (Osallistuminen opetukseen); englanti, suomi

Tyyppi
Osallistuminen opetukseen
Opetuskieli
englanti, suomi
Laajuus
5 op
Arvosteluasteikko
Yleinen asteikko, 0-5
Vastuuorganisaatio
Johtamisen ja talouden tiedekunta 100 %

Ohjelmassa oleva opetus

Toteutus

Onko maailman vanhin demokratia vaarassa? Yhdysvaltojen politiikan muutos ja jatkuvuus, Luento-opetus

Luento-opetus (suomi)
31.8.2023 – 12.10.2023
Aktiivinen periodissa 1 (1.8.2023–22.10.2023)

Yhdysvaltojen poliittinen järjestelmä vaikuttaisi olevan hajoamistilassa: kongressitalon valtaus, Trumpin toiminta presidenttinä, kasvanut polarisaatio, sekä BLM ovat esimerkkejä yhdysvaltalaisia ja laajemmin maailmaa kuohuttavista aiheista. Mutta onko ’maailman vanhin demokratia’ aidosti vaarassa? Kurssi nojaa seminaareihin ja tutkimuskirjallisuuteen, joiden kautta Yhdysvaltojen politiikan ajankohtaisia haasteita tarkastellaan muutoksen ja jatkuvuuden näkökulmasta. Kurssilla käsiteltäviä teemoja ovat mm. liittovaltion toimielinten valtasuhteet (presidentti, kongressi, korkein oikeus), polarisaatio (kansalaiset ja puolueet), vähemmistöjen asema, etujärjestöt (liittyen erityisesti aborttikysymykseen ja aseenkanto-oikeuteen), sekä osavaltioiden ja liittovaltion suhde. 


Kurssille otetaan noin 30-35 opiskelijaa. Etusijalla ovat valtio-opin opintosuunnan valinneet tai siihen suuntautuvat opiskelijat. Korvaus voidaan myöntää erikseen sovittaessa myös muihin valtio-opin aineopintojen tai syventävien opintojen opintojaksoihin.

Työskentelytavat
Oppimateriaalit
Oppimisympäristöt

Valinnaiset

Monimuoto-opetus:
Opettajat
Sijainti

Euroopan ulkopuoliset poliittiset järjestelmät II (Itsenäinen työskentely); englanti, suomi