Hyppää pääsisältöön

Miia Forssell: ”Tekninen koulutus on tukenut kasvamistani johtajana”

Julkaistu 27.9.2021
,
päivitetty 29.9.2021
Tampereen ammattikorkeakoulu
Miia Forssell
Miia Forssell on työskennellyt erilaisissa johtamistehtävissä yli 20 vuotta. Miia sai TAMKin tietotekniikan insinööriopinnoista itsevarmuutta, kun uskalsi yrittää ja oppia itse. ”Kuvittelin aluksi, että niin koulussa kuin töissäkin pitää osata valmiiksi kaikki. Huomasin pian, että tämä on jatkuvaa oppimista.”

Kuka olet?

Olen Miia Forssell, 45-vuotias sähkötekniikan insinööri ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinööri. Asun Tampereella, mutta olen asunut myös vuosia Puolassa ja pitkiä aikoja Intiassa ja Kiinassa. Perheeseeni kuuluu puoliso ja kaksi kääpiösnautseria. Tekniset asiat ovat lähellä sydäntäni. Vapaa-ajalla luen paljon, mökkeilen ja nautin luonnossa liikkumisesta.

Millainen työhistoria sinulla on?

Aloitin Nokian verkkopuolella osa-aikaisena vuonna 1998. Hain sinne töihin vähän vahingossa. Ajattelin, että opintojen ohella keräisin tarvittavaa työkokemusta ja ansaitsisin vähän. Työ vei mennessään. Olen työskennellyt ohjelmistosuunnittelijana, esimiehenä ja projektipäällikkönä. Olen vastannut kokonaisten organisaatioiden projekteista ja prosesseista, muutamasta erilaisesta tuotekehitysyksiköstä, ja työskennellyt monien erilaisten ja elinkaareltaan eri vaiheissa olevien tuotteiden parissa. Nykyisin vedän tuotekehitysyksikköä Tampereella, joka tekee muutamia eri tuotteita verkonhallinnan alueella.

Miten kiinnostuit tietotekniikan opinnoista?

Kiinnostuin tietokoneista nuorena, kun olin mukana alan harrastuskerhossa. Ajatukseni ei ollut ensin lähteä opiskelemaan tietotekniikkaa. Lukion jälkeen minua ei kiinnostanut pääsykokeisiin lukeminen, joten lähdin alalle, jolle pääsin muutenkin. Parasta opinnoissani TAMKissa oli laaja-alaisuus ja ajankohtaisuus. Opiskelin juuri oikeaan aikaan tietoliikennetekniikkaa, sillä samaan aikaan aloitin myös työt.

Koulutus auttoi ymmärtämään, mistä verkonhallinnassa on kyse. Haastavinta olivat sähkötekniikan laboratoriotyöt. Opin todella paljon. Olen hyödyntänyt oppimistani myöhemmin myös käytännössä.  Ohjelmistotekninen osuus jäi insinööriopinnoissa vähän ohueksi. Jatkoinkin melkein heti korkeakoulussa DI-tutkinnon opiskelua. Opiskelin aluksi työn ohessa avoimissa opinnoissa. Pääsin myöhemmin sisään varsinaisena opiskelijana. Ohjelmistotuotannon lukeminen täydensi osaamiseni. Löysin myös itseni ammatillisesti.

Miten opinnot ovat vaikuttaneet uraasi?

Opinnot vaikuttivat vahvasti siihen, että hain ja pääsin töihin sinne missä nyt olen. Jos olisin opiskellut jossain muualla, olisinko hakenut Nokialle, tuskin. Opinnot auttoivat ymmärtämään, miten itse opin ja mikä on minulle luontaista ja tehokkainta.

Opiskeluajoilta jäi laaja verkosto ihmisiä, joista osan kanssa olemme kohdanneet työelämässä myöhemmin. Jos lähtisin uudestaan opiskelemaan, opiskelisin enemmän liiketaloutta ja johtamista. Tekninen koulutus on ehdottomasti tukenut omaa kasvamistani johtajana. Tiedän millaisten asioiden kanssa tiimini painivat ja miten asiat suhtautuvat toisiinsa.

Kenelle suosittelet tietotekniikan opintoja?

Suosittelen tietotekniikan opintoja kaikille, joilla on yhtään kiinnostusta tekniselle alalle, vaikka ei haluaisikaan tehdä nimenomaisesti teknistä työtä. Teknisillä aloilla on paljon työpaikkoja, jotka eivät ole niin teknisiä, mutta työn tekemistä auttaa huomattavasti tekninen tausta. Teknisen alan koulutuksesta on etua monella alalla, kun maailma menee eteenpäin ja digitalisoituu. Kannattaa ehdottomasti yhdistää teknisiä opintoja myös muihin opintoihin.

Tutustu tietotekniikan tutkinto-ohjelmaan