Hyppää pääsisältöön
Selaat menneen lukuvuoden (2020–2021) opintotietoja.
Haluatko vaihtaa kuluvaan lukuvuoteen?
Opintojakso, lukuvuosi 2020–2021
FILA06

Etiikka ja yhteiskuntafilosofia, 5 op

Tampereen yliopisto
Kaikkien osuuksien suorittaminen on pakollista.

Etiikka ja yhteiskuntafilosofia (Yhteiskuntafilosofia, osallistuminen opetukseen), suomi

Tyyppi
Osallistuminen opetukseen
Opetuskieli
suomi
Laajuus
3 op
Arvosteluasteikko
Yleinen asteikko, 0-5
Vastuuorganisaatio
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta 100 %

Ohjelmassa oleva opetus

Toteutus

Yhteiskuntafilosofia, Poliittiset ihanteet ja yhteiskunnalliset patologiat, Verkko-opetus

Verkko-opetus (suomi)
1.8.2020 – 18.12.2020
Aktiivinen periodissa 1 (1.8.2020–18.10.2020)
Aktiivinen periodissa 2 (19.10.2020–31.12.2020)

Filosofian aineopintoihin (FILA06, FILA14) ja yhteiskuntateorian teemaopintopihin soveltuva kurssi yhteiskuntafilosofiasta.

Luentosarjan ydinajatus, on, että elämänmuotomme ei kenties ole kestävä/siedettävä, siinä on monenlaisia epäkohtia tai ”patologioita” kuten ympäristökriisit. Kun ajatellaan mitä nykyisen tilalle, olisi toivottavaa, että monenlaiset muutkin ihanteet toteutuisivat (edes jossain määrin), eli ei esimerkiksi ekofasismia vaan mieluummin ratkaisuja, jotka ottavat yksilöiden vapauden, demokratian, globaalin oikeudenmukaisuuden jne. huomioon.

Aiheena siis yhteiskuntafilosofian keskeiset normatiiviset käsitteet, kuten vapaus, tasa-arvo; oikeudenmukaisuus; demokratia; hyväksyvä tunnustaminen ja kunnioitus; ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys. Aiheena myös keskeisiä epäkohtia (ilmastokriisi ja luonnon tuho; taloudellinen riisto; ideologinen demokratian ohittaminen; tunnustuksen puute; diskriminaatio/syrjintä; herruus/dominaatio; vieraantuminen).

Ideana että jokaisella luennolla esitellään ideaali (tasa-arvoinen vapaus, …) ja yksi epäkohta (dominaatio, …), ja katsotaan syntyykö erilainen kokonaiskuva, kun lähdetään ideaalista tai epäkohdasta. Samalla tullaan käsitelleeksi -ismejä, kuten liberalismi, republikanismi, sosialismi, feminismi, populismi, totalitarismi, fasismi.

Kurssilla on 11 eri luennoijaa, jotka edustavat myös hieman eri lähestymistapoja ja painotuksia. Suorittaminen joko luentopäiväkirjalla (suositellaan) tai tentillä.

Luentopäiväkirjaan tehdään n. 10:ltä luennolta lyhyt tiivistelmä, sekä samanmittainen kommentti siitä, miten luennon aihe suhteutuu muiden luentojen aiheisiin. Yhteensä pituus n. 10 sivua (sivu per luentokerta)..

One lecture will be in English.

Ilmoittautuminen Sisussa. Laita lisäksi sähköpostia Arto Laitiselle, jotta hän voi lisätä sinut kurssin Moodle-alueelle. Kerro viestissäsi mistä kurssista on kyse.


Työskentelytavat
Oppimateriaalit
Toteutus

Yhteiskuntafilosofia: Tietämättömyys epistemologisena ja yhteiskuntafilosofisena kysymyksenä, Luento-opetus

Luento-opetus (suomi)
9.3.2021 – 11.5.2021
Aktiivinen periodissa 4 (8.3.2021–31.5.2021)

Etiikka ja yhteiskuntafilosofia (Etiikka, kirjallinen tentti), suomi