Hyppää pääsisältöön
Opintojakso, lukuvuosi 2023–2024
YEB.721

Mikrobiologia, 5 op

Tampereen yliopisto
Opetusperiodit
Aktiivinen periodissa 3 (1.1.2024–3.3.2024)
Aktiivinen periodissa 4 (4.3.2024–31.5.2024)
Koodi
YEB.721
Opetuskieli
suomi
Lukuvuodet
2021–2022, 2022–2023, 2023–2024
Opintojakson taso
Aineopinnot
Arvosteluasteikko
Yleinen asteikko, 0-5
Vastuuhenkilö
Vastuuopettaja:
Johanna Rinta-Kanto
Vastuuorganisaatio
Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunta 100 %
Järjestävä organisaatio
Ympäristötekniikan ja kemian opetus 100 %

Ydinsisältö

  • Mikrobisolujen tärkeimmät rakenteet. Menetelmät, joilla mikrobeja ja niiden rakenteita voidaan tutkia.
  • Geneettisen tiedon kulku mikrobeissa.
  • Bakteeriviruspartikkelin keskeiset rakenteet ja lisääntymissyklin vaiheet isäntäsolussa pääpiirteittäin.
  • Mikrobisolujen kasvuympäristöt. Menetelmät, joiden avulla, kasvua voidaan kontrolloida.
  • Mikrobien vuorovaikutusmekanismit muiden mikrobien ja organismien ja kanssa ja niiden toiminta.
  • Mikrobien metabolia ja metabolinen diversiteetti.
  • Mikrobien hyödyntämiskohteet tai mikrobien toiminnan aiheuttamat vahingot.

Täydentävä tietämys

  • Rakenteiden yhteys solujen toimintaan. Tutkimusmenetelmien vertailu, erot resoluutiossa.
  • Geneettisen tiedon siirron mekanismit mikrobisolujen välillä ja vaikutukset mikrobien ominaisuuksiin.
  • Lyyttisen ja lysogeenisen lisääntymissyklin erot.
  • Viljelmät ja luonnolliset ympäristöt. Pinnat ja biofilmit, äärimmäiset olosuhteet. Mikrobien kasvua kontrolloivien menetelmien toimintamekanismit.
  • Vuorovaikutusten vaikutus toisiin eliöihin.
  • Biologiset redox-reaktiot, korkeaenergiset yhdisteet, respiraatio.
  • Mekanismit, joihin mikrobien hyödyt tai haitat perustuvat.

Erityistietämys

  • Mikrobien erityisrakenteet, jotka toimivat mm. lääkeaineiden ja virusten kohteina.
  • Miten geneettisen tiedon vaihto liittyy mikrobien evoluutioon ja miten ulkoset tekijät voivat ohjata mikrobien evoluutiota.
  • Virusinfektion vaikutukset isäntäsolujen evoluutioon.
  • Metabolian kytkeytyminen mikrobien kykyyn kasvaa eri ympäristöissä.
  • Vuorovaikutusten merkitys ekosysteemitasolla.
  • Anaerobirespiraation ja fermentaation hyödyntäminen.
  • Esimerkkejä siitä, miten mikrobien hyötykäyttöä voitaisiin. lisätä tai miten mikrobien haittavaikutuksia voitaisiin torjua.
Osaamistavoitteet
Oppimateriaalit
Vastaavat opintojaksot
Kokonaisuudet, joihin opintojakso kuuluu
Suoritustapa 1

Osallistuminen opetukseen

08.01.2024 25.02.2024
Aktiivinen periodissa 3 (1.1.2024–3.3.2024)
09.04.2024 31.05.2024
Aktiivinen periodissa 4 (4.3.2024–31.5.2024)