Hyppää pääsisältöön
Selaat menneen lukuvuoden (2020–2021) opintotietoja.
Haluatko vaihtaa kuluvaan lukuvuoteen?
Opintojakso, lukuvuosi 2020–2021
HISA03

Ihminen, ympäristö ja kulttuurin rakenteet, 5–10 op

Tampereen yliopisto

Ihmisen ja ympäristön historia (Itsenäinen työskentely), suomi

Tyyppi
Itsenäinen työskentely
Opetuskieli
suomi
Laajuus
5–10 op
Arvosteluasteikko
Yleinen asteikko, 0-5
Vastuuorganisaatio
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta 100 %

Ohjelmassa oleva opetus

Toteutus

HISA03 Ihminen, ympäristö ja kulttuurin rakenteet, KIRJALLINEN TYÖ (ESSEET)

Kirjallinen työ (suomi)
1.8.2020 – 31.7.2021
Aktiivinen periodissa 1 (1.8.2020–18.10.2020)
Aktiivinen periodissa 2 (19.10.2020–31.12.2020)
Aktiivinen periodissa 3 (1.1.2021–7.3.2021)
Aktiivinen periodissa 4 (8.3.2021–31.5.2021)
Aktiivinen periodissa 5 (1.6.2021–31.7.2021)
Kirjallinen työ kurssista HISA03 Ihminen, ympäristö ja kulttuurin rakenteet. Tarkemmat ohjeet, ks. kohdat "Oppimateriaalit" ja "Lisätiedot".

Kurssin HISA03 Ihminen, ympäristö ja kulttuurin rakenteet voi halutessaan suorittaa esseillä. Tässä on ohjeet kurssin suorittamisesta. Esseen aiheet voivat vaihdella, ja niihin voi vaikuttaa myös oman kiinnostuksensa mukaan. Omista ehdotuksista pitää sopia vastaavan opettajan kanssa.

Tärkeimmät säännöt

1. Kaikenlainen plagiointi on ankarasti kielletty ja johtaa siihen, että työ hylätään heti. Se merkitsee myös sitä, että seuraavastakaan yrityksestä ei voi saada parhainta arvosanaa. Törkeä plagiointi johtaa aina yliopistossa asian tutkimiseen hallinnollisella tasolla.

2. Pelkkä kirjallisuuden suora referointi ei riitä, vaan on hyvä pohtia mielekäs kokonaisuus, josta kirjoittaa.

3. Huomaa, että esseiden kansilehdeltä pitää näkyä nimesi ja opintokohta sekä kokonaisuuden osa eli esseet 1/3, 2/3 ja 3/3. Esseet palautetaan kaikki kerralla. Esseitä palautettaessa pitää mainita tai laittaa kopiona sähköposti, jossa esseen aiheista ja suorittamisesta on sovittu.

4. Tekniset ohjeet (joita voi soveltaa tilanteiden mukaan) löytyvät tiedekuntamme sivuilta.

Lähdekirjallisuus

Käytettävistä lähdekirjoista on mainittu opintovaatimuksissa Kurssin kotisivu. Essee-tehtävissä edellytetään niiden tuntemusta ja niiden osaaminen tulee esseistä näkyä. Muuta aineistoa ja kirjallisuutta voi käyttää halunsa mukaan. Käytettävien teosten on oltava tutkimuksellisesti kelvollisia ja argumentoituja teoksia. Sen ymmärtäminen, mikä teos on laatuisa, kuuluu opiskelijan oppimisen prosessiin, ja asiaa on selvitelty johdantokursseilla ja harjoituskursseilla. Hyvä nyrkkisääntö on se, että jos kirja on tehty tieteellisen käytännön mukaan, se sisältää viitteet ja muita lähteitä.

Toki on mahdollista hyötyä paljon yleistajuisista teoksista, ja niitä voi kommentoida ja käyttää ymmärtämisen välineenä. Ne eivät kuitenkaan käy varsinaisiksi lähdeteoksiksi.

