Hyppää pääsisältöön

Riikka Jalonen: Yrittäjänä voin luoda omannäköiseni urapolun kätilötyön asiantuntijana

Julkaistu 16.5.2023
,
päivitetty 16.5.2023
Tampereen ammattikorkeakoulu
Riikka Jalonen_TAMKalumni
Riikka Jalonen valmistui kätilöksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2017. Nyt hän on yrittäjä ja toimitusjohtaja Vanhemmuusmatka Oy:ssä, joka tarjoaa perhe- ja synnytysvalmennusta verkossa. ”Kätilönä pääsen osalliseksi elämän syntyyn. Naisen keho on upea ja jokainen synnytys ainutlaatuinen.”

Millainen urapolku sinulla on?

Työllistyin jo opiskeluaikoinani TAMKissa Satasairaalaan Poriin. Kolmivuorotyö yksikköä vaihtavana vastavalmistuneena kätilönä oli kuitenkin liian raskasta. Samaan aikaan aloitimme puolisoni kanssa hedelmöityshoidot, joiden myötä kävin kesken työpäivän lapsettomuusklinikan potilaana. Oli pakko tehdä irtiotto tai olisin uupunut.

Kätilönä minulla on myös sairaanhoitajan pätevyys. Halusin kehittää sairaanhoidollista osaamistani, ja pääsin töihin terveyskeskuksen vastaanottoon. Kätilöosaamistani hoksattiin hyödyntää siellä raskaana olevien asiakkaiden ja vauvojen kanssa ja naistenvaivoihin liittyvissä potilastapauksissa. 

Minulle perheen ensimmäisten hetkien tukeminen ja heidän onnensa jakaminen on suuri kunnia. Enhän minä sen kaiken merkitystä ymmärtänyt ennen kätilöopintoja, mutta jokin niissä veti puoleensa.

Mistä sait ajatuksen ryhtyä yrittäjäksi?

Kun lopulta olin äitiysvapaalla kahden identtisen pojan kanssa, paluu kolmivuoropalkkatyöhön alkoi tuntua epämiellyttävältä. Pohdin, voisinko työllistää itseni yrittäjänä. Suoritin Suomen Punaisen Ristin Ensiavun ja terveystiedon kouluttajan pätevyyden (ETK), ja ryhdyin kouluttamaan ensiapua yrittäjänä. 

Ensiavun kouluttaminen on erittäin antoisaa ja hauskaa. Se ei kuitenkaan ole kätilön työtä, johon vereni aina vetää. Alkoi kyteä ajatus siitä, miten voisin yhdistää yrittäjyyden kätilöosaamiseeni. Yhdessä kätilökollegani kanssa jaoimme huolen suomalaisen perhe- ja synnytysvalmentamisen rappeutumisesta. Heräsi ajatus: hitto, mehän ratkaistaan se itse viemällä perhevalmennus verkon kautta perheiden kotisohville.

Syntyi Vanhemmuusmatka Oy, Suomen kattavin perhe- ja synnytysvalmennus verkossa (www.vanhemmuusmatka.fi). Nykypäivän perheiltä puuttuu luottamus omiin taitoihinsa vanhempina, ja he suhtautuvat itseensä aivan liian kriittisesti. Missiomme on varmistaa, että jokainen perhe saa tarvitsemansa eväät omalle vanhemmuusmatkalleen. Yleistiedon tarjoaminen helpottaa osaltaan myös kriisissä olevan sote-kentän painetta, kun vanhemmat ovat valmistautuneempia ja tietävät paremmin, mitä vauvan syntymän myötä on tulossa. 

Millaiset eväät sait ammattiisi TAMKista?

Kätilökoulutus lienee yksi vaativimmista AMK-koulutuksista. Sen aikana jyvät erottuivat akanoista. Meistä kasvoi vahvoja ja osaavia ammattilaisia. Kätilö kantaa työssään suurta vastuuta koko perheestä. Yrittäjyys ja moniammatillinen osaaminen mainittiin tuon aikaisessa opintosuunnitelmassa vain sivulauseena. Vaihtoehtoisen urapolun luomiseen en siis saanut eväitä TAMKista. 

Millaista yrittäjyys on ollut?

Yrittäjyys on elämäntapa, josta en halua enää luopua. Onhan se ajoittain raskasta ja stressaavaa, mutta ennen kaikkea vapauttavaa. Voin vaikuttaa työni rakenteisiin, kuormittavuuteen, ajankäyttöön ja epäkohtiin aivan eri tavalla kuin palkkatyössä. Saan matkustaa ympäri Suomea, tavata mielettömiä menestyjiä ja kasvattaa ympärilleni osaajien vankan verkoston. 

Nykyisessä työssäni Vanhemmuusmatkan toimitusjohtajana ja valmentavana kätilönä pystyn yhdistämään asiat, joista olen urallani haaveillut. Työ haastaa minua, avaa ennenkokemattomia ovia ja tyydyttää kunnianhimoni. 

Kymmenen vuoden päästä haluan nähdä, millaisen yhteiskunnallisen muutoksen työni on saanut aikaan. Silloin perheet valmistautuvat vanhemmaksi tuloon omiin taitoihinsa luottaen, armollisesti ja avarakatseisesti. 

Mitä sanoisit niille nuorille tai ammatinvaihtajille, jotka miettivät hakeutumista kätilöksi?

Jos kätilötyö houkuttaa, etsi käsiisi kätilö ja haastattele häntä. Selvitä etukäteen, mistä kätilöopinnot koostuvat ja millaisia urapolkuja kätilönä voi luoda. Voit olla yhteydessä myös minuun, vaikka Linkkarin kautta. Jos päädyt opiskelemaan kätilöksi, muista että opiskelet myös sairaanhoitajaksi. Kartuta vankka osaaminen molemmista tutkinnoista. Etsi omannäköisesi polku, huolehdi omasta jaksamisestasi ja ajattele pitkälle tulevaisuuteen. Ja ennen kaikkea, ole ylpeä itsestäsi! 
 

Tutustu kätilön tutkinto-ohjelmaan