Hyppää pääsisältöön
Opintojakso, lukuvuosi 2023–2024
YKT.THV.100

Työ, hyvinvointi ja perhe 1, 5 op

Tampereen yliopisto

Työ, hyvinvointi ja perhe 1 (Osallistuminen opetukseen), suomi

Tyyppi
Osallistuminen opetukseen
Opetuskieli
suomi
Laajuus
5 op
Arvosteluasteikko
Yleinen asteikko, 0-5
Vastuuorganisaatio
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta 100 %

Ohjelmassa oleva opetus

Toteutus

Tutkimusmetodologia, osa I, Työelämäntutkimusta monimuuttujamenetelmin

Luento-opetus (suomi)
11.1.2024 – 29.2.2024
Aktiivinen periodissa 3 (1.1.2024–3.3.2024)

Kurssilla oppii sekä ajankohtaista työelämäntutkimusta, monimuuttujamenetelmien perusteita että tärkeitä asiantuntijataitoja eli tutkimusmenetelmien lukutaitoja.  Nämä taidot ovat yhteiskuntatieteilijän perusvalmiuksia. Niitä tarvitaan asiantuntijatyössä, jossa kootaan, tulkitaan ja sovelletaan tutkimustietoa eri politiikkojen tai hallinnonalojen suunnittelussa ja toimeenpanossa. Monimuuttujamenetelmien perusteet soveltuvat myös opinnäytetyön ja sitä myötä tutkimuksenteon välineiksi. 

Kurssin työelämäntutkimukselliset aiheet käsittelevät ajankohtaisia kysymyksiä etätyöstä työhyvinvointiin, työelämän prekarisaatioon ja informaaliin työhön. 

Menetelmäharjoituksissa käymme läpi faktorianalyysia, regressio- ja varianssianalyyseja sekä moderaattorin lisäämistä monimuuttujamalliin. Kurssille tullessa on hyvä muistutella mieleen, mitä on ristiintaulukointi, mutta aloitamme kurssin siitä, mihin aineopintojen määrällisten menetelmien kurssi jää. Ensimmäisellä kerralla harjoittelemme kuvailevia menetelmiä eli ristiintaulukointia ja keskiarvon analyysia. Harjoittelemme SPSS:llä syntaksin peruskäyttöä eli saat ajatuksen siitä, mitä on tehdä syntaksin avulla valikkoja nopeammin muuttujien muokkauksia ja tavanomaisia analyyseja. 

Kurssin tavoitetasona ovat "ensi askelet monimuuttujamenetelmiin".  Voit tulla kurssille sekä menetelmäharjoitus- että tutkimuslukutaito-orientaatiolla. Opetuskerta koostuu teema-alustuksesta ja menetelmäharjoituksista. Kurssin opettavaisinta antia ovat viikkotehtävät, jotka kannattaa tehdä pienryhmissä. Tehtävät voi tehdä joko lukemalla opeteltua menetelmää hyödyntävä tutkimusartikkeli tai harjoittelemalla menetelmää. Tehtävistä saa viikoittain palautetta. 

Kurssilla käytämme EuroFoundin Working Conditions Survey -aineistoa, joka soveltuu mainiosti myös opinnäytetyön aineistoksi. Olet tervetullut mukaan! 

Työskentelytavat
Oppimisympäristöt

Yhteiset

Luennot:
Opettajat
Sijainti