Tärkeintä ei aina ole lopulliset tulokset tai vastaukset, vaan oppinut, pohtiva keskustelu aiheesta. Kaikissa kysymyksissä on hyvä tähdätä keskeisten käännekohtien tai muiden tärkeimpien näkökohtien arviointiin.

Kirjoittaminen ja aiheet

Essee-suoritukseen kuuluu kolme tehtävää. Niistä yksi on pakollinen ja pidempi, ja kaksi lyhyempää esseetä. Myös omia mielenkiinnon kohteita voi esittää esseeaikeiksi. Esitys ei kuitenkaan voi liittyä vain yhteen teemaan, vaan aiheet ovat tarkoituksellisesti laaja-alaisia ja monipolveisia.

Kohdasta kirjoitetaan kolme esseetä, joista yksi on 10—15 liuskaa (enintään noin 30 000 merkkiä välilyönteineen) ja muut 5—10 (enintään noin 20 000 merkkiä). Pakollisesta aiheesta kirjoitetaan pisin essee. Kielen on oltava huoliteltua suomen, ruotsin tai englannin kieltä. Paikallaan on käyttää väliotsikoita. Muun kielisistä suorituksista on sovittava erikseen. Pituudet ovat ohjeelliset, mutta pituus ei ole sama asia kuin ajatuksen syvyys ja tarkkuus. Harkittu, jämäkkä esitys on etu, ja se saa olla hyvin hyvällä kielellisellä tyylillä.

Huomannet, että tehtävät voivat edellyttää asioiden rinnastuksia, vertailuja ja yhteyksien huomaamista. Kysymys voi perustua useampaan tenttiin kuuluvaan teokseen.

Lähdekirjallisuus merkitään kirjallisuusluettelona esseen loppuun. Tarvittaessa erikoisemmista tiedoista voi laittaa alaviitteen tai tekstin sisäisen viitteen. Jos katsoo aiheelliseksi, voi merkitä lähdeviitteet kandidaattitutkielman mukaisesti.

Suorituksen määräpäivät

Essee-suorituksella annetaan kolmen kuukauden aika. Siitä toki voidaan poiketa, mutta jos ei kolmeen kuukauteen palauta esseitä, on ilmoitettava vastaavalle opettajalle siitä, että työ on edelleen kesken. Lisäaikaa saa vielä sen jälkeenkin, kun kurssivaatimukset mahdollisesti ovat muuttuneet (aikaisintaan 2021 syksyllä).

Esseiden palautus ja palaute

Esseet palautetaan sähköisesti, postitse tai henkilökohtaisesti ohjaavalle opettajalle. Opiskelija vastaa toimituksen perilletulosta. Suorituksesta saa aina lyhyen kirjallisen palautteen, mutta halutessaan voi käydä juttelemassa aiheista ja suorituksesta perusteellisemmin henkilökohtaisesti. Covid-19 pandemian aikana tapaaminen voi olla esimerkiksi TEAMSissa tai SKYPESSÄ.

Esseet arvostellaan asteikolla 1—5. Tärkeimpiä arvosteluperiaatteita on kokonaisuuden hahmottaminen, asiatietojen tarkkuus (ja määrä) sekä näkemysten punninta ja perustelu. Huomaa kuitenkin, että kaikkia yksityiskohtia ei ole tarpeen mainita. Huono kieliasu on este parhaimmalle arvosanalle, ja sekavuus voi muutoinkin laskea arvosanaa.

Esseiden aiheet saa opettajalta (marko.nenonen@tuni.fi). Huomaa, että järjestelmä ei toistaiseksi anna ilmoittautumisesta suoraan tietoa opettajalle. Niinpä pyydän ottamaan heti yhteyttä, kun olet ilmoittautunut.
Työskentelytavat
Oppimateriaalit